Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Світові ціни на продовольство в жовтні знизилися на 11% - ФАО

13:01 03.11.2023 |

Новини АПК

 

Світові ціни на продовольство в жовтні порівняно з аналогічним місяцем минулого року знизилися на 10,9%, порівняно з вереснем зменшення становило 0,5%, повідомляє ФАО (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН).

"Невелике зниження порівняно з вереснем відображає падіння індексів цін на цукор, зернові, рослинні олії та м'ясо. Водночас індекс цін на молочну продукцію перейшов до зростання", - йдеться в огляді.

Індекс цін на зернові в жовтні був на 1% нижчим за вересневий показник. У річному виразі падіння становило 17,9%. "У жовтні світові ціни на пшеницю знизилися на 1,9% з огляду на вищу, ніж очікувалося, пропозицією з боку США, а також різке загострення конкуренції між експортерами", - пояснюють експерти ФАО.

Індекс цін на рослинні олії порівняно з вереснем зменшився на 0,7%. Його зниження триває третій місяць поспіль. У річному виразі падіння становило 20,7%. Зниження цього індексу відображало падіння вартості пальмової олії, що з надлишком компенсувало зростання світових цін на соєву, соняшникову та рапсову олії, зазначають експерти.

Індекс цін на молочну продукцію, що опускався дев'ять місяців поспіль, у жовтні порівняно з вереснем зріс на 2,2%. Але в річному виразі "мінус" зберігся й становив 20,1%. У жовтні найбільшою мірою підскочили світові ціни на сухе молоко під впливом різкого зростання імпортного попиту за контрактами і з короткими, і з тривалими термінами постачання, особливо з боку країн Північно-Східної Азії. Додатковим фактором зростання цін на молочну продукцію стала обмеженість поставок молока в Західній Європі.

Індекс цін на м'ясо в місячному виразі знизився на 0,6%, у річному - на 3,4%. Спадний тренд триває четвертий місяць. "У жовтні світові ціни на свинину продовжили знижуватися, ця тенденція зберігається третій місяць поспіль, що зумовлено переважно млявим імпортним попитом, особливо з боку деяких країн Східної Азії. Додатковим фактором зниження цін стали великі обсяги експортної пропозиції з боку деяких провідних постачальників, - констатується в огляді. - Світові ціни на м'ясо птиці, навпаки, дещо зросли через те, що зберігається вплив спалахів пташиного грипу, який обмежує постачання від кількох провідних світових виробників. Споживчий попит, як і раніше, високий, оскільки м'ясо птиці залишається порівняно доступним".

Світові ціни на яловичину й баранину також дещо зросли під впливом стійко високого імпортного попиту.

Індекс цін на цукор у жовтні після двох місяців зростання знизився на 2,2%. Однак світові котирування, як і раніше, на 46,6% перевищують рівень вересня 2022 року. Падіння в жовтні зумовлене здебільшого великими обсягами виробництва в Бразилії, затримками поставок із цієї країни у зв'язку з логістичними проблемами, пояснюють експерти.

Індекс продовольчих цін ФАО - це середньозважений показник, що відстежує динаміку міжнародних цін на п'ять основних продовольчих товарних груп.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
40,6413
 0,1871
0,46
EUR
1
43,6853
 0,4195
0,97

Курс обміну валют на сьогодні, 10:50
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,2835  0,02 0,06 40,8808  0,02 0,04
EUR 43,3327  0,10 0,22 44,0927  0,12 0,28

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:40
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,6600  0,18 0,46 40,6800  0,18 0,44
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес