Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Глава Міненерго допускає роботу ринку е/е з 1 липня без прайс-кепів

 

Міністр енергетики Герман Галущенко допускає, що Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), залишить у дії своє рішення про скасування прайс-кепів на ринку електроенергії з 1 липня.

"Я не кажу, що ціна е/е в Україні має бути такою, як у Європі, але вона повинна давати бізнесу можливість імпортувати ресурс для забезпечення потреб виробництва. Ми на сьогодні не бачимо прогнозу якогось страшного коливання цін (у разі скасування прайс-кепів - ЕР). (...) Є бажання подивитися, як це працюватиме. За потреби можна буде ввести прайс-кепи. Є механізми", - сказав Галущенко в коментарі журналістам під час відвідування однієї з АЕС.

При цьому він зазначив, що "лібералізація ринку може бути", оскільки вже є відповідне рішення регулятора скасувати прайс-кепи з 1 липня.

Водночас він пояснив, що розгляд НКРЕКП проєкту про встановлення нових прайс-кепів замість скасованих, процедуру чого запустив регулятор, дає йому змогу в будь-який момент їх запровадити.

"Узагалі, на мою думку, це дуже важливо показати, що ми рухаємося в європейському напрямі, і подивитися, як функціонуватиме вільний ринок", - резюмував міністр.

Як повідомлялося, НКРЕКП скасувала дію прайс-кепів на ринку електроенергії з 30 червня, зокрема максимального прайс-кепу у 2 тис. грн/МВт-год для годин мінімального навантаження і 4 тис. грн/МВт-год - для годин максимального навантаження.

Водночас через кілька днів регулятор схвалив проєкт постанови, згідно з яким із 30 червня 2023 року пропонується встановити, зокрема, нові максимальні граничні ціни е/е на ринку "на добу наперед" (РДН) і внутрішньодобовому ринку (ВДР) розміром 5 413,26 грн/МВт-год - для годин максимального навантаження (з 7:00 до 23:00) і 2 706,63 грн/МВт-год - мінімального (з 23:00 до 07:00). Наразі триває обговорення проєкту згідно з процедурою ухвалення регуляторних актів.

Голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький зазначав, що для оператора системи передачі дуже важливим є залучення імпорту, й особливої актуальності ця можливість набуває в літні місяці - під час активної ремонтної кампанії генерації.

"Відповідно, нинішні прайс-кепи не дають такої можливості залучати імпорт у достатніх обсягах (через вищі ціни на електрику в Європі - ЕР), тому в ідеалі ми хотіли би бачити модель, де прайс-кепи встановлені на рівні наших європейських колег, але принаймні прайс-кепи на РДН та ВДР мають відповідати рівню цін на суміжних ринках для того, щоб імпорт міг надходити до країни протягом літніх місяців", - пояснив позицію Кудрицький.

За його словами, ціни на РДН суміжних країн, зокрема Польщі та Словаччини, звідки Україна може імпортувати до 1050 МВт, могли би бути індикатором для встановлення прайс-кепів.

За даними АТ "Оператор ринку", якщо в лютому 2023 року середні ціни на е/е на РДН в Україні були меншими за середні ціни на РДН Румунії, Словаччини та Угорщини більше ніж у 1,9 раза, то вже в березні таке співвідношення становило 1,4, у квітні - 1,5 і травні - 1,2 раза.

Водночас в Україні з моменту введення регулятором на спотовому ринку е/е діючих price caps у лютому 2022 року середні ціни е/е не зазнали істотних коливань.

За матеріалами: БізнесЦензор
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,4912
 0,0692
0,17
EUR
1
45,1860
 0,0758
0,17

Курс обміну валют на вчора, 10:10
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2020  0,08 0,20 41,9328  0,13 0,32
EUR 44,9320  0,12 0,27 45,8752  0,09 0,19

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,4150  0,01 0,01 41,4900  0,05 0,12
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес