Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Санкції працюють: Росіян попередили про зростання цін на техніку на 20%

 

Ціни на техніку та електроніку в Росії можуть зрости на 15-20% вже до осені через санкції Євросоюзу проти російського "аналога SWIFT" - "Системи передачі фінансових повідомлень центробанку РФ (СПФП).

Про це пише російський "Коммерсант" із посиланням на місцевих торговців.

"Йдеться про розрахунки за всі товари та навіть послуги, оскільки і логістика розраховується через банки", - пояснила керівниця російського митно-логістичного брокера КВТ Юлія Шльонська. За її словами, це призведе до зменшення кількості схем для розрахунків за імпортні товари та їх подорожчання.

Досі СПФП працювала "оперативно і без збоїв, гідно забезпечуючи оплати до дружніх країн, особливо через дочірні європейські банки", розповів радник російської юрфірми Verba Legal Марат Самарський.

Якщо ж іноземні банки, підключені до СПФП, почнуть блокувати платежі з Росії, це може призвести до падіння імпорту з Китаю на 25% та подорожчання всіх імпортних товарів на 10-20% залежно від категорії, прогнозує старший партнер логістичної компанії "Оптімалог" Георгій Властопуло. Він нагадав, що через проблеми з платежами імпорт із Китаю вже впав на 11%, а з Туреччини - на 33%.

У разі проблем із СПФП великим дистриб'юторам техніки та електроніки доведеться співпрацювати з банками-посередниками, які піднімуть комісію з 1-2% до 5-6%, додає засновник російського бренду побутової техніки Jacky's Гусейн Іманов.

"Швидше за все, невеликі постачальники техніки не зможуть вийти на адекватну маржинальність бізнесу і просто закриють свої організації", - вважає він.

Крім зростання вартості у вересні-жовтні можуть початися проблеми з наявністю практично всієї електроніки та побутової техніки, каже Іманов.

"Компанії вже зараз стикаються з проблемами щодо оплати з третіми країнами, що матиме відкладений ефект", - пояснив він.

У російській компанії "Марвел-Дистрибуція" підтвердили, що санкції, спрямовані на заборону використання СПФП, можуть призвести до здорожчання техніки на 5-10%. Інше джерело видання серед постачальників електроніки прогнозує менше підвищення цін - на 1-3%.

Як повідомлялося, у межах 14-го санкційного пакету ЄС заборонив своїм компаніям, що не працюють у Росії, використовувати "Систему передачі фінансових повідомлень" Банку Росії, а також здійснювати транзакції з тими, хто проводить платежі через цю систему за межами Росії.

Російський центробанк створив власний "аналог SWIFT" ще у 2014 році після перших антиросійських санкцій за анексію Криму. Тоді РФ почала створювати альтернативну фінансову інфраструктуру, яка мала забезпечити проведення платежів у разі серйозніших санкцій. Після початку повномасштабної війни її довелося робити основною: з жовтня 2023 російські банки зобов'язані проводити всі внутрішні платежі через СПФП.

За даними центробанку РФ, станом на початок 2024 року року у СПФП було 556 російських та іноземних користувачів. З них 159 іноземних із 20 країн, включаючи 58 банків, у тому числі з Китаю, Білорусі, Вірменії, Таджикистану та Казахстану.

За матеріалами: БізнесЦензор
Ключові теги: Росія
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,1664
 0,0421
0,10
EUR
1
45,9541
 0,0057
0,01

Курс обміну валют на вчора, 10:35
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,8704  0,06 0,15 41,4863  0,08 0,20
EUR 45,7556  0,05 0,12 46,4415  0,09 0,19

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,1800  0,06 0,15 41,1950  0,06 0,16
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес