Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Ринок логістичної нерухомості Львівщини збільшиться на 80 тис. кв. м у 2023 р. - Watermelon Development

17:09 15.02.2023 |

Економіка

 

Ринок логістичної нерухомості Львівської області збільшиться на 80 тис. кв. м 2023 року, повідомив генеральний директор консалтингової компанії Watermelon Development Федір Арбузов агентству "Інтерфакс-Україна".

"Львівські девелопери у 2022 році із виваженою обережністю не припиняли інвестицій в логістичний сегмент. Наразі найактивнішими є три компанії: Dragon Capital, Alterra Group, Sparrow Capital. Загалом ці компанії збільшать ринок логістичної нерухомості Львівського регіону майже на 80 тис. кв. м" , - повідомив Арбузов.

За його оцінкою, на початок 2023 року у регіоні було близько 300 тис. кв. м якісної логістичної нерухомості класу А та В.

Dragon Capital будує свій проєкт М10 Lviv Industrial Park, який до осені цього року планує реалізувати першу фазу загальною площею майже 15 тис. кв. м.

У Alterra Group практично на фініші mixed-use логістичний комплекс Port Lviv, на 8 га споруджено 47 тис. кв. м площ під різноманітні функції: виробництво, торгівля, офіси. У січні введено в експлуатацію п'яту чергу, левову частку площ вже заповнено.

"Це небачений раніше на ринку продукт. Alterra Group роблять міні-склади для міні-бізнесу. Вони виводять такий бізнес із 500-метрових сараїв та гаражів. Замість того, щоб сидіти в морально застарілій нерухомості, можна зняти 300-1000 кв. м або купити, і ти розвиватимешся на власній нерухомості - це ближче нашому менталітету", - каже Арбузов.

Такий формат може бути цікавим і для інвесторів. "Окупність на цьому етапі запропоновано 8 років, а може бути і краще, залежно від орендних ставок", - каже експерт.

Ще один епатажний проєкт - Sparrow Park Lviv. Він передбачає забудову більш як 90 тис. кв. м на дуже конкурентній локації - Кільцевій дорозі Львова.

За словами Арбузова, першу фазу- 11 тис. кв. м уже ввели в експлуатацію та заповнили двома орендарями. Наразі проєкт перебуває у стадії запуску будівництва другої фази.

"Західні області більш безпечні, тому зберігається запит на релокацію зі східного регіону. Він (запит - ІФ-У) не такий масштабний, як у першій половині 2022 року, але є. Ми спостерігаємо нестачу якісних складських площ: те, що є, вводиться в експлуатацію швидко. Прикладом цього є Sparrow Park Lviv і Port Lviv", - пояснює експерт.

За його словами, почастішали випадки, коли львівські девелопери добудовують невеликі блоки під запит орендарів. Також є тренд підвищення якості застарілої логістичної нерухомості: старі бази переобладнують, утеплюють, заливають нові підлоги, а потім здають уже як клас В.

Серед найактивніших клієнтів - е-коммерс, FMCG та фуд-сегмент. При цьому серед пропозицій в об'єктах Львівської області немає великих лотів, і якщо компанія хоче орендувати понад 5 тис. кв. м, таких приміщень не знайти.

"У західному регіоні ми спостерігаємо інтерес у міжнародних девелоперів та інвестфондів до придбання ділянок для майбутнього будівництва індустріальних та логістичних парків. Вони також вірять у швидке відновлення та хочуть бути першими для своїх партнерів. Цікавлять ділянки з уже наявними дозволами та підведеними комунікаціями", - повідомив Арбузов.

Watermelon Development - консалтингова компанія, має 15-річний досвід роботи у сфері складської логістики, а також офісної та торгової нерухомості.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,4912
 0,0692
0,17
EUR
1
45,1860
 0,0758
0,17

Курс обміну валют на вчора, 10:10
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2020  0,08 0,20 41,9328  0,13 0,32
EUR 44,9320  0,12 0,27 45,8752  0,09 0,19

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,4150  0,01 0,01 41,4900  0,05 0,12
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес