Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Японія почне зливати воду з АЕС Фукусіми в океан. Чи це небезпечно і чому розлючений Китай

 Келлі Нг / BBC News

24 серпня Японія почне зливати в Тихий океан очищену воду з реакторів зруйнованої в результаті цунамі АЕС у Фукусімі. План зливу води схвалив японський уряд через тиждень після того, як ці наміри схвалили у МАГАТЕ.

До океану потраплять 1,34 млн тонн води, що накопичилася в реакторах від 2011 року, коли сталася аварія. Такого обсягу води достатньо, аби затопити 500 олімпійських стадіонів.

Злив води, яку спочатку очищують та розбавляють, буде поступовим і триватиме 30 років

Уряд попросив оператора станції бути готовим розпочати злив води 24 серпня, якщо погодні умови будуть сприятливими.

У неділю станцію відвідав японський прем'єр, і цей візит посилив впевненість у тому, що скид води є неминучим, а рішення про нього - остаточним.

В японському уряді вважають, що злив води є необхідним кроком у тривалому та дорогому процесі виведення АЕС з експлуатації, що розташована на східному узбережжі країни за 220 км на північ від Токіо.

Після аварії воду, що накопичувалася на зруйнованій станції, збирали та зберігали у контейнерах понад десять років, але в резервуарах не залишилося вільного місця.

У 2011 році три реактори на АЕС у Фукусімі були зруйновані цунамі, причиною якого став потужний землетрус в 9 балів. Цю аварію називали найгіршою після катастрофи на Чорнобильській АЕС.

Після аварії японська влада вирішила оголосити територію довкола станції зоною відчуження. Вона постійно збільшувалася через радіаційні витоки. Це призвело до того, що з регіону довелося евакуювати понад 150 тисяч людей.

У загальному вигляді рішення про злив води зі зруйнованої АЕС японський уряд ухвалив два роки тому. І з того часу це рішення викликає занепокоєння та протести по всьому тихоокеанському регіону.

Проте у липні цього року Міжнародна агенція з атомної енергії ООН (МАГАТЕ) погодилося з цим планом, визнавши, що він не становить загрози для людей та довкілля.

Але багато хто, наприклад, рибалки з країн регіону, побоюються, що їхній бізнес та життя опиняться під загрозою після того, як з реакторів Фукусіми почнуть зливати воду.

Проти плану зливу води протестують не лише сусіди Японії, - у вівторок перед резиденцією прем'єра країни зібрався масовий протест проти планів щодо Фукусіми.

Оператор АЕС у Фукусімі, компанія Tepco, весь час після аварії фільтрувала воду, завдяки чому її вдалося очистити від 60 різних радіоактивних речовин. Але повного очищення води від радіоактивних матеріалів досягти не вдалося, і в ній все ще містяться тритій та вуглеводень-14 - радіоактивні ізотопи водню та вуглецю. Очистити воду від них досить важко.

Фахівці кажуть, що в цьому немає небезпеки, якщо тільки не йдеться про дуже великі обсяги, оскільки таке забруднення дає низькій радіаційний фон.

"Якщо злив води відбуватиметься за планом, дози радіації будуть дуже малими - у тисячі разів меншими, ніж люди отримують від природної радіації кожного року", - каже професор Джим Сміт з університету Портсмута.

Експерти також зауважують, що вода з Фукусіми зливатиметься у дуже великий "резервуар" - Тихий океан.

"Все, що буде зливатися, буде дуже сильно розбавлене", - пояснює професор Джеррі Томас із Імперського коледжу Лондона.

Атомні станції по всьому світу регулярно зливають воду, що використовується для охолодження реакторів. І рівні тритію в такій воді є вищими, ніж у воді, що зливатиметься з Фукусіми.

Китай - проти

Але рішення Японії скинути воду з Фукусіми розлютило сусідні країни, передусім Китай, який заявив, що Японія ставиться до Тихого океану як до своєї приватної клоаки.

У Пекіні попередили, що у разі, якщо злив води з Фукусіми таки почнеться, Китай застосує "необхідні заходи для забезпечення безпеки моря, харчів та громадського здоров'я".

Японія "ставить свої власні інтереси вище за інтереси людства у довгостроковій перспективі", заявили в китайському МЗС.

У Гонконзі, який імпортує багато японських морепродуктів, попередили, що "негайно застосують" обмеження на імпорт харчів з Японії.

До цього Китай та Південна Корея вже заборонили імпорт риби, що виловлюється в районі Фукусіми.

Втім, південнокорейський уряд підтримав японський план зливу води, і звинуватив учасників протестів проти нього у роздмухуванні паніки.

Ключові теги: Японія
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,6370
 0,1219
0,31
EUR
1
42,2986
 0,0655
0,15

Курс обміну валют на сьогодні, 10:11
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3623  0,01 0,02 39,9291  0,02 0,06
EUR 42,1332  0,05 0,12 42,9332  0,01 0,03

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:53
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,6350  0,19 0,48 39,6500  0,18 0,46
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес