Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Economist: Путін просуває в БРІКС децентралізовану систему платежів в обхід долара

 

Росія намагається за допомогою БРІКС створити альтернативну міжнародну фінансову систему, яка б зменшила залежність від долара США. Про це пише Economist.

Сучасна роль долара надає США значні важелі впливу через можливість відстежувати фінансові потоки й дозволяє накладати санкції на інші країни, що й сталося після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році.

Путін хоче створити децентралізовану систему з використанням цифрових грошей, забезпечених фіатними валютами. У такому випадку центральні банки, а не банки-кореспонденти з доступом до доларової клірингової системи у США, будуть відігравати головну роль у транскордонних платежах.

План викладений у 48-сторінковому документі під назвою "Міст БРІКС", який підготували цього місяця міністерство фінансів і центробанк Росії.

Economist пише, що розробники плану, як мінімум, частково надихалися експериментальною платіжною платформою mBridge, котра була розроблена Банком міжнародних розрахунків спільно з центробанками Китаю, Гонконгу, Таїланду й ОАЕ.

Цей експеримент почався у 2019 році й, за словами кількох осіб, які брали участь у проєкті, виявився приголомшливо успішним.

Він може скоротити час проведення транзакцій із кількох днів до кількох секунд, а вартість транзакцій - майже до нуля. У червні Банк міжнародних розрахунків повідомив, що mBridge досяг "стадії мінімально життєздатного продукту", а центральний банк Саудівської Аравії приєднався до схеми як п'ятий партнер. Ще близько трьох десятків учасників є спостерігачами.

Банк міжнародних розрахунків розглядає mBridge як спільний проєкт і вважає, що за ним залишається право вирішального голосу щодо того, хто може до нього приєднатися. Але деякі західні чиновники кажуть, що учасники випробування mBridge можуть передавати технології та ноу-хау іншим країнам, зокрема учасникам "Мосту БРІКС".

За словами джерел видання, західні чиновники уже попередили Банк міжнародних розрахунків, що його проєкт можуть використати країни з поганими намірами. Це змусило БМР сповільнити роботу над mBridge, і навряд чи він візьме у проєкт нових учасників.

Ще один варіант дій для Заходу - удосконалити чинну систему, засновану на доларі, щоб вона була такою ж ефективною, як і нові конкуренти.

З іншого боку, успіх будь-якої платіжної системи країн БРІКС не є гарантованим: учасникам буде складно забезпечити ліквідність, будуть потрібні великі державні субсидії. Якщо основні потоки капіталу й торгівлі між двома країнами незбалансовані, що зазвичай і відбувається, їм доведеться накопичувати активи або зобов'язання у валютах один одного, що може виявитися непривабливим.

За матеріалами: ЛIГАБiзнесIнформ
Ключові теги: Росія
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,3135
 0,0505
0,12
EUR
1
44,7136
 0,1723
0,39

Курс обміну валют на вчора, 10:34
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,9089  0,05 0,12 41,5542  0,01 0,02
EUR 44,4132  0,05 0,11 45,1174  0,02 0,04

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,3100  0,03 0,06 41,3200  0,02 0,05
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес