Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Румунія випередила Польщу за обсягами постачань LPG в Україну

Румунія випередила Польщу за обсягами постачань LPG в Україну

 

У жовтні обсяги імпорту скрапленого газу становили 83,2 тис. тонн, що на 6% менше, ніж у вересні, й на 8% менше порівняно з аналогічним періодом 2022 року. Про це свідчать дані Консалтингової групи «А-95».

Зменшення імпортних постачань у жовтні здебільшого обумовлене довготривалими автомобільними чергами на кордоні. Крім того, деякий вплив на скорочення постачань мали і зміни до Митного кодексу, які набули чинності 17 жовтня.

Складнощі з постачаннями зарубіжного газу призвели до зростання попиту на ресурс внутрішнього виробництва й значного зростання ціни на нього в країні.

Комплекс ринкових чинників призвів до змін у структурі його постачань. У жовтні лідером з експорту газу в Україну стала Румунія. Постачання газу з країни зросли на 19%, до 30,3 тис. тонн. Імпорт з румунських базисів зріс за рахунок збільшення автомобільних і морських відвантажень, тоді як обсяги постачання залізницею не змінилися порівняно з вереснем. Найбільші обсяги постачань, 17,1 тис. тонн, здійснювалися з терміналів City Gas і Unicom Oil Terminal, що розташовані у Галаці. З терміналів Interport Gaz у Мідії й Callatis Gas у Мангалії в Україну було імпортовано відповідно 4 тис. тонн і 2,9 тис. тонн скрапленого газу. Також 3,4 тис. тонн продукту було відвантажено з румунських НПЗ OMV Petrom і Rompetrol.

Постачання газу з Польщі у жовтні 2023 р. скоротилися на 27%, до 27,9 тис. тонн, порівняно з вереснем. Після впровадження змін до Митного кодексу деякі польські компанії скоротили обсяги пропозиції продукту для українського ринку, оскільки не могли підтвердити його неросійське походження. Також у одного з трейдерів виникли проблеми з розмитненням партій американського газу.

Сумарний обсяг постачань із країн Балтії зменшився на 25%, до 7,3 тис. тонн продукту. Минулого місяця компанія Orlen Lietuva, найбільший литовський постачальник газу в Україну, зменшила постачання газу на 29% через проведення ремонтних робіт на Мажейкяйському НПЗ в першій половині жовтня. У жовтні деякі імпортери, які придбали ресурс в естонської компанії Megarevelis Group, не змогли оформити вантажі, оскільки компанія надавала неповний пакет документів. Також на динаміку постачань газу з балтійських базисів у жовтні вплинула ситуація на польському кордоні.

Румунія випередила Польщу за обсягами постачань LPG в Україну

 

Черги на автомобільних КПП спонукають компанії збільшувати закупівлі ресурсу, що постачається залізничним і морським транспортом. Великі імпортери повідомили enkorr, що минулого місяця замовили більше обсягів у вагонах. Але зростання залізничного імпорту можна буде побачити лише у листопаді. У жовтні обсяги розмитнення газу у вагонах зменшилися на 12%, до 21,9 тис. тонн.

Імпорт морського газу у жовтні зріс на 20%, до 15,3 тис. тонн. Основні обсяги по воді надходили з Румунії, що дозволило трейдерам доволі оперативно відреагувати на зростаючий дефіцит газу в Україні.

Румунія випередила Польщу за обсягами постачань LPG в Україну

 

У листопаді черги на автомобільних КПП зберігаються. Навіть більше, ситуація на польському кордоні погіршилася через страйк, який почали польські перевізники 6 листопада. Польща є важливим каналом постачань нафтопродуктів в Україну. За оцінками Консалтингової групи «А-95», у жовтні через польські КПП в Україну автомобільним транспортом було відвантажено 30,2 тис. тонн скрапленого газу, це складає 36% від загального обсягу імпорту. З огляду на загострення ситуації на польських автомобільних КПП, у листопаді українські компанії робитимуть ставку на постачання залізницею й збільшуватимуть закупівлі газу з інших джерел.

За матеріалами: EnKorr
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
40,7476
 0,1063
0,26
EUR
1
43,6977
 0,0124
0,03

Курс обміну валют на сьогодні, 10:20
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,3642  0,08 0,20 40,9388  0,06 0,14
EUR 43,4277  0,09 0,22 44,1338  0,04 0,09

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,7000  0,04 0,10 40,7150  0,04 0,09
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес