Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

S&P підвищило рейтинг України до «ССС+», очікує спаду ВВП на 40% в 2022 р. і ослаблення гривні

08:45 22.08.2022 |

Економіка

 

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poors підвищило довгострокові і короткострокові суверенні кредитні рейтинги України в іноземній валюті до "CCC+/C" з "SD/SD" (вибірковий дефолт) і рейтинги випуску реструктурованих облігацій до "CCC+" з "D".

"Рейтингова дія слідує за завершенням реструктуризації єврооблігацій України", - пояснює агентство таке рішення в пресрелізі на своєму сайті.

Крім того агентство зауважило, що прогноз довгострокових рейтингів "стабільний", підтвердило суверенні кредитні рейтинги в національній валюті на рівні "CCC+/C" і підвищило рейтинг за національною шкалою з "uaBB - " до "uaBB".

"Стабільний прогноз врівноважує нашу думку про скорочення вимог з обслуговування державного боргу України і наші очікування стабільної міжнародної фінансової підтримки з ризиками, пов'язаними з війною", - зазначило S&P.

Його експерти зазначають, що завдяки реструктуризації погашення боргу України в іноземній валюті скоротилося приблизно на 40% в період з 2022 до 2024 року - до приблизно $10 млрд з $16 млрд. Наразі виплати переважно охоплюють платежі за офіційним боргом - здебільшого перед МВФ і Світовим банком - і валютні ОВДП, що перебувають в основному всередині країни, зокрема в державних банках.

"В результаті короткострокові ризики для позиції ліквідності уряду і, в більш широкому сенсі,- його здатність погашати комерційний борг, зокрема в іноземній валюті, здаються керованими", - заявляє S&P.

Водночас воно зазначає, що здатність України обслуговувати борг залишається вразливою і залежить від сприятливих фінансових і економічних умов, тоді як в умовах війни з Росією є багато факторів, що значною мірою непідконтрольні уряду.

За оцінками агентства, реальний ВВП України скоротиться на 40% в 2022 році через падіння експорту, споживання та інвестиції. "Враховуючи суттєву шкоду фізичному і людському капіталу, середньострокові перспективи зростання України невизначені і залежать від відновлення певного рівня територіальної цілісності і доступу до Чорного моря, поряд зі значними зусиллями з відновлення", - йдеться в релізі.

За прогнозами S&P, дефіцит бюджету в 2022 році становитиме не менше 20% ВВП порівняно з 3,5% ВВП до конфлікту.

Агентство зазначає, що одним з ключових припущень, що лежать в основі її рейтингу, є те, що в найближчі місяці продовжиться виділення донорських коштів, передусім зі США і ЄС. S&P додає, що хоча терміни і деталі нової програми з МВФ ще належить з'ясувати, в разі її затвердження вона може ще більше послабити тиск на державне фінансування і підтримати довіру і макроекономічну стабільність.

Відносно курсу гривні агентство очікує подальшого його ослаблення, що посилить інфляційний тиск, а говорячи про якість активів банків, називає їх перспективи складними, незважаючи на хороший стан банківської системи перед війною.

Агентство додало, що може знизити рейтинги в наступні 12 місяців, якщо перспективи безпеки погіршаться, що надасть додатковий тиск на валютну позицію України або адміністративні можливості уряду, а також може призвести до набагато більш високих валових потреб держави у фінансуванні, ніж очікується наразі. За відсутності ескалації конфлікту суттєві затримки в наданні допомоги іноземними донорами також можуть призвести до зниження рейтингу, йдеться в релізі.

"Ми могли б підвищити рейтинги, якщо ситуація з безпекою в Україні і середньострокові економічні перспективи значно покращаться", - описало інший варіант розвитку подій S&P.

Як повідомлялося, Україна 10 серпня отримала згоду власників 13 випусків на загальну суму, еквівалентну $ 22,6 млрд, а також двох випусків єврооблігацій під держгарантії приблизно на $1,5 млрд, на відстрочку виплат відсотків і основної суми боргу за ними на 24 місяці.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
Ключові теги: прогноз
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,6015
 0,0687
0,17
EUR
1
42,4409
 0,0796
0,19

Курс обміну валют на вчора, 10:50
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3800  0,01 0,04 39,9436  0,05 0,12
EUR 42,2168  0,05 0,11 42,9988  0,04 0,08

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,5900  0,11 0,28 39,6100  0,11 0,28
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес