Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Мінфін на даному етапі відкидає ідею емісійного фінансування держбюджету-2024 - міністр

09:30 10.11.2023 |

Економіка

 

Міністерство фінансів визнає складнощі з фінансуванням планованого дефіциту державного бюджету України 2024 року, проте розраховує на обіцяну раніше підтримку партнерів G7 і на цьому етапі відкидає можливість емісії, заявив міністр Сергій Марченко на представленні держбюджету.

"Ні про яке емісійне фінансування на даному етапі не йдеться, і, я сподіваюся, що ми зможемо забезпечити макроекономічну стабільність і отримати необхідний обсяг зовнішнього ресурсу, тому що це дійсно дуже важливо і для інфляції, і для інших макроекономічних показників", - сказав міністр у Раді в четвер.

"Щодо $29 млрд (не підтвердженого наразі $41 млрд зовнішнього фінансування - ІФ), це дійсно поки що питання не до кінця вирішене. Однак існують чіткі запевнення про те, що допомога надходитиме ритмічно і в тому обсязі, який потрібен, і нам цього достатньо", - додав Марченко.

Міністр зазначив, що цих запевнень поки що достатньо і Міжнародному валютному фонду (МВФ), щоб і далі виділяти транші Україні в межах 4-річної програми розширеного фінансування EFF, під час відкриття якої МВФ отримав запевнення країн G7 профінансувати свою частку в загальному пакеті підтримки $115 млрд на ці чотири роки.

"Оскільки програма триває, і зараз якраз у цей час перебуває місія і тривають активні переговори, ми сподіваємося, що це питання також буде закрито", - сказав він.

За його словами, ключовим завданням України є "не давати жодного приводу для того, щоб нам цю (фінансову - ІФ-У) допомогу зменшили".

"Тому що приводів, на жаль, іноді виникає багато, і навіть риторика перемовин із нашими ключовими партнерами змінюється. І бажання знайти так званий excuse ... часто превалює", - зазначив Марченко.

Міністр наголосив, що не йдеться про фінансову залежність України лише від США, оскільки запевнення в підтримці 4-річної програми розширеного фінансування (EFF) давали країни-члени G7.

"І на моїй останній зустрічі з міністрами фінансів країн G7 я порушував питання, що буде далі в разі, якщо одна країна не зможе реалізувати свої запевнення. Інші міністри фінансів сказали, що вони знайдуть кулуарне рішення, системне рішення для того, щоб закрити ті питання, які зараз необхідно закрити", - повідомив глава Мінфіну.

Він додав, що "більш ніж упевнений", що адміністрація США знайде рішення про підтримку України, нагадавши, що фінансування США важливе ще й тому, що воно надається на грантовій основі.

Марченко нагадав, що Україна очікує $5,4 млрд від МВФ і $8,5 млрд від США на наступний рік.

Говорячи про підтримку з боку Європейського Союзу, міністр зазначив, що переговори щодо пакета допомоги тривають, і міністерство зі свого боку наполягає, щоб ЄС спрямував у 2024 році в бюджет України EUR18 млрд з обговорюваних EUR50 млрд на чотири роки.

"Ми ведемо переговори з урядами Канади, Норвегії, Японії та Південної Кореї про можливість пошуку альтернативних джерел фінансування дефіциту бюджету", - поінформував також міністр фінансів.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,4912
 0,0692
0,17
EUR
1
45,1860
 0,0758
0,17

Курс обміну валют на вчора, 10:10
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2020  0,08 0,20 41,9328  0,13 0,32
EUR 44,9320  0,12 0,27 45,8752  0,09 0,19

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,4150  0,01 0,01 41,4900  0,05 0,12
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес