Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Аномально тепла погода обвалила спот у Європі нижче за $400/тис. куб. м, заявка Газпрому через Україну – 42,4 млн куб. м

 

Несподівано тепла погода в Європі відсуває початок сезону відбору газу зі сховищ. Спотові ціни продовжують оновлення мінімумів за більш як річний період.

Заявка на транзит російського газу через територію України - на рівні попередніх днів та місяців.

"Оператор ГТС України" прийняв від "Газпрому" заявку на транзит на понеділок обсягом 42,4 млн куб. м, повідомляє українська компанія. Показник у неділю був таким самим. Потужності заявлені лише щодо однієї із двох точок входу до ГТС країни - газовимірювальної станції "Суджа". Коридором через ГВС "Сохранівка" заявки не прийнято.

ОГТСУ оголосив форс-мажор прийому газу для транзиту через "Сохранівку", оскільки не може здійснювати оперативно-технологічний контроль за компресорною станцією "Новопсков". Маршрут через "Сохранівку" забезпечував транзит понад 30 млн куб. м на добу.

"Газпром" вважає, що немає підстав для форс-мажору, як немає і перешкод для продовження роботи в колишньому режимі.

Цей жовтень у Європі, особливо його останній тиждень, обіцяють бути надзвичайно теплими - щонайменше за останні декілька років спостережень. Середня температура повітря майже на 3 градуси вище, ніж роком раніше. А в останні дні місяця синоптики обіцяють регіону нову хвилю майже літнього тепла.

Багато країн Європи заповнили свої сховища або до нормативного (80%), або граничного рівня. Також до максимального рівня за три роки зросли запаси ЗПГ у резервуарах приймальних терміналів. Європейські термінали ЗПГ, за даними Gas Infrastructure Europe, у жовтні працюють із продуктивністю близько 61%. У вересні та серпні було 59%.

На цьому фоні спотова ціна газу в Європі пішла донизу - до мінімальних значень із червня 2021 року. Контракт із постачанням у вихідні на хабі TTF у Нідерландах коштував $342 за тисячу кубометрів, на понеділок - $394.

За минулий тиждень вітроенергетичні установки забезпечили 18,5% енергобалансу в ЄС, свідчать дані асоціації WindEurope. За тиждень із 10 до 16 жовтня їхній внесок був 14,7%.

Газопровід "Північний потік" повністю зупинено через низку санкційних проблем із обслуговуванням обладнання. Крім того, наприкінці вересня відбулася розгерметизація двох ниток першого "Північного потоку" та однієї - "Північного потоку-2" поблизу данського острова Борнгольм.

Європа продовжує закачування газу до підземних сховищ. Наприкінці серпня середній рівень резервів у ПСГ регіону досяг мінімального цільового рівня 80%. Після цього було помітно значне скорочення темпів накачування.

У середньому наразі запаси зросли до 93,43%, повідомляє асоціація Gas Infrastructure Europe. Приріст за останню звітну добу (22 жовтня) становить 0,25 процентного пункта. В абсолютному значенні в ПСГ накопичено понад 100 млрд куб. м активного газу.

На сьогодні перевищили цільовий 80-відсотковий рівень сховища Австрії, Бельгії, Болгарії, Угорщини, Чехії, Хорватії, Данії, Франції, Німеччини, Італії, Нідерландів, Польщі, Португалії та Іспанії.

Запаси газу в Інчукалнському ПСГ у Латвії найнижчі в ЄС - 56%. Це ПСГ відповідає за резервне газопостачання одразу чотирьох країн: трьох держав Балтії та Фінляндії.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
Ключові теги: ЄС, Росія
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,6015
 0,0687
0,17
EUR
1
42,4409
 0,0796
0,19

Курс обміну валют на сьогодні, 10:27
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,4063  0,03 0,07 39,9633  0,02 0,05
EUR 42,2488  0,03 0,08 43,0083  0,01 0,02

Міжбанківський ринок на 26.04.24, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,5900  0,11 0,28 39,6100  0,11 0,28
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес