Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Курченко монополізував економіку окупованого Донбасу - ЗМІ

 Андрій Діхтяренко / Радіо Свобода

Після псевдовиборів на непідконтрольних Україні територіях Донбасу, здавалося б, нічого не змінилося. Однак перестановки у верхівці угруповання бойовиків «ДНР» свідчать про те, що реальні важелі управління економікою тепер остаточно в руках загадкової структури «Внешторгсервис», яку пов'язують із українським олігархом-втікачем Сергієм Курченко. Що буде з великими підприємствами Донбасу і якого роду економіку будує Кремль на окупованій території? З'ясовували журналісти спеціального проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».


Псевдовибори на окупованому Донбасі пройшли без сюрпризів. До влади в Донецьку прийшов колишній, так званий, в.о. голови незаконного угруповання «ДНР» Денис Пушилін. І оголосив новий курс - на розвиток економіки.

«Інтегруючись в економіку Російської Федерації, ми не хочемо бути споживачем або дотаційним регіоном. Донбас здатний не тільки заробляти на себе, але і бути попереду багатьох стійко розвинених держав», - заявив Пушилін після «виборів».

Повноваження щодо розвитку економіки Пушилін делегував так званому «прем'єр-міністру ДНР» Олександру Ананченко.

Бойовик, командир батальйону «Восток» Ходаковський у своєму Telegram-каналі написав, що перед приїздом в Донецьк Ананченко працював в одній з великих російських корпорацій з інтересами в Сибіру і офісом в Москві.

Але окрім цієї, згадок про Ананченка практично немає. Навіть на медіаресурсах незаконного угруповання «ДНР» немає його жодної офіційної фотографії. Лише одна - в профіль, на світлині він з громадянином Росії Володимиром Пашковим - екс-віце-губернатором Іркутської області.

 Олександр Ананченко і Володимир Пашков

​Тепер Пашков в Донецьку, очолює впливову структуру ЗАТ «Внешторгсервис» та «розвиває республіку».

«Внешторгсервис» - фірма з південноосетинською реєстрацією. З минулого року керує практично всіма шахтами і заводами на окупованій території. Видобуте вугілля і готовий метал потім потрапляють у Росію - без відома українських власників захоплених підприємств.
«Ми моніторимо і залізничну інформацію, і митну статистику. І судячи з даних, які ми бачимо, щомісяця близько 400-500 тисяч тон вугілля з тимчасово окупованої території перетинають кордон з Російською Федерацією», - розповідає керівник офісу глави «ДТЕК ЕНЕРГО» Денис Діденко.

А ось монополістом на постачання і продаж продукції з окупованих районів Донецької та Луганської областей стала фірма «Газ-альянс» українського олігарха-втікача Сергія Курченка. Навесні цього року Міністерство економіки Росії заборонило іншим трейдерам контактувати з угрупованнями «ЛНР» і «ДНР». Ображені російські фірми навіть написали колективного листа Володимиру Путіну.

 Лист до президента Росії Володимира Путіна

«Цим рішенням нас просто витісняють з ринку і передають наш бізнес одній компанії - ТОВ «Компания «Газ Альянс». Фактично, бізнес монополізується однією компанією, яка буде диктувати умови як постачальникам на території «ЛНР» і «ДНР», так і покупцям», - йдеться у листі.

Монополізація промислового Донбасу

Структури Курченка сьогодні фактично контролюють всі промислові гіганти непідконтрольного Донбасу, кажуть експерти.

«Я в цьому абсолютно переконаний... Тільки той, хто вмів робити бізнес на тій території, може продовжувати його там робити. Треба не забувати, що бізнес там теж був монополізований. Тобто була одна монополія, а сьогодні цю монополію перепорядкували», - зауважує директор Українського інституту майбутнього Ігор Андрусів.

Під владою Пушиліна процес монополізації тільки прискорився. Один з перших указів, який він підписав у якості так званого в.о. «глави ДНР» - передача «Внешторгсервис» Докучаєвського флюсо-доломітного комбінату.

Фактично ліквідовано торговий дім «Вугілля Донбасу», що був підконтрольним колишньому поплічнику вбитого Захарченка - Олександру Тимофєєву («Ташкент»). У підсумку всі фінансові потоки остаточно переходять з-під контролю місцевих бойовиків до рук російським бенефіціарам «Внешторгсервису», зауважує аналітик «Кальміуської групи» Віталій Сизов.

 Віталій Сизов

«Це як Ост-Індійська компанія, колоніальна. Буде управління: десь номінальний місцевий вождь, нібито який представляє інтереси місцевого населення, і така величезна корпорація, яка буде займатися зароблянням грошей», - каже Віталій Сизов.

«Внешторгсервис» не під санкціями з боку України

Але мешканці окупованої території навряд чи підозрюють, що відтепер сусідня Росія напряму викачує ресурси Донбасу. На питання журналістів «Донбас.Реалії» - що треба зробити, щоб запрацювала промисловість і з'явились робочі місця, деякі мешканці Донецька кажуть - мир та потік інвестиції з Росії.


- Вливання грошей російських сюди. Бізнесменів, саме бізнес зазивати сюди. Заводи запустити, більше нічого!
- Якщо будуть інвестиції, будуть запускатися фабрики, заводи та інше.
- Ну по-перше, наша держава повинна бути визнаною. А потім наші руки-голови. І вперед.
- Щоб мир настав, швидше за все. Тоді будуть робочі місця і зарплата.

«Внешторгсервис», як і структури олігарха Курченка - у «чорному списку» Міністерства фінансів США. Щоправда, в українському списку санкційних підприємств, цей єдиний монополіст, що заробляє на українських підприємствах на окупованому Донбасі, чомусь не значиться.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:


 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,2214
 0,0059
0,02
EUR
1
42,3670
 0,0750
0,18

Курс обміну валют на вчора, 10:44
  куп. uah % прод. uah %
USD 38,9907  0,11 0,28 39,5500  0,09 0,23
EUR 42,2519  0,04 0,11 43,0159  0,04 0,09

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,1350  0,02 0,04 39,1600  0,02 0,05
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес