Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

ГНАУ вновь вернулась к теме введения налога на недвижимость, подготовив соответствующий законопроект

10:25 18.12.2008 |

Право

Государственная налоговая администрация Украины (ГНАУ) вновь вернулась к теме введения налога на недвижимость, подготовив соответствующий законопроект. Разработчики проекта ставят перед собой задачу создать инструмент справедливого перераспределения социальных благ, приостановить хаотическую скупку жилья с целью последующей перепродажи, наполнить местные бюджеты.

Налоговики предлагают ввести налог на всю недвижимость, кроме земельных участков. При этом облагаться налогом будут все квадратные метры, находящиеся в собственности плательщика. Особых льгот при уплате не предусмотрено. Однако размер налога планируется привязать к размеру прожиточного минимума на текущий год. Уплата будет осуществляться раз в год.

На сегодняшний день в очереди на получение жилья находится около 1,5 млн. украинских семей. Кроме того, стоимость жилья за последнее время стремительно возрасла. Закон, по мнению налоговиков, переломит эту тенденцию. Приобретать жилье с целью перекупки станет невыгодно, а местные бюджеты наполнятся за счет расширения налоговой базы.

Проект

ЗАКОН УКРАЇНИ

"Про податок на нерухоме майно (нерухомість), відмінне від земельної ділянки"

Стаття 1. Визначення термінів

У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні:

1.1 Нерухоме майно (нерухомість), відмінне від земельної ділянки - об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

1.2 Будівлі - складені з несучих та огороджувальних або сполучених (несуче - огороджувальних) конструкції, які утворюють наземні або підземні приміщення, призначені для проживання або перебування людей, а також об'єкти власності, функціонально пов'язані з такими приміщеннями, які за типом поділяються на:

1) жилий будинок - будівля капітального типу, споруджена з дотриманням вимог, встановлених законом, іншими нормативно правовими актами, і призначена для постійного у ній проживання.

жилі будинки поділяються на жилі будинки квартирного типу різної поверховості та жилі будинки садибного типу:

жилий будинок садибного типу - жилий будинок, розташований на окремій земельній ділянці, який складається із жилих та допоміжних (нежилих) приміщень;

2) прибудова до жилого будинку - частина будинку, розташована поза контуром його капітальних зовнішніх стін і яка має з основною частиною будинку одну (або більше) спільну капітальну стіну;

3) квартира - ізольоване приміщення в жилому будинку, призначене та придатне для постійного у ньому проживання;

4) кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах - квартира, в якій мешкають двоє чи більше квартиронаймачів;

5) дачний (садовий) будинок - будинок призначений для відпочинку або проживання.

6) інші будівлі.

1.4 Податок, оподаткування, платник податку (в усіх відмінках) - податок на нерухоме майно, відмінне від земельних ділянок, оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельних ділянок, платник податку на нерухоме майно, відмінне від земельних ділянок (у відповідних відмінках).

1.5 Фізична особа - громадянин України, іноземець та особа без громадянства.

1.6. Суб'єкт господарювання - господарські організації, громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому порядку

Стаття 2. Платники податку

2.1 Платниками податку є власники будівель - фізичні особи та суб'єкти господарювання.

2.2 Якщо об'єкт оподаткування перебуває в спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

2.3 Якщо об'єкт оподаткування перебуває у спільній сумісній власності фізичних осіб, платником податку є одна з них, визначена за згодою цих осіб. При цьому кожен власник зазначеного майна несе відповідальність за виконання обов'язків, пов'язаних із сплатою податку.

Стаття 3. Об'єктом оподаткування

3.1 Об'єктом оподаткування є будівля, яка є власністю платника податку.

Стаття 4. Будівлі, що не є об'єктами оподаткування

4.1 Не є об'єктами оподаткування будівлі, які перебувають у власності установ і організацій іноземних держав, які користуються дипломатичним імунітетом та привілеями згідно з міжнародними договорами України;

Стаття 5. Визначення бази оподаткування

5.1. Базою оподаткування є загальна площа об'єкту оподаткування (у разі наявності декількох об'єктів загальна - площа кожного окремого об'єкту), яка визначається на підставі даних, що надаються органами, які здійснюють державну реєстрацію прав на нерухоме майно.

5.2. База оподаткування об'єктів оподаткування, що перебувають у власності суб'єкта господарювання обчислюється ним самостійно, окремо по кожному об'єкту оподаткування.

5.3 База оподаткування об'єктів оподаткування, що перебувають у власності фізичних осіб обчислюється органом державної податкової служби, окремо по кожному об'єкту оподаткування.

Стаття 6. Ставки податку

6.1 Ставки податку в розрахунку на рік становить 1 відсоток суми місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, за 1 кв. м загальної площі об'єкту оподаткування.

6.2. Ставка податку для будівель, що є основними фондами платника податку - юридичної особи становить 50 відсотків від ставки визначеної у пункті 6.1 цієї статті.

Стаття 7. Пільги для фізичних осіб

7.1. Від сплати податку звільняються власники будівель - фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей;

7.2. Платник податку має право на пільги у вигляді зменшення бази оподаткування по кожному з видів будівель в таких розмірах:

1) 200 м2 загальної площі будівлі (крім садового (дачного) будинку та індивідуального гаражу);

2) 100 м2 загальної площі садового (дачного) будинку;

3) 100 м2 загальної площі індивідуального гаражу та інші господарські будівлі.

7.3. Пільги, передбачені пунктом 7.2 цієї статті, застосовуються до одного об'єкту нерухомості по кожному виду із зазначених вище незалежно від кількості будівель, що є у власності платника податку.

7.4. Пільги, передбачені пунктом 7.1 та підпунктом 1) пункту 7.2 цієї статті, застосовується до об'єкту, визначеному платником податку як основне місце його проживання, визначене відповідно до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні", незалежно від кількості та місця розташування об'єктів оподаткування, що є у власності платника податку.

7.5. Якщо право на пільги у платника податку виникає протягом року, пільги застосовуються починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому виникло це право. У разі втрати права на пільги протягом року, податок сплачується починаючи з місяця, що настає за місяцем, в якому втрачено це право.

Стаття 8. Податковий період

Податковим періодом для платників податку є податковий рік, який починається 1 січня і закінчується 31 грудня.

Стаття 9. Порядок обчислення податку

9.1 Нарахування платникам податку - фізичним особам, проводиться органами державної податкової служби.

9.1.1. Підставою для визначення податкового зобов'язання для органів державної податкової служби є інформація органів, що здійснюють реєстрацію прав на нерухоме майно та інформація органів місцевого самоврядування передбачена пунктами 9.4 та 9.5 цієї статті.

9.2 Розрахунок податку із повідомленням про суму податку, що підлягає сплаті та платіжні реквізити, надсилаються органами державної податкової служби платникам податку за місцем їх проживання (місцем реєстрації) не пізніше 15 липня поточного року. Форма розрахунку встановлюється центральним податковим органом у порядку визначеному законом.

9.3 Платники податку - суб'єкти господарювання самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного періоду і подають до 1 лютого цього ж звітного року органу державної податкової служби за місцезнаходженням об'єкту оподаткування розрахунок за формою, встановленою центральним податковим органом, з розбивкою річної суми рівними частками щоквартально.

9.3.1 По новоствореному об'єкту нерухомого майна розрахунок подається протягом місяця з дня виникнення права на такий об'єкт.

9.4 Органи, що здійснюють державну реєстрацію прав на нерухоме майно, зобов'язані щоквартально, у 15 - денний строк після закінчення кварталу, надавати державним податковим органам за місцем розташування відповідного нерухомого майна відомості, необхідні для розрахунку податку, станом на 1 число відповідного кварталу в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Стаття 10. Порядок обчислення сум податку у разі зміни власника об'єкту оподаткування

10.1 У разі переходу права власності на об'єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об'єкт оподаткування, а новим власником - починаючи з місяця, в якому у останнього виникло право власності.

10.2 У разі переходу права власності на об'єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року орган державною податкової служби надсилає розрахунок податку новому власнику не пізніше 10 робочих днів з дня отримання інформації про перехід права власності.

10.3 Права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з моменту такої реєстрації.

Стаття 11. Порядок сплати податку

11.1 Податок сплачується за місцем знаходження об'єкту оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно положень Бюджетного кодексу України.

Стаття 12. Строки сплати податку

Податкове зобов'язання за звітний рік з податку на нерухоме майно сплачується:

фізичними особами - може бути сплачено протягом року щомісячно рівними частками, але не пізніше 14 листопада;

суб'єктами господарювання - щоквартально до 30 числа, наступного за звітним кварталом.

Стаття 13. Обов'язки платників податку

13.1 Власники нерухомого майна - платники податку зобов'язані:

а) здійснювати у встановленому порядку державну реєстрацію прав на нерухоме майно, стосовно якого набуто право власності;

б) оформлювати в установленому порядку зміни, зумовлені переплануванням, переобладнанням і добудовою.

Стаття 14. Відповідальність платників податку

Платники податку несуть відповідальність за своєчасність сплати податку у порядку та розмірах, визначених законом.

Стаття 15. Прикінцеві положення

15.1 Цей Закон набирає чинності з 1 січня 2009 року.

15.2 Статтю 7 Закону України "Про плату за землю" (Відомості Верховної Ради України, 1992, N 38, ст. 560) доповнити новою частиною наступного змісту:

"За користування земельними ділянками у межах прибережних захисних смуг уздовж річок, навколо водойм та на островах, визначених статтею 88 Водного кодексу України, плата за землю в межах населених пунктів справляється у п'ятикратному розмірі податку, обчисленого відповідно до першої та другої частин цієї статті та у десятикратному розмірі податку, обчисленого відповідно до статті 8 - за межами населених пунктів."

15.3 Внести зміни до Закону України "Про систему оподаткування" (Відомості Верховної Ради України, 1997 р., N 16, ст. 119):

1. Пункти 7 частини першої статті 14 виключити;

2. Частину першу статті 15 доповнити пунктом 3 наступного змісту:

"3) податок на нерухоме майно (нерухомість), відмінне від земельної ділянки";

3. Речення друге частини третьої статті 15 після слів "у пункті 2" доповнити словами "та 3".

15.4 Внести зміни до Бюджетного кодексу України (Відомості Верховної Ради України, 2001р., N37 - 38, ст.189):

1.Частину першу статті 64 доповнити пунктом 8 наступного змісту:

"8) податок на нерухоме майно (нерухомість), відмінне від земельної ділянки;"

15.5 Внести зміни до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" (Відомості Верховної Ради України, 2004, N 51 (17.12.2004), ст. 553):

1. Частину першу статті 28 доповнити абзацом наступного змісту:

"органам Державної податкової служби України відповідно до Закону України "Про податок на нерухоме майно (нерухомість), відмінне від земельної ділянки".

15.6 Внести зміни до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств":

У статті 5:

1. Абзац перший підпункту 5.2.5 пункту 5.2 викласти у наступній редакції:

"5.2.5 Суми внесених (нарахованих) податків, зборів (обов'язкових платежів), установлених Законом України "Про систему оподаткування" (крім тих, що прямо не визначені у переліку податків, зборів (обов'язкових платежів), визначених зазначеним Законом та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за будівлі, що не є основними фондами), включаючи акцизний збір та рентні платежі, а також збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну та теплову енергію, за винятком податків, зборів (обов'язкових платежів), передбачених підпунктами 5.3.3, 5.3.4, та пені, штрафів, неустойок, передбачених підпунктом 5.3.5 цієї статті."

2.У підпункті 5.3.3 пункту 5.3 статті 5 слова "податку на нерухомість" вилучити.

Голова Верховної Ради України

За матеріалами: ЛIГАБiзнесIнформ
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,3369
 0,1543
0,37
EUR
1
44,9952
 0,1908
0,42

Курс обміну валют на сьогодні, 11:27
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,1313  0,08 0,19 41,8004  0,11 0,26
EUR 44,8916  0,03 0,06 45,7048  0,13 0,27

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2200  0,11 0,25 41,2500  0,10 0,25
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес