Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Польща не має наміру знімати ембарго на постачання сільгосппродукції з України - прем'єр

 

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький запевнив у середу, що Варшава не має наміру відкривати кордони для сільгосппродукції з України.

"Ми бережемо наше сільське господарство, тому не відкриваємо кордони для сільськогосподарських товарів з України", - наводить у середу його слова Польське радіо.

"Війна в Україні справляє дедалі серйозніший вплив на аграрний ринок, і це негативно позначається на поляках, тому ми запровадили ембарго на товари з України", - сказав Моравецький.

Він визнав, що "через кілька місяців ЄС має намір знову відкрити кордони для ввезення зерна з України".

"Ми на це не згодні, ми не відкриємо кордони й не допустимо дестабілізації нашої економіки. Ми зобов'язані захищати польські інтереси й наше сільське господарство", - наголосив прем'єр-міністр Польщі.

Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телуш повідомив, що на зустрічі аграрних міністрів було досягнуто згоди й підписано петицію про продовження заборони на ввезення чотирьох видів зернових з України до кінця 2023 року.

"Обмеження імпорту зерна з України не позначилося на транзиті. В лютому транзит кукурудзи становив 114 тис. тонн, а в червні - 260 тис. тонн. Тому рішення Європейської Комісії про відкриття кордонів 15 вересня не є змістовно обґрунтованим", - процитувало слова Телуша міністерство сільського господарства Польщі у твіттері.

За інформацією польського міністра, на зустріч аграрних міністрів до Варшави були запрошені міністри України та Молдови, але вони не змогли приїхати через об'єктивні причини. Польський міністр висловив сподівання на зустріч у майбутньому.

"Ми хочемо допомогти Україні в транзиті. Ми знаємо, що ця війна - війна, яку ми маємо виграти", - сказав Телуш і додав, що перемоги в ній буде досягнуто, коли буде "впроваджено рішення, які допоможуть нам у цьому".

Польща, Угорщина, Словаччина, Болгарія і Румунія за згодою з Єврокомісією (ЄК) з 2 травня заборонили імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику з України.

Проблеми у сільгоспвиробників із низки країн Європи, пов'язані з надлишком українського зерна та іншої сільгосппродукції на ринках країн Східної Європи, виникли в перші місяці 2023 року. Великою мірою їх спровокувало тимчасове скасування з боку ЄС митних зборів на імпорт зерна та олійних культур з України. У зв'язку з цим заходом Брюсселя імпорт агропродукції з України в прикордонні держави істотно зріс.

Українська продукція, зокрема зерно, соняшник, яйця, м'ясо птиці, цукор, яблука і яблучний сік, ягоди, борошно, мед і макарони, в безпрецедентних кількостях почала осідати на прилавках у цих країнах, що призвело до різкого падіння цін і сильно вдарило по фермерах у цих країнах.

Тим часом, як заявила перший віцепрем'єр-міністр - міністр економіки і торгівлі Юлія Свириденко в середу на зустрічі з Європейською Бізнес Асоціацією (ЄБА), Україна категорично проти продовження Євросоюзом дискримінаційної заборони на постачання низки агротоварів у Польщу, Угорщину, Словаччину, Болгарію та Румунію після 15 вересня.

За її словами, заборона експорту пшениці, ячменю, ріпаку та насіння соняшнику до зазначених п'яти країн є "дискримінаційною з боку найближчих сусідів, особливо коли Україна має ворога на морі".

Відповідаючи на запитання про те, що буде, якщо заборону все-таки продовжать, перша віцепрем'єр заявила, що в такому разі Україна буде змушена розглянути дзеркальні заходи.

"Не хотілося б уголос говорити і вважати, що це реалістичний крок, але думаємо, що деякі дзеркальні заходи можуть бути застосовані", - сказала Свириденко.

"Не хотілося б уголос говорити і вважати, що це реалістичний крок, але думаємо, що деякі дзеркальні заходи можуть бути застосовані", - сказала Свириденко.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
Ключові теги: Польща
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,2966
 0,0595
0,15
EUR
1
42,3087
 0,0896
0,21

Курс обміну валют на вчора, 13:49
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,2148  0,08 0,21 39,7524  0,09 0,23
EUR 42,1980  0,02 0,05 42,9048  0,06 0,15

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,2600  0,17 0,43 39,3000  0,15 0,38
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес