Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

ЄС і G7 необхідно ухвалити політичні зобов'язання про $50 млрд для України наприкінці жовтня - Домбровскіс

 

Італія як голова G7 наразі прагне до того, щоб ЄС і країни G7 ухвалили політичне зобов'язання щодо участі в ініціативі про надання Україні до кінця цього року $50 млрд за рахунок доходів на заморожені російські активи приблизно наприкінці жовтня, повідомив виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

"Це дасть змогу всім кредиторам G7 мати достатньо часу для початку надання кредитів до кінця цього року... Ухвалення пропозиції до кінця жовтня дасть змогу отримати час, необхідний для завершення решти процесів, які вимагає Комісія для виділення кредиту ЄС до кінця року", - сказав він у комітеті Європейського парламенту з міжнародної торгівлі в понеділок.

За його словами, за такого сценарію двох місяців, що залишилися до кінця року, вистачить для завершення переговорів G7, перемовин і підписання Меморандуму про взаєморозуміння та Угоди щодо фінансування макрофінансової допомоги (MFA) з Україною, можливої ратифікації їх українським парламентом, перевірки виконання політичних умов, що лежать в основі MFA, та подальшого ухвалення рішення Єврокомісії про надання позики.

"Наразі ми перебуваємо в критичному моменті, коли необхідно продемонструвати нашу колективну прихильність і прихильність G7 підтримці поточних і майбутніх потреб України перед обличчям тривалої російської агресії. Це потребує скоординованих міжнародних зусиль, і важливо, щоб ЄС відіграв у цьому свою роль повною мірою", - наголосив віцепрезидент.

Домбровскіс зазначив, що з боку ЄС необхідне швидке ухвалення чотирьох законодавчих пропозицій із пакета, схваленого Єврокомісією та верховним представником ЄС 20 вересня. По-перше, пропозиції про створення Механізму співробітництва за позиками для України (Ukraine Loan Cooperation Mechanism, ULCM) і надання Україні макрофінансової допомоги у вигляді кредиту, яка підлягає схваленню Європарламентом і Радою ЄС.

Друга і третя пропозиції полягають у спрямуванні 95% надприбутку на заморожені російські активи до бюджету ЄС і далі до ULCM, а 5% - до Європейського фонду миру, для чого достатньо кваліфікованої більшості в Раді ЄС.

Нарешті, четверта пропозиція полягає у внесенні змін до режиму санкцій щодо іммобілізованих активів РФ, щоб збільшити період продовження цих санкцій з нинішніх шести місяців до трьох років, і це рішення має бути ухвалене Радою ЄС одноголосно.

Домбровскіс уточнив, що пропонований кредит MFA на EUR35 млрд із механізмом автоматичного коригування залежно від сум, які нададуть інші партнери по G7, буде загалом аналогічний до попередніх кредитів макрофінансової допомоги. Зокрема, виділення коштів за ним і система контролю буде прив'язана до виконання прописаних у Плані України умов у межах Ukraine Facility. Відмінністю буде те, що цей кредит не має бути повернутий Україною, а обслуговуватиметься і погашатиметься за рахунок надприбутків на заморожені російські активи.

Віцепрезидент додав, що нині кожен партнер G7 працює над тим, щоб реалізувати свої власні зобов'язання. "Канада, Велика Британія і Японія вже взяли на себе чіткі зобов'язання", - зазначив він.

За словами Домбровскіса, США заявили, що сума, яку вони виділяють, залежить від збільшення Євросоюзом терміну санкцій.

"За відсутності такої зміни США все ж таки можуть приєднатися до ініціативи, але з набагато меншою сумою. Ми вважаємо, що пропозиція про зміну режиму санкцій була б достатньою для того, щоб США долучилися до ініціативи, але для цього необхідна одностайність у Раді. Хоча Комісія сподівається, що її буде досягнуто, на цьому етапі в цьому немає впевненості. Тож над цим питанням ще належить попрацювати", - констатував він.

Віцепрезидент уточнив, що будь-яка сума, яку кредитори G7 зобов'язуються надати понад EUR10 млрд, на стільки ж зменшить EUR35 млрд макрофіндопомоги ЄС.

"Найближчими тижнями обговорення цього питання продовжиться і на рівні G7", - зазначив Домбровскіс.

Як повідомлялося, урядовий проєкт державного бюджету України на 2025 рік передбачає зовнішнє фінансування $38,4 млрд, з яких наразі підтвердженими експерти називають приблизно $15-20 млрд. Розрахунок зроблено на отримання $50 млрд у межах ініціативи G7, тим паче, що, на відміну від попередньої макрофіндопомоги, частину коштів за новим механізмом можна буде спрямувати на військові потреби.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
Ключові теги: ЄС
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,2199
 0,0535
0,13
EUR
1
46,1539
 0,1998
0,43

Курс обміну валют на вчора, 11:24
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,8772  0,01 0,02 41,5232  0,04 0,09
EUR 45,7760  0,02 0,04 46,4588  0,02 0,04

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2200  0,04 0,10 41,2500  0,05 0,13
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес