Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Нацбанк оцінив зростання ВВП України у II кв.-2024 у 3,7% і очікує його уповільнення в III-IV кв. до 3,1-2,3%

13:52 02.08.2024 |

Економіка

 

Національний банк України оцінив зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України у другому кварталі 2024 року до аналогічного періоду минулого року в 3,7%, як і прогнозував його у квітні.

"Його (зростання) підтримували нарощування видатків бюджету, швидше, ніж торік, збирання врожаю ранніх зернових і подальше відновлення у тваринництві, стабільна робота морського коридору", - зазначив Національний банк в опублікованому на його сайті Інфляційному звіті.

Пояснюючи сповільнення темпів зростання з 6,5% у першому кварталі, НБУ зазначив вичерпання ефекту низької бази порівняння і, насамперед, руйнування РФ енергетичної інфраструктури та тривалі відключення споживачів від енергопостачання. Тривалі вимкнення е/е у ІІ кварталі призвели до помітного погіршення ділових і споживчих настроїв та послаблення економічної активності в низці секторів, передусім енергоємних, потреби яких складно забезпечити засобами автономного живлення (окремі напрями харчової промисловості, тваринництва, важкої промисловості), наголосив центробанк.

"Стримували економічну активність у ІІ кварталі й посилення кадрових проблем, а також збільшення часу повітряних тривог", - додав НБУ.

Водночас його аналітики вважають, що бізнес і населення краще пристосовані до дефіциту е/е, ніж у 2022-2023 роках, а крім того, частину потреб в е/е було покрито нарощуванням її імпорту, що разом з іншими факторами дало змогу зберегти позитивну динаміку функціонування низки секторів у ІІ кварталі 2024 року, зокрема, металургії і транспорту.

За даними Нацбанку, високий попит на добрива з боку аграріїв підтримав хімічну промисловість, а на тлі дефіцитів е/е збільшився продаж товарів для забезпечення енергоавтономності, відвідуваність ресторанів і попит на кур'єрські послуги.

"У другому півріччі економічна активність надалі сповільнюватиметься насамперед через вищі дефіцити е/е. Зсув збирання ранніх зернових на червень відіб'ється на показниках с/г та економічної активності в III кварталі", - йдеться в інфляційному звіті.

Згідно з ним, Нацбанк очікує уповільнення зростання ВВП у III кварталі до 3,1% і в IV кварталі - до 2,3%, тоді як у квітневому звіті він прогнозував їх відповідно на рівні 1,3% і 4,1%.

Загалом, як зазначив НБУ, набагато вища, ніж очікувалося, оцінка Держстатом зростання ВВП у I кварталі, дещо вищі оцінки врожаїв завдяки збільшенню посівних площ та ширший дефіцит бюджету зумовили поліпшення прогнозу зростання реального ВВП у 2024 році до 3,7% із 3% у квітневому звіті.

"Більші дефіцити е/е, ніж очікувалося раніше, стримуватимуть зростання ВВП на всьому прогнозному горизонті. Інший фактор, який обмежуватиме відновлення економіки - брак працівників. Однак завдяки м'якій фіскальній політиці, пожвавленню зовнішнього попиту, а також уже продемонстрованій високій адаптивності бізнесу та населення і подальшій нормалізацій економічних умов економіка зростатиме на 4-5% у 2025-2026 роках", - вважає НБУ.

Він додав, що ВВП все ще буде нижчим за свій потенційний рівень, що стримуватиме інфляційний тиск.

Уточнюється, що в I кварталі 2025 року Нацбанк прогнозує зростання ВВП на 1,8%, у II - на 2,8%, однак завдяки прискоренню зростання до 5,1-5,9% у другому півріччі загалом за наступний рік воно становитиме 4,1%.

На відміну від квітневого інфляційного звіту в липневому знову відсутній альтернативний сценарій.

Нацбанк в оновленому звіті зберіг кількість ключових ризиків прогнозу (із сильним впливом і ймовірністю 25-50%) на рівні трьох: більш тривалий термін та інтенсивність війни, більші бюджетні потреби та більший дефіцит е/е через подальші пошкодження енергетичної інфраструктури.

До негативних ризиків із високим ступенем імовірності (25-50%) додалося також потенційне перенесення на ціни підвищення ставок або додаткового запровадження податків, хоча його вплив НБУ оцінює як помірний.

Водночас ступінь впливу ризику більш інтенсивного і тривалого блокування вантажного руху через кордон з окремими країнами ЄС в оновленому інфляційному звіті знижено з помірного до слабкого за збереження ймовірності 15-25%.

Крім того, Нацбанк замінив ризик загострення ситуації в Червоному морі, вірогідність якого він оцінював у квітні в 15-25% зі слабким ступенем впливу, новим ризиком зростання геополітичної напруженості, ступінь впливу якого вищий - помірний.

Водночас НБУ додав і два позитивні ризики: отримання доходів від знерухомлених активів РФ (вірогідність 15-25% з високим ступенем впливу) та швидке відновлення пошкодженої енергоінфраструктури (15-25% вірогідності з помірним впливом).

Однак одночасно ймовірність ще одного позитивного ризику - швидкої реалізації масштабного плану відновлення - знижено з 15-25% до менш ніж 15%.

"Баланс ризиків базового прогнозу зміщений у бік погіршення темпів економічного зростання України та посилення цінового тиску через можливі податкові зміни", - підсумував НБУ.

Як повідомлялося, ВВП України, за даними Держстату, 2023 року зріс на 5,3% після спаду на 28,8% 2022 року, зокрема в четвертому кварталі минулого року зростання становило 4,7%.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
Ключові теги: прогноз
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,2250
 0,0860
0,21
EUR
1
44,6467
 0,2454
0,55

Курс обміну валют на сьогодні, 10:22
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,9148  0,09 0,22 41,5319  0,12 0,28
EUR 44,2841  0,02 0,05 45,0367  0,04 0,08

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2050  0,11 0,27 41,2400  0,12 0,29
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес