Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Введення буферів капіталу піде за адаптацією банків до його 3-рівневої структури - НБУ

 

Національний банк України (НБУ) після повного виконання банками нещодавно оновлених вимог до структури капіталу зосередиться на введенні буферів консервації капіталу та системної важливості на рівні 2,5% і 1-2% залежно від системної важливості фінустанови.

"Буфери капіталу - це наступний крок після повного виконання банками вимог до нової структури капіталу та його накопичення для покриття трьох ключових ризиків: кредитного, ринкового та операційного. Над цим фінустанови якраз зараз працюють", - сказала директорка департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Вона зазначила, що оскільки перехідний період банків до нової структури капіталу триватиме до середини наступного року, більшої конкретики щодо термінів запровадження зазначених буферів варто очікувати вже у 2025 році.

За словами Дадашової, буфери консервації капіталу та системної важливості є програмою "мінімум" так званих стандартів "Базеля" та нормативів Європейського Союзу. На відміну від контрциклічного буфера та буфера системного ризику, їх не скасовують і не деактивують у разі кризи, зазначила директорка.

"Якщо банки їх не можуть дотримуватися в повному обсязі, вони обмежуються в праві розподіляти капітал. Надалі фінустанови подають плани і показують, як вони ці буфери наростять", - пояснила Дадашова.

Директорка акцентувала увагу на тому, що НБУ планував запровадити дані буфери капіталу в Україні ще до початку пандемії Covid-19, але не встиг. Згодом через зміни макроекономічних умов регулятор тимчасово відмовився від цих намірів.

Дадашова наголосила, що після задіяння буферів вони, як і в Європі, стануть постійним елементом вимог.

"Водночас, запроваджуючи буфери та будь-які подальші вимоги, ми, безумовно, звертатимемо увагу на стан сектору. Ми хочемо, щоб банки не лише посилювали стійкість, нарощуючи капітал, а й надалі зберігали спроможність кредитувати", - зазначила вона.

НБУ ще не має остаточного рішення щодо того, на якому рівні буде встановлений норматив достатності капіталу із запровадженням буферів, однак за орієнтир бере показник достатності регулятивного капіталу Євросоюзу - 8%, повідомила Дадашова.

"Ґрунтуючись на результатах наступного стрес-тестування у 2025 році, ми визначимо, чи можемо відштовхуватися прямо від цієї європейської "підлоги", чи нам все ж таки треба залишити додатковий запас міцності і тимчасово зберегти мінімальні вимоги до достатності на рівні 10% з урахуванням вітчизняних ризиків. Рішення остаточно буде ухвалено за результатами оцінки стійкості наступного року", - резюмувала вона.

Як повідомлялося, НБУ банк разом із ухваленням Стратегії розвитку кредитування оновив мінімальні вимоги до нормативів достатності капіталу банків за новою трирівневою структурою, і з 5 серпня 2024 року банки повинні будуть дотримуватися нормативів: достатності основного капіталу 1 рівня (НОК1) - на рівні 5,625%; достатності капіталу 1 рівня (НК1) - 7,5% і достатності регулятивного капіталу (НРК) - 10%.

Водночас центробанк запровадив низку перехідних положень, які, зокрема, передбачають застосування поетапного графіка досягнення мінімального значення нормативу достатності регулятивного капіталу (НРК). А саме: з 5 серпня до 31 грудня 2024 року - у розмірі не менше 8,5%, з 1 січня до 30 червня 2025 року - не менше 9,25%; з 1 липня 2025 року - не менше 10%. Вони також включають інші заходи, що, за очікуваннями НБУ, мають сприяти досягненню встановлених нормативних показників банками.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,0107
 0,0327
0,08
EUR
1
44,7263
 0,0403
0,09

Курс обміну валют на сьогодні, 10:17
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,6109  0,02 0,05 41,2383  0,00 0,01
EUR 44,2217  0,12 0,27 44,9970  0,06 0,14

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,0000  0,06 0,16 41,0200  0,06 0,16
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес