Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Поддержка и санкции: как Джо Байден планирует продвигать демократию в мире

 Світлана Ковальчук / Європейська правда

"Очевидний продукт менталітету холодної війни" - саме так у своїй спільній статті посли РФ та Китаю у США охарактеризували перший онлайн-саміт з розвитку демократії у світі, що проходить за ініціативи Джо Байдена.

І це не дивно - у заході, що відбувається 9-10 грудня, беруть участь глави 89 країн, однак не РФ і не Китаю.

Втім, якщо їхня відсутність нікого не здивувала, то сенсацією виявилося незапрошення Туреччини та Угорщини, що стало гарним сигналом для світу.

Коментуючи список запрошених, Узра Зея, заступник держсекретаря з питань цивільної безпеки, демократії та прав людини, сказала, що запрошення взяти участь надійшли "різноманітним регіональним демократіям, чий прогрес і зобов'язання, за нашою оцінкою, сприятимуть становленню більш справедливого та мирного світу".

Всього на саміт було запрошено близько ста країн, включно з Україною.

Згідно з Індексом демократії, який складає правозахисна організація Freedom House, 77 із цих країн належать до вільних або повністю демократичних, 31 - до частково вільних і лише три - до невільних.

"Демократія - не даність, за неї треба боротися. Вдячний Джо Байдену за лідерство у захисті свободи та рівності", - заявив під час своєї промови Володимир Зеленський.

"Демократія потребує чемпіонів"

Навіщо президенту США було проводити такий захід?

Саміт задля розвитку демократій є частиною передвиборчих обіцянок Джо Байдена, а після подій 6 січня став необхідністю також для США, де демократія перебуває під загрозою.

За словами представників Білого дому, саміт мав показати, що численні союзники США є силою, якої не вистачає Китаю та Росії, і хочуть, щоб інші країни бачили Вашингтон більш надійним партнером, ніж Пекін.

Однак головну відповідь на це питання Джо Байден дав у своїй промові-відкритті. Він зазначив, що "виклик нашого часу" полягає в тому, щоб довести, що демократії можуть допомогти своїм людям і що демократичні країни використовують технології та ставляться до своїх громадян інакше, ніж авторитарні країни.

Президент Байден наголосив, що демократія стикається з "постійними та тривожними викликами". Серед проблем він вказав на соціальний розкол і політичну поляризацію. Він закликав країни відновити демократичне управління.

"Демократія не виникає випадково", - сказав Байден. "Ми повинні оновлювати її з кожним поколінням, і це нагальна справа. Перед постійними та тривожними викликами демократії та загальним правам людини у всьому світі, як ніколи, демократія потребує чемпіонів".

$424 млн на "демократичне оновлення"

Як основне зобов'язання уряду США задля досягнення цілей саміту президент Байден оголосив про створення Президентської ініціативи з демократичного оновлення - комплексу програм щодо політики та іноземної допомоги, які ґрунтуються на значній поточній роботі уряду США зі зміцнення демократії та захисту прав людини в усьому світі.

Ця ініціатива являє собою цілеспрямоване розширення зусиль уряду США щодо захисту, підтримки та зростання демократичної стійкості з однодумцями з урядових та неурядових партнерів.

Наступного року Сполучені Штати на цю ініціативу планують виділити до $424,4 млн.

Ці зусилля будуть зосереджені на п'яти сферах роботи, які мають вирішальне значення для функціонування прозорого, підзвітного управління:

- Підтримка вільних і незалежних ЗМІ;

- Боротьба з корупцією;

- Підтримка демократичних реформаторів;

- Розвиток технологій для демократії;

- Захист вільних і чесних виборів і політичних процесів.

В рамках зусиль, спрямованих на підтримку вільних і незалежних ЗМІ, планується виділення до $30 млн для Міжнародного фонду суспільних медіа.

Це новий багатодонорський фонд, покликаний підвищити незалежність, розвиток та стійкість незалежних ЗМІ, особливо в країнах з обмеженими ресурсами та нестабільністю.

Крім того, планується окреме фінансування задля підтримки певних медіа, підтримки роботи журналістів, а також уряд США посилить свою співпрацю з Коаліцією за свободу ЗМІ, міжурядовим партнерством, що займається захистом свободи ЗМІ та безпеки журналістів у всьому світі.

Акцент на боротьбі з корупцією

Важливою є ініціатива задля посилення боротьби з корупцією.

В рамках цієї програми планується виділення до $5 млн на запуск Програми розширення можливостей антикорупційних агентів, яка сприятиме захисним заходам для викривачів, активістів громадянського суспільства, журналістів та інших осіб, які є в зоні ризику через свою антикорупційну роботу.

Держдепартамент разом з іншими донорами розширюватиме свою підтримку Глобального антикорупційного консорціуму (GACC), надавши до 6 мільйонів доларів США на посилення роботи GACC задля об'єднання ЗМІ та організацій громадянського суспільства між собою, викриття незаконно здобутих статків та підтримати зміни в законодавстві чи політиці на підтримку боротьби з корупцією.

Проте більш гучною стала інша американська ініціатива - на початку тижня Вашингтон оприлюднив свою першу в історії Стратегію Сполучених Штатів з протидії корупції.

Стратегія передбачає план боротьби з корупцією як всередині країні, так і за кордоном. 

Для цього Міністерство фінансів планує ухвалити нормативно-правові акти для підвищення прозорості на ринку нерухомості США, встановивши вимоги до звітності для тих, хто здійснює операції з нерухомістю.

Паралельно Держдепартамент, співпрацюючи з міністерствами фінансів та юстиції, надасть до $15,1 млн для запуску Ініціативи "Демократії проти безпечних зон", яка має позбавити корупціонерів можливості приховувати нелегальні прибутки.

Щоб визначити нові підходи до боротьби з транснаціональною корупцією та її чинниками, USAID надасть до $15,7 млн для запуску Grand Challenge боротьби з транснаціональною корупцією, партнерської платформи для пошуку інноваційних рішень від компаній, технологів, філантропів та інших учасників.

Додаткові суми будуть спрямовані й на зміцнення антикорупційних екосистем.

Зокрема, USAID надасть до $11,5 млн на запуск глобальної Програми підзвітності. Крім того, щоби просувати боротьбу з корупцією в перехідні моменти, наприклад під час політичних викриттів, USAID надасть до 17,6 мільйона доларів США для Фонду протидії корупції, а Держдеп виділить до $6,5 млн для створення Глобальної ініціативи для активізації приватного сектора як партнера у боротьбі з корупцією.

Втім, були не лише обіцянки: США використали підготовку до саміту, щоб оголосити про санкції проти чиновників в Ірані, Сирії та Уганди, яких звинувачують у пригніченні їхнього населення, а також проти людей, яких звинувачують у зв'язках з корупцією та злочинними угрупованнями в Косові та Центральній Америці.

Під санкційний удар потрапили й двоє українців.

Це звільнений Зеленським голова Конституційного суду Олександр Тупицький та ексзаступник глави адміністрації президента України часів Януковича Андрій Портнов.

І очевидно, що це - далеко не останні санкції. На початку саміту було оголошено про подальші заходи проти іноземних офіційних осіб, в першу чергу - за розкрадання коштів, що мали бути спрямовані на протидію пандемії COVID-19.

* * * * *

Джо Байден виконав свою передвиборчу обіцянку.

Та чи матиме нинішній саміт довгострокові наслідки, можна буде сказати не раніше ніж за пів року.

Одне можна сказати майже напевно - готовність країн боротися з корупцією та підтримувати демократичні стандарти буде ключовим фактором, що впливатиме на відносини цих держав зі Сполученими Штатами.

Лишається сподіватися, що запрошені на саміт глави "частково вільних" країн почули цей заклик. І звичайно, сподіваємося, що цей заклик почув Володимир Зеленський.

Світлана Ковальчук, кандидат політичних наук, виконавчий директор YES

 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,5860
 0,1976
0,50
EUR
1
42,2620
 0,0498
0,12

Курс обміну валют на сьогодні, 10:26
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3646  0,03 0,06 39,9142  0,05 0,11
EUR 42,1417  0,03 0,06 42,9504  0,03 0,08

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,4500  0,13 0,32 39,4700  0,13 0,32
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес