Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Dragon Capital підвищив прогноз зростання ВВП у 2023 р. до 5,2%

14:58 08.12.2023 |

Економіка

 

Інвестиційна компанія Dragon Capital, зважаючи на збільшення експорту сировини через морський коридор, стабільну енергетичну ситуацію та гарний врожай, покращила прогноз зростання економіки у 2023 році з 4,5% до 5,2%, проте зберегла його на рівні 4% на 2024 рік, ідеться в релізі компанії в п'ятницю.

"За нашою оновленою оцінкою, у четвертому кварталі 2023 року реальний ВВП зросте на 5,0% р/р, порівняно з 3,0%, які ми оцінювали раніше", - зазначається в повідомленні компанії.

За оцінками її аналітиків, у листопаді Україна експортувала близько 4 млн тонн сировинних товарів новим морським коридором порівняно з 2 млн тонн у жовтні. При цьому сільськогосподарські товари становлять близько 60-70%, а решту частки зайняв експорт залізної руди і сталі. Така динаміка сприяє активізації суміжних секторів, зокрема вантажних перевезень і торгівлі, сприяє відновленню виробництва руди та продукції металургії, а також покращує фінпоказники сільгосппідприємств, знижуючи ризики для врожаю 2024 року.

Dragon Capital з урахуванням останніх даних щодо врожайності основних с/г культур покращив свої очікування щодо врожаю зернових та олійних культур цьогоріч із 77 млн тонн до 80 млн тонн (+11% р/р).

Водночас інвесткомпанія зазначила, що несподіваною та несприятливою подією стала блокада польськими перевізниками основних пунктів перетину українсько-польського кордону на початку листопада, що матиме обмежений негативний вплив на економічну активність.

Зазначається, що серед негативних аспектів блокади українсько-польського кордону - зниження надходжень до держбюджету, збитки для орієнтованих на ринок ЄС виробників, переважно у сфері харчової промисловості, деревообробки та виробництва автомобільної електроніки, дефіцит окремих енергоматеріалів, таких як автогаз, затримка волонтерської допомоги для фронту та фінансові втрати підприємств через черги.

Водночас, зазначили в Dragon Capital, оскільки імпорт товарів з ЄС в Україну автомобільними шляхами перевищує експорт на $1,1 млрд на місяць, блокада призводить до зменшення зовнішньоторговельного дефіциту, який останніми місяцями коливався в діапазоні $2,8-3,0 млрд/місяць.

"Через скорочення імпорту деякі українські виробники споживчих товарів отримують тимчасову конкурентну перевагу", - додали в компанії.

Говорячи про 4% прогноз зростання економіки наступного року, Dragon Capital назвав одним із ключових його драйверів часткове відновлення експорту морськими портами і, відповідно, збільшення виробництва у пов'язаних секторах (видобуток руди, металургія, вантажні перевезення, внутрішня торгівля). "Також економіку підтримає розвиток внутрішньої оборонної промисловості", - йдеться в повідомленні.

Водночас інвесткомпанія зазначає, що відновлення економіки у 2023-2024 рр. не компенсує спаду на 29% у 2022 році, спричиненого наслідками повномасштабного вторгнення РФ в Україну, і реальний ВВП 2024 року залишатиметься на 22% нижчим за свій довоєнний рівень.

"Водночас номінальний ВВП у доларах США може досягти свого довоєнного рівня у $200 млрд вже наступного року, завдяки відносній курсовій стабільності та високій середньорічній інфляції", - ідеться в релізі Dragon Capital.

Компанія зберегла прогноз інфляції на цей і наступний роки відповідно 6% і 8% за незмінної облікової ставки Нацбанку 15% після очікуваного її зниження з 16% на найближчому засіданні 14 грудня.

Dragon Capital також наголосив на важливості надходжень фіндопомоги від партнерів, зазначивши, що в разі її нестачі уряду доведеться звернутися до монетизації дефіциту бюджету, який знизиться наступного року з 25% ВВП до 21% ВВП, або до збільшення податкового навантаження.

"Ми очікуємо, що міжнародні партнери схвалять нові пакети економічної підтримки України і забезпечать близько $40 млрд прямого бюджетного фінансування у 2024 році, хоча не виключена затримка з виділенням коштів на початку наступного року", - йдеться в повідомленні.

Аналітики компанії очікують, що за умови таких зовнішніх надходжень золотовалютні резерви Нацбанку почнуть поступово зростати і до кінця року досягнуть $45 млрд.

Dragon Capital зберіг свої очікування курсу без змін - 37,3 грн/$1 у середньому за 2024 рік і 39,0 грн/$1 на кінець року.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
Ключові теги: прогноз
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,6688
 0,0673
0,17
EUR
1
42,4972
 0,0563
0,13

Курс обміну валют на сьогодні, 10:27
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,4063  0,03 0,07 39,9633  0,02 0,05
EUR 42,2488  0,03 0,08 43,0083  0,01 0,02

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,6900  0,10 0,25 39,7100  0,10 0,25
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес