Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Кардинальних змін у режимі керованої гнучкості курсу не передбачається - голова НБУ

12:29 15.10.2024 |

Фінанси

 

Голова Національного банку України (НБУ) Андрій Пишний задоволений підсумками першого року функціонування режиму керованої гнучкості курсу, який із 3 жовтня 2023 року замінив запроваджений із початком повномасштабної агресії РФ у лютому 2022 року режим фіксованого курсу, і не бачить сьогодні необхідності якихось кардинальних змін.

"Жодних кардинальних змін не передбачається. Ми бачимо, що цей режим працює. Завдяки тому, що зміни в балансі між попитом та пропозицією визначають напрям руху курсу, коригуються макроекономічні дисбаланси. Ринок адаптувався", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Пишний зазначив, що НБУ постійно присутній на ринку, тому що структурний дефіцит валюти залишається, оскільки війна позбавила Україну третини економіки, країна відчуває величезну бюджетну потребу і значні потреби в імпорті, а її експорт одночасно обмежений.

"Утім, ми бачимо, що в три рази зросла глибина валютного ринку - обсяг операцій на міжбанку без участі Національного банку сьогодні біля $110 млн", - назвав глава центробанку ще один позитивний результат зміни режиму.

Він зазначив, що також вдалося позбутися такої проблеми, як множинність курсів: у деякі дні готівковий курс відхиляється від офіційного лише на 0,3%, а стабільно ця різниця не перевищує 1%, тоді як у режимі фіксованого курсу в окремі дні ця різниця перевищувала 7%.

Пишний також вважає, що різнобічні коливання на ринку також повернули відчуття валютного ризику, а отже, населення і бізнес почали підходити більш відповідально до планування.

"Завдяки переходу до керованої гнучкості курс почав виконувати функцію поглинача шоків, а не генератора ", - наголосив він.

Коментуючи ослаблення офіційного курсу гривні за рік після переходу до нового режиму приблизно на 13%, голова Нацбанку зазначив: якщо взяти курс на готівковому ринку, тобто в тому сегменті ринку, де купує і продає валюту населення, то це ослаблення становило 9%.

"Погодьтеся, це складно назвати "стрімким польотом гривні в девальвацію", яким нас лякали експерти "широкого профілю", які давно перетворили критику НБУ на професію", - зазначив Пишний.

Відповідаючи на запитання про ймовірність повернення до режиму фіксованого курсу, голова НБУ визнав, що така ймовірність існує й умови, за яких регулятору доведеться вдатися до такого кроку, "нескладно уявити".

"Війна навчила бути готовим до будь-якого розвитку подій. Насправді, фактори, які можуть спричинити таку ситуацію, очевидні. Ми їх переживали в лютому 2022 року. Тоді наслідки російської агресії нам вдалося певним чином мінімізувати завдяки пакету антикризових заходів, одним із інструментів якого була фіксація курсу", - заявив Пишний.

Він відповів, що не знає, "чи попереду найгірше, чи ми вже його пережили", але наголосив, що тепер накопичено дорогоцінний досвід.

"Так чи інакше нам крок за кроком вдається поступово відвоювати ту територію, яку у нас 24 лютого 2022 року забрала війна, коли "небо впало" на нас і матеріалізувалися усі ризики. Я це часто називаю ідеальним штормом, але ми навчилися в ньому маневрувати. І завдяки цьому наразі ми не бачимо жодних передумов для повернення до фіксації курсу", - зазначив голова Нацбанку.

"Якщо порівняти умови тоді (на початку війни - ІФ-У) і зараз, то, незважаючи на продовження активної війни і, як ви кажете, очікування найгіршого попереду, у нас уже є макрофінансова стабільність. Стійкість валютного ринку забезпечується, інфляція у 2023 році знизилася з 27% до 5%. В окремі місяці 2024 року вона була навіть нижче цілі. Усе це важливо для більшої впевненості в майбутньому", - додав Пишний.

Як повідомлялося, НБУ з 24 лютого 2022 року зафіксував офіційний курс гривні до долара на рівні 29,2549 грн/$1, а з 21 липня 2022 року девальвував його на 25% - до 36,5686 грн/$1. Наразі офіційний курс гривні становить 41,1963 грн/$1.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,1963
 0,0072
0,02
EUR
1
44,9575
 0,0663
0,15

Курс обміну валют на сьогодні, 10:30
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,7409  0,11 0,26 41,4900  0,02 0,04
EUR 44,7818  0,10 0,22 45,5036  0,10 0,22

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2200  0,02 0,04 41,2400  0,02 0,05
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес