Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Третина інвесторів не можуть погасити накопичені борги за іпотеку – експерт

22:39 06.12.2022 |

Економіка

 

Третина інвесторів, котрі придбали житло за програмами розстрочки та іпотеки, з об'єктивних причин не мають змоги погашати накопичену заборгованість за платежами.

Про це Укрінформу повідомили в пресслужбі компанії INSPI Development.

«Ризики для забудовників та інвесторів зараз чи не найбільші за останні 15 років. Так, на межі банкрутства (тобто в умовах неможливості виконати зобов'язання перед покупцями та партнерами по бізнесу) перебувають до двох третин девелоперських компаній. Водночас, сукупно до 30% інвесторів, що придбали житло за допомогою програм з розтермінування та іпотеки, з об'єктивних фінансових причин не спроможні погасити накопичену заборгованість за платежами», - зазначає співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов.

Експерт наголошує, що собівартість 1 к. метра початку широкомасштабного вторгнення рф зросла в середньому на 25 - 30% в іноземній валюті, що вплинуло на збільшення цін для покупців.

"Попри те, що забудовники суттєво збільшили вартість 1 кв. метра (в середньому на 40% в гривневому еквіваленті), такі цінові зміни на тлі нульового попиту можна вважати суто формальними. Адже протягом останніх 6 місяців реальний покупець, за умови повної сплати вартості квартири, міг розраховувати на суттєву знижку в розмірі від 10% до 20%. І з великою часткою вірогідності ця тенденція триватиме щонайменше наступних 3 місяці", - розповів фахівець.

Семенцов зауважив, що у 2023 році може відбутися часткове відновлення попиту, але, порівняно з березнем - квітнем 2022 року, в межах 10-15%. При цьому понад 90% покупців будуть зацікавлені в придбанні житла лише у кількох містах: Києві, Івано-Франківську, Львові, Чернівцях, Ужгороді та частково Одесі.

Наступного року, нагадав експерт, на первинному ринку житла також можливі зміни у веденні будівельного бізнесу. Серед головних - залучення потужних інвесторів ще на старті проєкту, в тому числі й комерційних банків, що дасть змогу акумулювати до 80-100% необхідних витрат; поступовий перехід девелоперів на продаж квартир вже після введення об'єкта в експлуатацію.

Також через високий попит на оренду житла і суттєвий дефіцит якісної пропозиції можливий поступовий розвиток нових форматів на ринку нерухомості, таких як, наприклад, сервісні апартаменти.

Зазначається, що у 2023 році ситуація на первинному ринку житла залишатиметься складною, будівництво прямо та опосередковано залежатиме від обставин війни, безпеки життя громадян, динаміки звільнення України від загарбників та економічної ситуації.

Як повідомлялося, у травні-червні платили за розстрочками не більше як половина інвесторів. Кількість неплатоспроможних інвесторів поступово знижувалася і в середньому стабілізувалася на рівні 15 - 25% в залежності від компанії-забудовника.

 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
38,9744
 0,1746
0,45
EUR
1
42,4470
 0,2018
0,48

Курс обміну валют на сьогодні, 10:12
  куп. uah % прод. uah %
USD 38,7222  0,20 0,52 39,2637  0,21 0,53
EUR 42,1552  0,19 0,45 42,9237  0,19 0,44

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,0950  0,14 0,37 38,1100  0,87 2,22
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес