Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Ситуація на ринках газу у світі дає привід для оптимізму, якщо не буде холодної зими - МЕА

 

Напруга на світових газових ринках, викликана вторгненням Росії в Україну, значно зменшилася, з початку 2023 року ринки рухалися до поступового відновлення балансу, але холодна зима може повернути напруженість.

Про це йдеться в новому звіті Міжнародного енергетичного агентства про безпеку глобального ринку газу.

Огляд значною мірою присвячений глобальній енергетичній кризі, спричиненій вторгненням Росії в Україну. Зазначається, що це кардинально змінило структуру ринків природного газу.

"Вторгнення Росії в Україну у 2022 році спричинило першу по-справжньому глобальну газову кризу, коли ринки природного газу та СПГ зіткнулися з перебоями у постачанні та безпрецедентною волатильністю цін", - йдеться в огляді.

Зазначається, що хоча безпосередні наслідки минулорічного шоку з постачанням зменшилися останнім часом, ринки природного газу та СПГ все ще стикаються з перебоями у постачанні та безпрецедентною волатильністю цін. Ці тенденції зберігатимуться як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективах.

"Попри те, що безпосередні наслідки минулорічного шоку з постачанням зменшилися за останні місяці, структурні зміни, що виникли у 2022 році, зберігатимуться протягом років - і їх слід брати до уваги як політикам, так і гравцям ринку", - йдеться в огляді.

Безпека глобальних поставок газу все ще залишається основним акцентом формування енергетичної політики.

Основна невизначеність залишається перед майбутнім опалювальним сезоном. Холодна зима разом з повним припиненням постачання російського газу до Європи на початку опалювального сезону може відновити напруженість на ринку.

Також може виникнути жорстка конкуренція за постачання газу, якщо в Північно-Східній Азії погода буде холоднішою, ніж зазвичай, і економічне зростання в Китаї буде сильнішим, ніж очікувалося.

Водночас наголошується, що високий рівень запасів у сховищах на ключових азійських та європейських ринках дає підстави для обережного оптимізму напередодні зимового опалювального сезону 2023-2024 років у Північній півкулі.

Якщо наповнення європейських сховищ триватиме зі швидкістю, яка спостерігалась із середини квітня, до початку серпня сховища ЄС досягнуть заповнення 90% своєї робочої ємності. Вже до середини вересня європейські сховища можуть бути заповнені майже на 100%. Хоча цільовий показник - 95% до 1 листопада.

При цьому, експорт російського трубопровідного газу до Європи впав приблизно на 65% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (або на 38 млрд кубометрів) у першому півріччі 2023 року.

"Поставок російського трубопровідного газу залишається основним фактором невизначеності у прогнозованому періоді", - йдеться в огляді.

Натомість поставки з Азербайджану до Європи трансадріатичним трубопроводом зросли на 4% (або на 0,2 млрд куб. м) у першому півріччі 2023 року.

СПГ став основним джерелом постачання газу для Європи, його частка в загальному попиті в ЄС зросла у середньому з 12% у 2010-х роках до майже 35% у 2022 році - приблизно компенсувавши частку російського трубопровідного газу до вторгнення в Україну.

"У першому півріччі 2023 року СПГ продовжував заміщати російський трубопровідний газ у структурі поставок до Європи. У першому півріччі 2023 року на СПГ припадало майже 40% споживання газу в Європі", - йдеться в огляді.

Зокрема, потоки СПГ зі США збільшилися на 7% порівняно з аналогічним періодом минулого року (або майже на 3 млрд кубометрів) і склали понад 40% в структурі додаткових поставок СПГ до Європи.

"Це ще більше зміцнило позиції США як провідного постачальника СПГ в Європі, забезпечуючи 47% від загального обсягу імпорту ЗПГ в регіоні, і задовольняючи понад 15% попиту на газ у регіоні", - зазначається в огляді.

Водночас експорт російського СПГ до Європи також зріс на 5% порівняно з аналогічним періодом минулого року (або на 0,5 млрд куб. м).

При цьому, на Бельгію, Францію та Іспанію припадає майже 80% всього європейського імпорту СПГ з Росії в першому півріччі 2023 року.

За матеріалами: Економічна правда
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,4912
 0,0692
0,17
EUR
1
45,1860
 0,0758
0,17

Курс обміну валют на вчора, 10:10
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2020  0,08 0,20 41,9328  0,13 0,32
EUR 44,9320  0,12 0,27 45,8752  0,09 0,19

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,4150  0,01 0,01 41,4900  0,05 0,12
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес