Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

ЄЦБ очікувано знизив усі три ключові процентні ставки

 

Європейський центральний банк (ЄЦБ) знизив усі три ключові відсоткові ставки за підсумками засідання в четвер.

Як зазначається в повідомленні ЄЦБ, ставку за депозитами було знижено на 25 базисних пунктів, і тепер вона становить 3,5%.

У березні регулятор анонсував, що різницю між ставкою основних операцій рефінансування (main refinancing operations, MRO) і ставкою за депозитами буде скорочено до 15 б.п. з 50 б.п. раніше, різниця між ставкою за маржинальними кредитами та ставкою за депозитами - до 40 б.п. з 75 б.п.

Відповідно до зазначених змін, які набудуть чинності 18 вересня, ставку основних операцій рефінансування було знижено до 3,65%, ставку за маржинальними кредитами - до 3,9%.

Рішення збіглися з очікуваннями аналітиків.

Керівництво регулятора зазначило, що й надалі стежитиме за статданими, які надходять, і ухвалюватиме рішення щодо ставок на кожному засіданні окремо, а також, що у ЄЦБ немає заздалегідь визначеного плану щодо конкретного рівня ставок у майбутньому.

Нещодавні дані щодо інфляції загалом відповідали прогнозам ЄЦБ, ідеться в пресрелізі. Керівництво регулятора очікує прискорення темпів зростання споживчих цін до кінця року, почасти через низьку порівняльну базу роком раніше, і прогнозує досягнення цільового показника інфляції у 2% у другому півріччі 2025 року.

Водночас ЄЦБ охарактеризував темпи збільшення зарплат у єврозоні як "підвищені", однак відзначив уповільнення цього показника. Фінансові умови у валютному блоці залишаються обмежувальними, а економічна активність - стриманою, що відображає слабкість споживчих витрат та інвестицій.

"Керуюча рада ЄЦБ має твердий намір домогтися своєчасного сповільнення інфляції до середньострокової мети у 2%. Ми утримуватимемо ключові ставки на досить обмежувальному рівні стільки, скільки буде потрібно для досягнення цієї мети", - ідеться в повідомленні банку.

"Рішення щодо ставок ґрунтуватимуться, зокрема, на оцінках інфляційного прогнозу в світлі надходження економічних і фінансових даних і на динаміці базової інфляції", - наголошується в пресрелізі.

Регулятор підтвердив намір скорочувати свій портфель паперів, придбаних у рамках екстреної програми викупу активів (Pandemic Emergency Purchase Programme, PEPP), у середньому на 7,5 млрд євро на місяць. ЄЦБ планує припинити реінвестування надходжень у рамках PEPP наприкінці 2024 року.

Тим часом портфель паперів, придбаних у рамках програми викупу активів (APP), скорочується помірними і передбачуваними темпами, оскільки регулятор більше не реінвестує надходження від паперів, що погашаються.

Керівництво ЄЦБ готове скоригувати всі інструменти в рамках свого мандата для забезпечення повернення інфляції до цільових 2%, наголошується в пресрелізі.

Пара євро/долар за даними на 15:44 кв торгується на рівні $1,1026 порівняно з $1,1014 на закриття попередньої сесії, євро додає близько 0,1%. Європейський фондовий індекс Stoxx Europe 600 зростає на 1,1%.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
Ключові теги: ЄС
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,2743
 0,0888
0,22
EUR
1
45,4595
 0,0299
0,07

Курс обміну валют на сьогодні, 09:46
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,9373  0,05 0,13 41,5215  0,08 0,19
EUR 45,2538  0,01 0,03 45,9212  0,03 0,07

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2500  0,09 0,23 41,2700  0,11 0,26
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес