Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Український імпорт ДП у червні: зліт перед падінням

Український імпорт ДП у червні: зліт перед падінням

 

Минулого місяця обсяги імпорту дизпального в Україну зросли на 17% до 650 тис. тонн. Це найбільший показник, зафіксований у цьому році.

Більше українські компанії завезли тільки у грудні 2022 року (654,4 тис. тонн), коли ринок готувався до непередбачуваних наслідків впровадження нафтопродуктового ембарго. Червневе зростання закупівель пального теж мало свої причини. З 1 липня український уряд підвищив ставку ПДВ для нафтопродуктів з 7% до 20%, повернувши її на довоєнний рівень. Податкові зміни означали б неминуче підвищення цін у гурті, через це багато компаній намагалося оприбуткувати якомога більше продукту за червневою ставкою.

Зростання імпорту відбулося переважно за рахунок збільшення морських постачань. Минулого місяця закупівлі морського ресурсу зросли на35% до 217 тис. тонн, це третина всього імпорту та найбільший показник за всю історію спостережень. Автомобільний імпорт дизпального збільшився лише на 3% до 218 тис. тонн, тоді як обсяги відвантаження залізницею зменшилися зі 163 до 162 тис. тонн.

Географія постачань дизпального у червні не зазнала суттєвих змін у червні, близько 75% обсягів імпорту надходило з п'яти країн - Польщі, Румунії, Туреччини, Литви та Молдови. Водночас структура імпорту за походженням продукту відрізняється. У червні значно збільшилися обсяги постачань дизпального, яке за документами має індійське походження. Згідно з даними enkorr, минулого місяця в Україну усіма видами транспорту було ввезено 164 тис. тонн цього продукту, що на 57% більше порівняно з травнем.

Збільшення продажів індійського палива зумовлено зменшенням обсягів пропозиції продукту турецького виробництва в чорноморському регіоні. В Туреччині сезонно зростає внутрішнє споживання палива, через це НПЗ скорочують експортні продажі. Постачання ДП та газойлю зі STAR Refinery майже не змінилися порівняно з травнем та становили 190 тис. тонн. Проте обсяги відвантажень ДП та газойлю з Tupras Aliaga Izmir Refinery зменшилися зі 120 тис. тонн до 1,5 тис. тонн. Через це імпорт турецького продукту в Україну минулого місяця впав на 38% до 83 тис. тонн.

На тлі скорочення постачань з турецьких НПЗ відбулося зростання імпорту дизпального виробництва Саудівської Аравії. У червні частка саудівського продукту в українському імпорті досягла майже 10% або 64 тис. тонн.

Основним джерелом постачань цього дизпального стала румунська Констанца, куди минулого місяця надійшла велика партія продукту виробництва Yanbu Aramco Sinopec Refining Company (YASREF). У червні також зросли закупівлі туркменського продукту, за даними enkorr обсяги його постачання з паливного терміналу Поті збільшилися з 7 до 16,5 тис. тонн.

Імпортовані у червні обсяги дизпального перевищували поточні потреби ринку, тому у липні обсяги закупівель впадуть, вважають учасники ринку. Зменшення попиту на імпортний ресурс варто очікувати принаймні у першій половині липня, оскільки ринок буде споживати перехідні залишки, які були придбані ще до підвищення ПДВ.

«Ми очікуємо певне зниження продажів на адресу українських компаній у першій половині липня. Втім жвавий попит на ринку має підтримуватися за рахунок початку сезону збору зернових культур», - вважає представник румунської компанії, що постачає нафтопродукти в Україну.

За матеріалами: EnKorr
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,4912
 0,0692
0,17
EUR
1
45,1860
 0,0758
0,17

Курс обміну валют на вчора, 10:10
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2020  0,08 0,20 41,9328  0,13 0,32
EUR 44,9320  0,12 0,27 45,8752  0,09 0,19

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,4150  0,01 0,01 41,4900  0,05 0,12
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес