Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

ЄЦБ відзначає зростання ризиків для фінстабільності в єврозоні через високу інфляцію і підйом ставок

 

Європейський центральний банк (ЄЦБ) відзначає зростання ризиків для фінансової стабільності єврозони на тлі високої інфляції, підйому відсоткових ставок та погіршення перспектив економічного зростання.

Як йдеться у звіті про фінансову стабільність ЄЦБ, що публікується двічі на рік, домогосподарства та компанії по всій єврозоні вже відчувають на собі наслідків посилення інфляції та послаблення економічної активності в умовах енергетичної кризи, спровокованої війною РФ проти України.

Інфляційний тиск збільшився як у єврозоні, так і в усьому світі з травня поточного року, коли було оприлюднено попередній звіт, зазначають у ЄЦБ. Це пов'язано зі зростанням цін на продукти харчування та енергоносії, а також із вторинними ефектами інфляції для інших товарів.

"Зростання цін спровокувало коригування грошово-кредитної політики найбільшими світовими центробанками, що сприяло посиленню глобальних фінансових умов і посилило волатильність ринків, - йдеться у звіті. - Мікс високої інфляції та зростання ставок надалі негативно позначається на темпах економічного зростання в багатьох розвинених країнах. На цьому тлі ймовірність рецесії, зокрема в єврозоні, суттєво збільшилася".

Висока інфляція, зростання ймовірності рецесії та підвищення вартості залучення фінансування створюють загрозу для обтяжених боргами домогосподарств, бізнесів та держав і можуть призвести до банкрутств, а також посилення волатильності на фінансових ринках, попереджають у ЄЦБ.

Нещодавня паніка на британському ринку держоблігацій і криза, з якою трохи раніше зіткнулися європейські енергетичні трейдери, свідчить про збільшення вразливості фінансової системидо різких ринкових коливань, які можуть вилитися в масштабнішу кризу, зазначається у звіті.

"Вже не вперше ми отримали нагадування, що у випадках, коли ринкові позиції відкриваються з кредитним плечем, або коли вони створюються за допомогою деривативів, наслідки ринкових шоків найчастіше відчувають не лише ті інвестори, яких це стосується безпосередньо", - зазначив заступник голови ЄЦБ Луїс де Гіндос.

ЄЦБ закликав регуляторів, які координуються Радою фінансової стабільності (Financial Stability Board, FSB), прискорити роботу над створенням глобального підходу до вирішення проблеми ризиків, пов'язаних з використанням левереджа, у небанківському секторі.

Регулятивні заходи, введені після глобальної фінансової кризи, дозволили європейським банкам зберегти сильні позиції перед економічною кризою, зазначають в ЄЦБ.

"Суттєве зміцнення балансів та капіталу банків за останні роки гарантує, що сектор добре готовий пристосуватися до нових ризиків", - йдеться у звіті.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,6015
 0,0687
0,17
EUR
1
42,4409
 0,0796
0,19

Курс обміну валют на 26.04.24, 10:50
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3800  0,01 0,04 39,9436  0,05 0,12
EUR 42,2168  0,05 0,11 42,9988  0,04 0,08

Міжбанківський ринок на 26.04.24, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,5900  0,11 0,28 39,6100  0,11 0,28
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес