Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

ОПЕК: Попит на нафту стійко зростає, ціни падають через спекулянтів

 

Світовий ринок нафти демонструє силу й стійкість, зниження цін на нафту останніми тижнями відбулося через спекулянтів, вважають в ОПЕК.

Як зазначено в щомісячному звіті організації, останні дані підтверджують стійкі основні глобальні тенденції зростання й здорові фундаментальні показники ринку нафти. Зокрема, в ОПЕК зазначають, що економіка США продовжує дуже сильне зростання, а МВФ нещодавно підвищив прогноз економічного зростання Китаю на 2023 рік до 5,4%.

"Однак потенційний ризик погіршення нинішніх стійких прогнозів глобального економічного зростання, хоча й незначний, може включати обмежувальну грошово-кредитну політику, яка зберігається, для боротьби з інфляцією та геополітичними подіями", - йдеться у звіті.

"Водночас, незважаючи на перебільшені негативні настрої на ринку щодо попиту на нафту в Китаї та світового ринку нафти загалом, останні дані свідчать, що імпорт нафти Китаєм у жовтні зріс до 11,4 млн барелів на добу й залишається на шляху до досягнення нового річного рекорду для цього року", - також зазначили аналітики ОПЕК.

За оцінкою експертів, імпорт нафти Китаєм залишається на рекордних рівнях, значно вищий за середній п'ятирічний рівень у 2915-2019 рр., а імпорт нафти Індією за підсумками поточного року сягне рекордного рівня після зростання в IV кварталі. "Попри вищезазначені здорові та сприятливі ринкові показники, ціни на нафту останніми тижнями мали тенденцію до зниження, здебільшого через спекулянтів на фінансових ринках, оскільки вони різко скоротили свої чисті довгі позиції в жовтні порівняно з кінцем вересня, особливо на ф'ючерсні й опціонні контракти на нафту WTI", - йдеться у звіті ОПЕК.

"Дані зазсвідчують, що хедж-фонди та інші керівники капіталом сильно скоротили свої позиції на купівлю в жовтні, продавши еквівалент 161 млн бар. і 43 млн бар. ф'ючерсних й опціонних контрактів на нафту WTI і Brent відповідно. Загалом з кінця вересня вони продали еквівалент понад 200 млн барелів нафти, або близько 37% від загальної кількості "бичачих" позицій. Це посилило волатильність ринку й прискорило зниження цін", - вважають аналітики.

У жовтні експерти також спостерігали розпродаж за спекулятивними позиціями на нафтопродукти, зокрема щодо дизпального на європейській біржі ICE - чисті довгі позиції щодо газойлю ICE впали приблизно на 28 млн барелів з кінця вересня.

В ОПЕК вважають, що насправді сильні фундаментальні показники ринку були б неможливими без обережного попереджувального підходу країн ОПЕК+, які "продовжать свої зобов'язання щодо досягнення й підтримки стабільного ринку нафти й забезпечуватимуть довгострокове керівництво для ринку відповідно до їхніх рішень".

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
40,4542
 0,0832
0,21
EUR
1
43,2658
 0,0889
0,21

Курс обміну валют на 28.06.24, 10:24
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,2591  0,08 0,19 40,8626  0,05 0,12
EUR 43,2370  0,03 0,07 43,9717  0,03 0,06

Міжбанківський ринок на 28.06.24, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,4750  0,03 0,09 40,5000  0,03 0,07
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес