Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

НБУ має намір зберігати опердизайн за системою «нижньої межі» і досить високі реальні процентні ставки

 

Національний банк, з огляду на очікуване збереження в середньостроковій перспективі профіциту ліквідності в банківській системі, має намір продовжувати використовувати операційний дизайн за системою "нижньої межі", до якого він перейшов у жовтні 2023 року від системи "середини коридору".

"Збереженню довіри до гривневих інструментів сприятиме, зокрема, і прагнення Національного банку утримувати реальні відсоткові ставки за строковими гривневими інструментами на досить високому рівні для захисту гривневих заощаджень населення від інфляційного знецінення", - ідеться в оновлених Основних засадах грошово-кредитної політики, затверджених Радою Нацбанку 11 вересня й оприлюднених у четвер.

НБУ нагадав, що в системі "нижньої межі" облікову ставку зрівняно зі ставкою за депозитними сертифікатами "овернайт", основною операцією з регулювання ліквідності, і це посилило роль облікової ставки як монетарного інструменту, однак водночас було збережено і тримісячні депозитні сертифікати.

Водночас Нацбанк вказав, що може коригувати операційний дизайн відсоткової політики, а також вживати заходів з управління структурною ліквідністю банківської системи для посилення монетарної трансмісії, формування належних монетарних умов для приведення інфляції до цілі на належному горизонті політики, а також для виконання додаткових актуальних завдань.

"Такими завданнями можуть бути, зокрема, вплив на економічну поведінку банків для забезпечення належного рівня реальних відсоткових ставок за гривневими інструментами; активізація внутрішнього боргового ринку для уникнення емісійного фінансування дефіциту бюджету; надання банкам більшої гнучкості в управлінні власною ліквідністю для реагування на підвищену турбулентність на фінансових ринках тощо", - пояснив регулятор.

Він уточнив, що для досягнення своїх цілей і завдань може використовувати й інші інструменти монетарної політики, як-от норми обов'язкових резервів, операції з цінними паперами тощо.

НБУ також наголосив, що прагнутиме уникати посилення фіскального домінування і надавати підтримку державному бюджету лише у виняткових випадках як засіб "останньої надії".

"Короткострокове фінансування може надаватися виключно для покриття несподіваних тимчасових потреб у ліквідності для забезпечення безперебійного функціонування системи державних фінансів. Довгострокове фінансування може надаватися для покриття критичних витрат уряду на підтримання обороноздатності України, якщо не буде інших джерел фінансування", - ідеться в Основних принципах.

Уточнено, що механізм як короткострокового, так і довгострокового фінансування уряду діятиме виключно протягом дії правового режиму воєнного стану. "Таке фінансування надаватиметься з чітко визначеною метою, на обмежений термін, у суворо обмежених обсягах, з належним урахуванням ризиків для цінової та фінансової стабільності, з дотриманням інших принципів, передумов, умов і механізмів, погоджених між Національним банком і урядом", - наголошується в документі.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,2743
 0,0888
0,22
EUR
1
45,4595
 0,0299
0,07

Курс обміну валют на сьогодні, 09:46
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,9373  0,05 0,13 41,5215  0,08 0,19
EUR 45,2538  0,01 0,03 45,9212  0,03 0,07

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2500  0,09 0,23 41,2700  0,11 0,26
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес