Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Понад 11 тис. майбутніх об' єктів нерухомості зареєстровано в ЄДЕССБ - Шуляк

18:03 07.06.2024 |

Економіка

 

Покупці житла в новобудовах, які стають власниками майбутнього об'єкта нерухомості (МОН), можуть перевірити його статус у Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва (ЄДЕССБ) із внесеними даними вже про понад 11 тис. МОНів, повідомила голова парламентського комітету з питань організації держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк (партія "Слуга народу").

"Спеціальне майнове право (СМП) - різновид майнового права, що засвідчує факт володіння і розпорядження об'єктом незавершеного будівництва, майбутнім об'єктом нерухомості (МОН). Для того, щоб зареєструвати таке право замовнику будівництва, потрібно створити низку певних документів у ЄДЕССБС та оприлюднити детальну інформацію про об'єкт будівництва і дані про себе. Але заява про державну реєстрацію спеціального майнового права надається в Держреєстрі майнових прав автоматично", - розповіла голова профільного комітету.

Уперше СМП у Держреєстрі майнових прав було зареєстровано наприкінці жовтня минулого року. За словами Шуляк, держава намагається всіляко стимулювати замовників будівництва це робити, адже це необхідно для того, щоб у інвестора був додатковий захист від шахрайських схем і зловживань недобросовісних гравців. Зокрема, у лютому 2024 року забудовникам спростили реєстрацію СМП - наразі первинна реєстрація в Держреєстрі відбувається автоматично, без участі державного реєстратора, через ЄДЕССБ.

Парламентарій зазначила, що за останній місяць автоматично зареєстровано 11 378 МОН.

Потенційним інвесторам, щоб перевірити статус об'єкта, який їх зацікавив, потрібно в "Реєстрах" вибрати підрозділ "Спеціальне майнове право" і документ "Заява про реєстрацію майнового права в Держреєстрі майнових прав". Потім у полі "Ідентифікатор об'єкта будівництва" ввести ідентифікатор для пошуку заяви про реєстрацію СМП. У ньому зазначено документи, на підставі яких відбувалася реєстрація СМП: дозвільний документ, відомості про визначення гарантійної частки, про визначення адреси та інші документи для її створення, - а також їхні статуси. Потім потрібно перейти із заяви на дозвільний документ і переглянути його статус - він покаже, чи має замовник право будувати об'єкт, який планує придбати інвестор.

У відомостях про визначення гарантійної частки можна побачити, зокрема, чи не є об'єкт гарантійною часткою, яку не можна продавати, а також осіб, які мають право на продаж об'єкта, чи залучаються для будівництва кошти девелопера. Також можна переглянути інші пов'язані документи та визначити відповідність об'єкта будівництва заявленим у договорі, що допоможе ухвалити рішення про інвестування.

Інвестор може вимагати у забудовника актуальну довідку з Держреєстру майнових прав про стан реєстрації СМП або перевірити самостійно.

"Реєстрація спеціального майнового права в ЄДЕССБ - ще один крок до прозорих правил гри на первинному ринку нерухомості. Це не лише гарантує захист від шахрайства людям, які інвестують у будівництво власного житла, а й допоможе створити базу доброчесних забудовників. Уже сьогодні на порталі ЄДЕССБ доступно 66 зареєстрованих заяв від замовників будівництва", - підсумувала Шуляк.

Як повідомлялося, законопроєкт №5091 "Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть збудовані в майбутньому", спрямований на захист прав інвесторів у нове житло. Документ ухвалила Верховна Рада 15 серпня 2022 року та підписав президент України 9 вересня того ж року.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,0107
 0,0327
0,08
EUR
1
44,7263
 0,0403
0,09

Курс обміну валют на вчора, 10:17
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,6109  0,02 0,05 41,2383  0,00 0,01
EUR 44,2217  0,12 0,27 44,9970  0,06 0,14

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,0000  0,06 0,16 41,0200  0,06 0,16
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес