Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Дебіторська заборгованість ТРЦ зросла на 10-60% від початку війни – глава UTG

10:52 31.08.2022 |

Економіка

 

Дебіторська заборгованість ТРЦ з початку війни зросла на 10-60% залежно від локації, якості проєкту та управління, повідомила директор Української торгової гільдії (UTG) Євгенія Локтіонова агентству "Інтерфакс-Україна".

"На сьогодні практично всі торгові об'єкти відзначають зростання дебіторської заборгованості, яка може обчислюватися мільйонами гривень. У деяких ТРЦ дебіторська заборгованість зросла на 60% з початку війни. Багато в чому така ситуація є результатом некомпетентної роботи персоналу та згаяного часу", - повідомила Локтіонова.

Вона зазначила, що, на жаль, більшість управляючих компаній ТРЦ чекають, коли закінчиться війна і все налагодиться, фактично даючи ритейлерам жити за їхній рахунок.

"Це шлях у нікуди, оскільки найближчим часом ситуація не налагодиться, буде ще гірше, адже орендарі бачать ситуацію і користуються слабкістю управляючих компаній", - пояснює Локтіонова.

Експерт нагадала правило торгової нерухомості, яке свідчить, що дебіторська заборгованість ніколи не повинна перевищувати гарантійного платежу. Однак у багатьох ТЦ ці показники вже відрізняються в кілька разів, а керуючі компанії, як і раніше, дозволяють працювати безініціативним орендарям, продовжуючи нарощуючи їхню заборгованість.

"Такі надто лояльні до орендарів ТЦ, які прагнуть будь-якими шляхами утримати операторів, не лише працюють у мінус, а й створюють собі глобальні проблеми. Зараз усі розповідають, як погано ринку ритейлу, як упав продаж тощо. Але забувають, що ще гірше девелоперам, оскільки більшість ТЦ працюють на кредитній основі і банкам марно розповідати, що в країні війна і немає грошей, бо орендарі перестали платити. Максимум банки дадуть відстрочку платежу", - описує ситуацію директор компанії UTG.

Експерт перераховує загальні проблеми ринку торговельної нерухомості: війна, інфляція, зростання курсу іноземних валют, падіння платоспроможності населення, проблеми з логістикою. Але один орендар шукає шляхи вирішення, дисконтує товар, змінює персонал, набирає новий. Іншими словами, щось робить і таким чином генерує трафік та продаж. А інший орендар, часто сидячи за кордоном, намагається керувати на відстані. У результаті магазин не торгує. Або немає розуміння ринку, коли потрібно пропонувати знижки та розпродаж для стимулювання клієнтів, щоб бути конкурентоспроможними тощо. Натомість оператори сидять і чекають, коли їх знайде той самий покупець. Але при цьому такі ритейлери не усвідомлюють, що самі винні у краху бізнесу, але кажуть - винний ТРЦ", - констатує Локтіонова.

За її словами, часто можна почути пораду щодо вирішення ситуації з неповороткими ритейлерами через суд. Проте оператор може послатись на форс-мажор. Тому експерт рекомендує насамперед не допускати, щоб дебіторська заборгованість була вищою за гарантійний платіж.

"Якщо показники вже зрівнялися, необхідно якнайшвидше шукати способів заміни орендаря. Можна "порізати" приміщення, що звільнилося, якщо є така можливість і площі дозволяють, можна ставити тимчасового орендаря. В іншому разі в Україні зростатиме кількість прикладів ТЦ, які через свою некомпетентність втратили орендарів, не генерують дохід і стоять збитковими, навіть не в змозі виконати закриття в нуль за витратами", - каже Локтіонова.

Експерт наводить низку прикладів, коли професійна управляюча компанія знаходила оптимальні рішення.

"Ринок слабший. Але він не помер, він перебуває в русі. Наприклад, нещодавно наша компанія підписала договір оренди з новим оператором і на початку вересня у ТРЦ Глобал UA відкриється перший у Житомирі магазин "Цитрус" на місці, яке раніше займав оператор O'STIN, що залишив наш ринок", - сказала Локтіонова.

Компанія UTG створена у 2001 році. Розробила понад 1,3 тис. концепцій об'єктів нерухомості. За роки роботи за участю компанії здано в оренду 4,7 млн кв. м. комерційних площ в Україні.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,6015
 0,0687
0,17
EUR
1
42,4409
 0,0796
0,19

Курс обміну валют на сьогодні, 10:50
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3800  0,01 0,04 39,9436  0,05 0,12
EUR 42,2168  0,05 0,11 42,9988  0,04 0,08

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,5900  0,11 0,28 39,6100  0,11 0,28
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес