Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

ЄБА закликала нардепів пом'якшити законопроєкт про реформу промислового забруднення

12:38 03.06.2024 |

Право

 

Європейська бізнес-асоціація (ЄБА) звернулася до народних депутатів із проханням скасувати тимчасові обмеження на сім років для впровадження найкращих доступних технологій і методів управління (ЛДТМ) на наявних підприємствах, а також збільшити можливий кінцевий термін для виведення установки з експлуатації до 15 років.

Згідно з інформацією на сайті ЄБА, йдеться про необхідність перегляду ухваленого раніше за основу законопроєкту №6004-д "Про забезпечення конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров'я довкілля", який згідно з Планом України щодо Ukraine Facility має бути остаточно затверджений у третьому кварталі цього року.

"ЄБА протягом останніх років активно співпрацювала з розробниками законопроєкту №6004-д і вдячна за врахування більшості зауважень і пропозицій. Водночас передбаченого в законопроєкті №6004-д максимально можливого строку переходу на нові екологічні стандарти - 7 років - для наявних установок на підприємствах недостатньо", - зазначили в асоціації.

Документ покликаний імплементувати Директиву 2010/75/ЄС щодо промислових викидів, він стосується підприємств енергетичної, металургійної, цементної, нафтогазової, целюлозно-паперової, хімічної та інших галузей промисловості та передбачає перехід на єдиний дозвільний документ, що має скасувати необхідність отримання окремих дозволів на викиди забруднювальних речовин у повітря, спецводокористування та операції з обробки відходів (інтегрований дозвіл), а також створення юридичного підґрунтя для запровадження висновків ЛДТМ.

У ЄБА наголосили, що ЄС у 2000-2022 роках видав європейським підприємствам щонайменше EUR803,5 млрд держдопомоги зі структурних фондів (гранти, низьковідсоткові кредити та довгострокові позики, податкові пільги тощо) на заходи з охорони довкілля й енергоефективності з огляду на запровадження ЛДТМ та перехід на нові екологічні вимоги, з них майже EUR200 млрд лише у 2021-2022 роках.

"Вітчизняні компанії не мають доступу до державної підтримки для екомодернізації промисловості ні на рівні України, ні як кандидат у члени ЄС. Безумовно, бізнес розуміє непросту ситуацію, яка є в контексті фінансування, проте все ж таки варто на цю ситуацію зважати і запроваджуючи певні правила та регуляції для бізнесу", - додали в ЄБА.

Тож, вважають у ЄБА, з огляду на військову агресію з боку РФ, посилення мобілізації, а також невизначеність перспектив доступу до джерел фінансування заходів із модернізації виробництв, імовірно, переважна частина підприємств не зможуть модернізуватися протягом семи років і змушені будуть припинити діяльність або зупинити старі потужності та побудувати нові. Для цього в законопроєкті №6004-д встановлено 10 років для виведення таких установок з ладу.

Водночас, за умови закриття підприємств або зупинки старих потужностей, які часто є містоутворювальними для окремих населених пунктів, важливо, щоб термін виведення з експлуатації враховував необхідність вирішення соціально-економічних проблем, які можуть виникнути, наголошують в асоціації.

Як повідомлялося, необхідність реформи промислового забруднення визначена на рівні Угоди про асоціацію з ЄС, а також входить до переліку дев'яти екологічних пріоритетів у Національному плані відновлення України після війни.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
40,5458
 0,2141
0,53
EUR
1
43,7814
 0,0681
0,16

Курс обміну валют на сьогодні, 11:07
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,3550  0,07 0,16 40,9327  0,09 0,22
EUR 43,5896  0,02 0,04 44,3446  0,02 0,04

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,5100  0,06 0,15 40,5350  0,06 0,15
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес