Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Банкіри очікують збереження Нацбанком облікової ставки на рівні 25%

18:05 20.07.2022 |

Фінанси, Економіка

 

Національний банк України (НБУ) збереже облікову ставку на рівні 25% на засіданні 21 липня, прогнозує більшість банкірів, опитаних агентством "Інтерфакс-Україна" у середу.

"Найімовірніше, що облікову ставку буде збережено на рівні 25% річних. Трансмісія останнього рішення в ринкові ставки триває, а економічні обставини суттєво не змінилися", - повідомив начальник аналітичного відділу Альфа-Банку Олексій Блінов.

Його думку поділяє аналітик стратегічного розвитку банку "Південний" Костянтин Хведчук.

"Ми очікуємо збереження облікової ставки незмінною, проте тональність комунікації буде яструбиною. Ринок депозитів та ОВДП повільно реагував на попереднє різке підвищення ставки. Але необхідність посилення попиту на гривневі активи для збереження фінстабільності нікуди не поділася, тому НБУ доведеться довше утримувати облікову ставку", - зазначив банкір.

Крім того, експерт припускає відновлення Нацбанком розміщення термінових депозитних сертифікатів під облікову ставку.

Такої ж думки дотримується голова ради Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.

"Очікування учасників ринку групуються навколо збереження облікової ставки на рівні 25% річних. Найімовірніше, таким і буде рішення НБУ. Основна причина - ринкові ставки ще не повністю відреагували на попереднє рішення НБУ, тому зараз немає підстав для перегляду регулятором облікової ставки", - зазначила вона.

Зокрема, за її словами, невеликі банки вже відповіли на зростання облікової ставки зростанням ставок за депозитами, проте "гігантам" ринку потрібно більше часу.

Голова правління Юнекс Банку Іван Світек також очікує збереження облікової ставки на рівні 25%.

"Інфляція в Україні за підсумками червня прискорилася до 21,5%, що, звичайно, чинитиме тиск на членів монетарного комітету і збільшує шанси на ще один етап зростання облікової ставки. Однак я все ж таки схиляюся до думки, що в результаті непростої дискусії буде ухвалено рішення зберегти ставку на поточному рівні 25% річних. Головна причина - обмежений ефект монетарної трансмісії внаслідок червневого перегляду ставки", - пояснив він.

За його словами, червневе підвищення ставки ще не вичерпало потенціалу впливу, оскільки індекс ставок UIRD хоч і зріс на 2-2,5%, залежно від термінів, все ще значно нижчий за рівень інфляції, а процес нарощування прибутковості депозитних вкладів в умовах профіциту ліквідності та обмеженого кредитування виявився набагато інерційнішим, ніж можна було припустити.

Також слід визнати, що ефективність монетарних інструментів зі стримування інфляції наразі є дуже незначною, особливо в умовах війни в Україні.

Світек зазначив, що якщо інфляція прискорюватиметься і надалі, НБУ може ухвалити рішення про її підвищення під час наступного засідання правління щодо монетарної політики.

За словами голови правління ОТП Банку Володимира Мудрого, згідно з логікою попереднього рішення про підвищення облікової ставки очікується подальше зростання облікової ставки, навіть до 30%. Зокрема, це станеться через те, що мети попереднього підвищення не було реалізовано: замість стримування інфляції у червні продовжилося зростання, підвищення ставок за ОВДП та депозитами реалізувалося не більше ніж на 2%, а попит на валюту знизився.

"Водночас є величезне навантаження на державний бюджет України, зокрема це фінансування потреб оборони. Отже, мають бути створені стимули участі у цьому саме для приватного капіталу", - уточнив він.

Мудрий зазначив, що рішення про перегляд ставки має ухвалюватися з урахуванням можливих змін в управлінні курсом нацвалюти, а також впливу рівня облікової ставки на збільшення частки держави на тому чи іншому ринку.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,5771
 0,1028
0,26
EUR
1
42,8501
 0,0196
0,05

Курс обміну валют на сьогодні, 10:27
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,5008  0,00 0,01 40,0504  0,01 0,01
EUR 42,6096  0,05 0,11 43,3704  0,07 0,17

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,6100  0,09 0,24 39,6400  0,09 0,24
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес