Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Угорщина більше не може купувати російську нафту за нижчими від ринкових цінами - Politico

 

Запровадження Україною санкцій проти найбільшого російського експортера нафти - компанії "Лукойл" - не вплинуло на стабільність енергоринку ЄС, натомість Угорщина втратила можливість купувати російську нафту за нижчими від ринкових цінами.

Про це повідомляє Politico, передає Укрінформ.

«Протягом минулих двох років Угорщина користувалася спеціальними винятками ЄС, що давали їй доступ до російської нафти за цінами, набагато нижчими від ринкових. У червні Україна поставила цю оборудку під сумнів, коли заблокувала поставки російського енергетичного гіганта - компанії "Лукойл" через територію країни до ЄС», - йдеться у статті.

Угорщина і Словаччина, які тісно пов'язані із російським нафтовим імпортером, заявили про нестачу енергоресурсів та зажадали втручання ЄС у ситуацію. При цьому, за даними енергетичної дослідницької служби Argus Media, ці країни разом отримали у серпні 720 000 сирої нафти, у липні 792 000 тонн, у червні 610 000 тонн.

Водночас, як зазначає видання, жодних ускладнень для енергетичної безпеки ЄС українські санкції проти Лукойла не мали, а труднощі Угорщини пов'язані із зволіканням у диверсифікації джерел поставок нафти.

Як зазначається, хоча операції Луколйла були заблоковані, інші російські виробники нафти продовжували транспортувати нафту через територію України. Крім того, у Лукойла залишалася можливість продавати нафту європейським споживачам просто на кордоні з Україною. Хорватія могла надати додаткові маршрути для трубопровідного транспортування російської нафти. Але це збільшувало вартість нафти для Угорщини та створювало проблеми для влади країни, яка використовувала російські знижки на нафту для збільшення прибутків та стримування внутрішніх цін на пальне.

Politico зауважує, що російські знижки дозволяли Угорщині мати найнижчі ціни на пальне в той час, як на континенті ціни на енергію різко злетіли. Угорщина також продавала надлишок нафти на зовнішніх ринках, що було критично важливим у намаганні уряду Віктора Орбана збалансувати бюджет країни.

Як повідомляв Укрінформ, у липні 2024 року Україна ввела заборону на транзит ресурсів російської енергетичної компанії «Лукойл» через свою територію. Після цього у липні Словаччина та Угорщина заявили, що припинили отримувати нафту від Лукойла, та звинуватили Україну у «підриві» енергетичної безпеки ЄС.

Офіційні представники Єврокомісії натомість неодноразово заявляли, що не вбачають загроз від санкцій України проти російської компанії "Лукойл" для стабільності енергетичного ринку ЄС.

 

ТЕГИ

Курс НБУ на вчора
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,0890
 0,1876
0,45
EUR
1
45,5882
 0,0183
0,04

Курс обміну валют на вчора, 10:51
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,8415  0,05 0,13 41,4130  0,07 0,16
EUR 45,3974  0,09 0,21 46,0567  0,05 0,11

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,0650  0,01 0,01 41,0800  0,01 0,02
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес