Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

МВФ до набуття визначеності з грошовою програмою для України пропонує підтримувати її через свій адмінфонд - директор-розпорядник

14:54 26.10.2022 |

Економіка

 

Міжнародний валютний фонд (МВФ) наразі перебуває в переговорах із Україною, проте до появи визначеності з грошовою програмою пропонує підтримувати країну, яка потребує значних обсягів фінансування, через спеціально створений та адміністрований Фондом рахунок, повідомила директор-розпорядник МВФ Кристаліна Георгієва.

"Ми маємо рахунок, що адмініструється Фондом, через який кошти можуть бути спрямовані для таких виплат Україні. На сьогодні ми виплатили $2,2 млрд з цього адміністрованого рахунку Фонду", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна" у відповідь на запитання про можливості покриття дефіциту держбюджету України у 2023 році, що оцінюється Києвом у $38 млрд без грошової програми з МВФ.

"З точки зору ресурсів фонду - це лише початок (early days). Зараз ми взаємодіємо з урядом, і наступного місяця ми працюватимемо над тим, щоб побачити, на якому етапі, на яких умовах та в якому розмірі потрібно фінансувати", - додала Георгієва у кулуарах міжнародної експертної конференції у Берліні, що відбулася 25 жовтня.

Вона нагадала, що у 2022 році безпосередньо Фонд направив Україні $2,7 млрд екстреного фінансування.

Виступаючи на конференції, глава МВФ вказала, що, за поточними оцінками Фонду, щомісячні потреби України у фінансуванні в 2023 році в кращому разі становитимуть близько $3 млрд, проте з урахуванням додаткового фінансування закупівлі газу та ремонту критичної інфраструктури швидко досягнуть $4 млрд.

"Нещодавні ракетні атаки... не лише підтверджують правильність цих оцінок, а й змушують нас розглядати верхню межу $5 млрд", - додала вона.

Георгієва додала, що формування політики в умовах війни неймовірно складне, тому має бути ще багато роботи.

"Наш наступний крок - працювати з українською владою над підготовкою до Програмного моніторингу за участю ради директорів (PMB). Це допоможе встановити макроекономічні рамки та ключові короткострокові політики для України зараз... PMB допоможе каталізувати терміново необхідну підтримку з боку донорів і прокладе шлях до кінцевого переходу до повноцінної програми МВФ", - наголосила директор-розпорядник.

На конференції вона також висловила сподівання, що перше засідання ініційованої Україною Координаційної платформи - для фінансово-економічної координації з метою встановлення пріоритетів, обміну інформацією, забезпечення фінансування та обговорення макроекономічних змін, політики та прогнозів - відбудеться якнайшвидше та збере як двосторонніх донорів України, так і міжнародні фінансові інститути та національні агенції розвитку.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на пресконференції повідомив, що уряд оцінює необхідність фінансування дефіциту держбюджету у 2023 році у $3-4 млрд на місяць. У 2022 році Україна заявляла про необхідність підтримки $5 млрд на місяць, проте наразі їй жодного разу не вдалося їх залучити. Найкращим був показник серпня з $4,6 млрд, а загалом з початку війни, або за вісім місяців, зовнішнє фінансування становило $23,62 млрд, з яких $10,5 млрд - грантові кошти, а $1 млрд - на відновлення.

Проєкт держбюджету та України на 2023 рік, ухвалений у першому читанні, передбачає зовнішнє фінансування дефіциту в розмірі $38 млрд, або близько $3,2 млрд на місяць, зокрема $15 млрд від МВФ.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,3561
 0,0408
0,10
EUR
1
42,3983
 0,0624
0,15

Курс обміну валют на сьогодні, 11:07
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,2960  0,04 0,09 39,8444  0,03 0,07
EUR 42,2200  0,04 0,10 42,9672  0,05 0,11

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,4300  0,05 0,13 39,4500  0,01 0,03
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес