Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Аналітики розійшлися в оцінці можливого перегляду НБУ макропрогнозу

23:53 24.07.2024 |

Економіка

 

Національний банк України може і покращити поточний прогноз зростання економіки 2024 року на 3% з огляду на несподівано високу його оцінку Держстатом за перший квартал, і дещо погіршити його з урахуванням кризи енергопостачання, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" аналітики.

"Зважаючи на те, що "Укрстат" показав значно вищу оцінку реального ВВП за 1 квартал 2024 року (6,5% - ІФ-У), НБУ може свій річний прогноз на 2024 рік покращити", - вважає керівник аналітичного відділу інвесткомпанії Concorde Capital Олександр Паращій.

Тоді як його колега, голова департаменту макроекономічних досліджень ICU Віталій Ваврищук допускає погіршення прогнозу ВВП приблизно на 0,3 п.п. - до 2,7%.

"Прогноз НБУ наразі прямо передбачає дуже різке сповільнення зростання економіки в другому півріччі, і це закономірно. Але доки не буде більшої ясності щодо перспектив подолання дефіциту електроенергії в холодні місяці, НБУ не коригуватиме прогноз ВВП суттєво. Дані про стан енергосистеми напередодні зими можуть уже суттєво вплинути на оцінку динаміки ВВП під час жовтневого прогнозу", - зазначив Ваврищук.

На думку Паращія, щодо інфляції Нацбанку доведеться врахувати нещодавній перегляд тарифу на електроенергію, а також можливі ефекти від податкових нововведень. "Тому прогноз за споживчими цінами тепер може бути вищим", - вважає аналітик. Він уточнив, що може йтися про погіршення прогнозу на 0,5 п.п. - до 8,7%.

Водночас Ваврищук вважає, що НБУ збереже поточний прогноз інфляції на цей рік - 8,2%. За його словами, хоча останніми місяцями більшість нових сигналів свідчать про посилення інфляційного тиску, однак навіть з огляду на це прогноз інфляції від центробанку на кінець червня виявився надто консервативним.

"Так само досить песимістично виглядає поточний прогноз інфляції станом на кінець вересня (8,4% р/р). Тому дуже ймовірно, що НБУ залишить прогноз інфляції на кінець року незмінним (8,2%), однак перегляне траєкторію інфляції протягом другого півріччя", - повідомив представник ICU.

Зі свого боку старший економіст Центру економічної стратегії (ЦЕС) Володимир Ланда зазначив, що прискорення зростання споживчих цін у червні могло вплинути на підвищення інфляційних очікувань за підсумками року.

"З іншого боку, нещодавня угода з кредиторами про відтермінування виплат за зовнішнім боргом зменшила тиск на національну валюту. Крім того, попереду сезонне сповільнення споживчої інфляції (...) Це дасть змогу споживчій інфляції загалом залишатися в межах попередніх очікувань, водночас можливий помірний додатковий інфляційний тиск через негативний вплив спекотного літа на фоні дефіциту електроенергії", - поділився думкою економіст.

Щодо динаміки ВВП Ланда назвав основними факторами для переоцінки прогнозу очікування тривалості активних бойових дій, стану енергетичної системи та мобілізації.

Як повідомлялося, Мінекономіки оцінило зростання ВВП України в червні 2024 року порівняно з червнем минулого року приблизно в 1,1%, що нижче за травневий і квітневий показники 3,7% і 4,3% відповідно. У результаті за підсумками півріччя зростання сповільнилося до 4,1% із 4,3% за підсумками п'яти місяців. Водночас Мінекономіки зберігає прогноз ВВП за підсумками року на рівні 3,5%.

Нацбанк України 25 квітня погіршив прогноз зростання ВВП країни цього року з 3,6% до 3% після 5,3% минулого року. Заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук наприкінці червня зазначав, що ризики зниження цього прогнозу переважають, проте на той момент прогноз залишався чинним, зокрема, з огляду на фактори, які частково нівелюють ризики зниження.

ЦЕС наприкінці червня оприлюднив оновлений консенсус-прогноз семи інвесткомпаній та аналітичних центрів, згідно з яким оцінку зростання ВВП 2024 року погіршили з 3,8% до приблизно 3,5%, тоді як прогноз інфляції покращили з 10% до приблизно 7,4%.

За даними Держстату, зростання споживчих цін в Україні в червні 2024 року прискорилося до 2,2% із 0,6% у травні, а в річному вимірі інфляція за підсумками червня зросла до 4,8% із 3,3%% за підсумками травня.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
Ключові теги: прогноз
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,2174
 0,0142
0,03
EUR
1
44,7044
 0,0649
0,14

Курс обміну валют на вчора, 10:20
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,0815  0,05 0,12 41,7474  0,05 0,13
EUR 44,6722  0,22 0,49 45,5415  0,16 0,36

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2050  0,02 0,04 41,2500  0,00 0,00
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес