Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Нафтогаз разместил еврооблигации. Три важных вывода

 Наталя Шапран, голова групи кредитних аналітиків РА "Експерт-Рейтинг"

12 липня компанія НАК Нафтогаз України розмістила два транші єврооблігацій на сумму 600 млн евро и $335 млн, залучивши сумарно понад $1 млрд. У своєму релізі в соціальних мережах Нафтогаз повідомив про високий інтерес інвесторів до цінних паперів компанії. По словам голови Нафтогазу Андрія Коболєва, запит перевищив пропозицію в 2,5 рази, а єврооблігації нацкопанії купили більше 120 інвесторів з Великобританії, інших країн Європи, Азії та Південної Америки.

Нафтогаз очікує побачити кошти 19 липня, після завершення усіх юридичних формальностей, які, зазвичай, тривають п'ять робочих днів, і планує використовувати для формування достатніх запасів газу на випадок зупинки Росією транзиту з 1 січня 2020 року.

Компанія повідомила, що була готова до розміщення у травні і вийшла на міжнародні ринки капіталу щойно отримала всі погодження від уряду. Також Нафтогаз відмічає підтримку при розміщенні цінних паперів Міністерства фінансів, андерайтерів Citi та Deutsche Bank, а також юристів з Freshfields Bruckhaus Deringer, AEQUO, White & Case та Avellum.

З відкритих джерел відомо, що Нафтогаз розмістив п'ятирічні євробонди на 600 млн євро під 7,125% і трирічні євробонди на $335 млн під 7,375%. За попередніми даними, попит на облігації в доларах перевищив $850 млн, на євробонди в євро - 1,5 млн євро.

Не берусь давати оцінку роботі андерайтерів з досить складним емітентом, який несе на собі не тільки політичні, але і геополітичні ризики. Проте мушу відзначити три важливі для поточної економічної ситуації висновки:

По-перше, розміщення цінних паперів Нафтогазом - досить своєчасне, оскільки ціни на нафту марки Brent все ще тримаються на рівні значно нижче $70 за барель. Низькі ціни на енергоресурси та збільшення присутності США на ринку газу в ЄС дозволяє утримувати ціни на газ у єврозоні на досить низькому рівні. Тобто фінансування закупівлі газу на зиму зараз є запорукою стратегічного успіху виконання Нафтогазом своїх функцій та прибуткової роботи компанії у майбутньому.

По-друге, на мою думку, позика під 7,125% річних у євро була досить дорогою. Мінфін на внутрішньому ринку у євро позичає кошти під 4,5-5%. Ставка позик для prime-позичальника у ЄС не перевищує 1%, а банкам кошти дістаються під 0,5-0,8% річних. Втім, цілий пласт ризиків об'єктивно не дозволив Нафтогазу здійснити позику на кращих умовах, близьких до тих рекордів, які демонструє Мінфін на внутрішньому ринку.

По-третє, позика у доларах була вдалою і кращою за деякі суверенні позики України в 2019 році. На це об'єктивна причина - очікування зниження відсоткових ставок Федеральною резервною системою США. Анонс зниження відсоткових ставок ФРС вже зроблено і тепер інвестори шаленіють, намагаючись встигнути розмістити інвестиції в інструменти з високою відсотковою ставкою. Таку можливість їм надав Нафтогаз, тому попит і перевищив очікування в рази.

Думаю, що вікно можливостей для українських емітентів по позикам у доларах США буде відкритим як мінімум до кінця 2019 року.

За матеріалами: ЛIГАБiзнесIнформ
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
38,9744
 0,1746
0,45
EUR
1
42,4470
 0,2018
0,48

Курс обміну валют на вчора, 10:45
  куп. uah % прод. uah %
USD 38,5222  0,15 0,38 39,0548  0,15 0,39
EUR 41,9667  0,18 0,43 42,7337  0,15 0,34

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 38,9500  0,15 0,39 38,9750  0,16 0,40
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес