Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Затримка відшкодування ПДВ при експорті гальмує інвестиції, – УКАБ

 

Відшкодування ПДВ в Україні при експорті фактично досі не працює, що безпосередньо має негативний вплив на ціни агропродукції, доходи аграріїв і інвестиції у виробництво та логістику.

Про це йдеться в повідомленні асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

Наразі, враховуючи період, коли СЕА ПДВ не працювала, аграрії очікують на відшкодування за лютий-червень 2022 року, тобто за цілих п'ять місяців, зазначили в асоціації.

Водночас ПДВ на імпорт та закупівлю ресурсів сплачується в повній мірі, у той час як зробити взаємозалік з сформованим ПДВ кредитом неможливо.

"Наслідком невідшкодування ПДВ є відсутність значної частини обігових коштів, на які могли розраховувати агровиробники. Наприклад, аграрії зараз могли б закупити зерновози, необхідні для перевезення на експорт збіжжя. З кожного авто потрібно заплатити поверх 20% ПДВ, який мав би йти в розрахунок ПДВ кредиту. Як результат, на кожні 10 авто можна було б докуповувати ще 2 авто за рахунок відшкодування ПДВ. Водночас кожне додаткове авто - це 1-2 нові робочі місця для водіїв, сплачені податки з заробітної плати, додаткові валютні надходження та плюс до ВВП. Проте цього не відбувається через невідшкодування ПДВ", - пояснив генеральний директор УКАБ Роман Сластьон.

За його словами, якщо ситуація з відшкодуванням ПДВ експортерам найближчим часом не зміниться, то і без того складне становище аграріїв погіршиться. Особливо з огляду на те, що зараз триває сезон збирання врожаю поточного року, який незабаром сільгоспвиробники також почнуть відправляти на експорт.

Це все в результаті може призвести до того, що реальний аграрний ПДВ буде продаватись на ринку із дисконтом, знову почнеться "нетиповий експорт" і заявки на відшкодування зменшаться, але і надходження ПДВ до державного бюджету суттєво впадуть.

"УКАБ закликає владу якнайшвидше вирішити питання нормального адміністрування податку на додану вартість та відновлення відшкодування ПДВ для підтримки інвестицій в розвиток агросектору", - зазначили в асоціації.

Раніше повідомлялося, що Державна податкова служба передала до Держказначейства документи на відшкодування податку на додану вартість у липні на загальну суму 5 млрд грн, проте казначейство не провело ці виплати.

Нагадаємо, відшкодування ПДВ було майже повністю припинено після повномасштабного вторгнення Росії до України 24 лютого цього року. Якщо в січні воно склало 18,52 млрд грн і в лютому 12,07 млрд грн, то в березні - 0,82 млрд грн, а у квітні та травні повністю було зупинено і відновилося лише у червні, після чого знову припинилося в липні.

Усього за сім місяців цього року було відшкодовано 40,9 млрд грн при сплаті ПДВ із вироблених в Україні товарів 172,6 млрд грн, тоді як за сім місяців 2021 року - відповідно 86 млрд грн та 172 млрд грн.

За матеріалами: БізнесЦензор
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,6015
 0,0687
0,17
EUR
1
42,4409
 0,0796
0,19

Курс обміну валют на вчора, 10:50
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3800  0,01 0,04 39,9436  0,05 0,12
EUR 42,2168  0,05 0,11 42,9988  0,04 0,08

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,5900  0,11 0,28 39,6100  0,11 0,28
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес