Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Два реактори для Хмельницької АЕС закуплять у Болгарії: глава «Енергоатому» назвав терміни

 

Україна сподівається підписати у червні угоду про купівлю двох ядерних реакторів у Болгарії, щоб компенсувати втрату потужностей Запорізької АЕС, окупованої Росією.

Про це заявив голова "Енергоатому" Петро Котін, повідомляє РБК-Україна з посиланням на його інтерв'ю Reuters.

Нові реактори будуть встановлені на Хмельницькій АЕС та оснащені обладнанням російської розробки, яке Київ хоче імпортувати з Болгарії, повідомив Котін.

"Переговори між урядом України та Болгарії продовжуються... і я думаю, що десь у червні ми матимемо результат укладання контрактів із Болгарією на закупівлю цього обладнання", - сказав Котін.

За його словами, майданчик на Хмельницькій АЕС для першого реактора буде підготовлений до червня, і він буде готовий до монтажу одразу.

Якщо реактор буде поставлено вчасно та в повному обсязі, "Енергоатом" буде готовий розпочати пускові роботи нового реактора за два-три роки - термін, який також необхідний для виготовлення турбіни для енергоблоку. "Енергоатом" веде попередні переговори з General Electric про будівництво турбіни.

Другий реактор буде встановлено пізніше, але Котін не назвав термінів.

Він сказав, що Болгарія раніше оцінювала ціну двох реакторів у 600 млн доларів, але Софія прагнула підвищити ціну на обладнання, яке, крім Болгарії, можна купити тільки в Росії.

"Болгарська сторона постійно прагне добитися для себе більшої вигоди, ніж ці 600 млн доларів, і чим більше часу минає, тим більші ціни вони озвучують, але ми, як і раніше, зосереджені на ціні 600 млн доларів", - сказав Котін.

За його словами, "Енергоатом" також має намір побудувати у Хмельницькому ще два реактори на базі американського реактора AP-1000 і що компанія розпочне заливання бетону для двох нових енергоблоків на початку квітня.

Росія не впорається із Запорізькою АЕС

Після окупації Запорізької АЕС Україна покладається на атомну енергетику трьох станцій, що діють, в країні, всього дев'ять реакторів, включаючи два реактори, які наразі працюють на Хмельницькій АЕС.

Котін заявив, що Україна не відмовилася від планів одного разу перезапустити Запорізьку електростанцію і що, на відміну від Росії, вона зможе знати, як повернути станцію в експлуатацію.

"Вони (Росія) все ще кажуть, що перезапустять станцію, але технічно не можуть її запустити, тому що немає ні електропроводки, ні води, ні персоналу", - сказав Котін, додавши, що Москва не хоче цього визнавати.

Котін заявив, що "Енергоатом", який зберіг персонал, який керує Запорізькою АЕС, буде готовий перезапустити станцію після її деокупації і що він уже підготував для цього спеціальні команди.

Після підриву російськими військами Каховської греблі станція втратила стійкий приплив води з річки Дніпро, необхідної для енергоблоків, і поки що станція має лише невеликий запас біля об'єкта.

За словами Котіна, за нинішніх умов лише один реактор може працювати не більше одного місяця, а потім має бути зупинений через брак води для його системи охолодження.

Він зазначив, що для відновлення роботи станції необхідно або відновити зруйновану Каховську греблю, або збудувати насоси для подачі води з Дніпра.

"(Це займе) десь близько двох років, але це основні затратні заходи. За цей час можна буде перевірити всі системи і, якщо не буде підриву, решта всіх систем буде готова до пуску", - сказав він.

Раніше міністр енергетики Герман Галущенко заявив , що будівництво ще чотирьох блоків на Хмельницькій АЕС почнеться в 2024 році і в результаті АЕС стане потужнішим від Запорізької.

Два блоки, що включають реактори та відповідне обладнання, базуватимуться на обладнанні російського виробництва, яке Україна хоче імпортувати з Болгарії, тоді як два інші використовуватимуть західні технології виробника енергетичного обладнання Westinghouse.

За матеріалами: РБК-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,6015
 0,0687
0,17
EUR
1
42,4409
 0,0796
0,19

Курс обміну валют на вчора, 10:50
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3800  0,01 0,04 39,9436  0,05 0,12
EUR 42,2168  0,05 0,11 42,9988  0,04 0,08

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,5900  0,11 0,28 39,6100  0,11 0,28
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес