Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Прямі збитки від підриву окупантами Каховської ГЕС становлять щонайменше $2 млрд - KSE

13:49 30.06.2023 |

Економіка

Прямі збитки від підриву окупантами Каховської ГЕС становлять щонайменше $2 млрд - KSE

 

Сума прямого збитку інфраструктурі України від підриву російськими окупантами Каховської ГЕС налічує щонайменше $2 млрд, непрямі збитки сільському господарству становитимуть понад $220 млн щорічно, йдеться у звіті Київської школи економіки (КШЕ) KSE Institute.

Згідно з ним, прямі збитки від затоплення приватного житлового фонду та супутньої інфраструктури становлять $950 млн, основні втрати припадають на лівий берег Дніпра.

Зазначається, що від підриву ГЕС і подальшого затоплення територій постраждали 49 населених пунктів у Херсонській області та 31 - у Миколаївській. В останній було підтоплено понад 500 приватних будинків. Точну кількість пошкоджених і зруйнованих будинків у Херсонській області оцінити неможливо через часткову тимчасову окупацію регіону, проте експерти KSE оцінюють їхню кількість у 20-30 тис. будинків, з яких 150 об'єктів - багатоквартирні будинки в самому Херсоні.

Крім того, на ліквідацію наслідків знищення ГЕС і будівництво магістральних водогонів для водопостачання областей, які забезпечувалися з Каховського водосховища, з українського бюджету вже виділено $41 млн.

KSE зазначає, що чверть загальної суми збитків - $586 млн - пов'язана безпосередньо із руйнуванням ГЕС, яка не підлягає відновленню, і дамби. Так, річний збиток держпідприємству "Укргідроенерго" становить понад $100 млн. Загальний збиток енергетиці оцінюють у $624 млн, а необхідне фінансування для будівництва нової гідроелектростанції аналогічної потужності становить приблизно $1 млрд. Також унаслідок катастрофи знищили електромережі в затоплених населених пунктах, затоплено 17 АЗС і дві нафтобази.

Згідно зі звітом, понад 290 км доріг постраждали від повені, збиток транспортної інфраструктури сягнув $311 млн. Найбільше постраждали комунальні дороги - понад 50% від загальної протяжності. Крім того, було тимчасово затоплено частину мостів і невеликих дамб у Миколаївській і Херсонській областях, що також могло вплинути на їхній стан.

Як повідомляє KSE, місцева адміністрація Херсонської області повідомила про затоплення 28 великих промислових об'єктів на обох берегах Дніпра. Зазнав втрат і бізнес, який змушений був релокуватися або зупинитися. Загальну суму збитків промисловості попередньо оцінено в $105 млн.

За оцінкою експертів, збитки від знищення посівів, поголів'я худоби та риби становлять $25 млн. Порівняно незначна сума пояснюється менш активним використанням сільськогосподарських угідь через постійні обстріли і малу площу затоплення земель, які використовуються.

Водночас втрата можливості зрошення з Каховського водосховища призвела до непрямих втрат доходів рослинництва до $182 млн/рік, інших секторів галузі - до $49 млн/рік.

KSE зазначає, що від катастрофи суттєво постраждала й екологія регіону. Забрудненню сприяв витік 150 тонн нафти, а також опріснення Чорного моря. За даними Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, орієнтовну суму збитків оцінено в $1,5 млрд.

Крім того, у зоні підтоплення опинилися Регіональний ландшафтний парк "Кінбурнська коса" площею 18 тис. га і "Висунсько-Інгулецький" площею 2,7 тис. га, ділянки Чорноморського біосферного заповідника "Волижин ліс", о. Довгий, о. Круглий. Підтоплення також загрожує трьом природно-заповідним паркам: "Нижньодніпровський", "Кам'яна Січ", "Білобережжя Святослава", вказує KSE.

Перший аналіз завданих збитків проведено в рамках проєкту "Росія заплатить" командою KSE Institute Київської школи економіки у співпраці з Офісом президента України, Міністерства економіки та Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,6799
 0,0603
0,15
EUR
1
42,8305
 0,0810
0,19

Курс обміну валют на вчора, 10:30
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,5054  0,08 0,20 40,0558  0,07 0,18
EUR 42,5617  0,13 0,30 43,2979  0,14 0,33

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,7050  0,14 0,37 39,7350  0,10 0,26
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес