Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Ти мені вже не дружок: Як Бойко забирав мандат у Медведчука

13:29 16.01.2023 |

Політика

 Юрій Васильченко / Depo.ua

Верховна Рада позбавила мандатів відразу п'ятьох депутатів. Таким чином, зараз у парламенті 411 депутатів. Здавалося б, жодних ризиків для законодавчого органу нема, але якщо відібрати мандати в усіх ОПЗЖешників, у Раді доведеться вибудовувати нові конфігурації.

Голосуванню передувало рішення президента Володимира Зеленського позбавити українського громадянства Андрія Деркача, Тараса Козака, Рената Кузьміна і Віктора Медведчука. Оскільки припинення громадянства згідно з Конституцією є підставою для позбавлення мандату народного депутата, Верховна Рада прийняла формальне рішення. Аксьонов написав заяву про складання повноважень сам. Однак і тут не обійшлося без цікавих моментів. Приміром, ціла група "слуг" не голосувала за постанову. Дехто не підтримав позбавлення мандатів окремих колег, а дехто не захотів забирати мандати в усіх п'яти. Якими були мотиви членів президентської фракції Ірини Аллахвердієвої, Лесі Забуранної, Юрія Корявченкова, Анастасії Ляшенко, Тараса Тарасенка та інших, сказати складно. Скоріше, у кожного свій. І пов'язаний не з лояльністю до проросійських політиків, а з внутрішніми процесами у фракції.

Саме через це депутати ніяк не могли домовитися, коли виносити питання - на початку порядку денного чи в кінці. Прихильники першої позиції наполягали, що відкладати на потім не можна, оскільки частина колег до кінця робочого дня може просто розійтися. Позиція другої частини - йдеться про формальність, то ж рішення все одно приймуть. Зрештою вирішили ставити на початку порядку денного. І отримали по кожному фігуранту конституційну більшість.

Окрім вибриків частини "слуг", що їм, очевидно, пригадуватимуть неодноразово, були й інші цікаві моменти. Наприклад, те, як голосували колишні члени фракції ОПЗЖ. Рух "Чесно" порахував голоси, віддані за кожного із п'ятірки. І склав наступну інфографіку:

Ти мені вже не дружок: Як Бойко забирав мандат у Медведчука

 

Як бачимо, за позбавлення повноважень усієї п'ятірки проголосували 10 членів депутатської групи "Платформа за життя та мир" (ПЗЖМ), ще четверо проголосували за відбирання мандатів у чотирьох колег. Всі асоціюються з групою впливу Сергія Льовочкіна і Юрія Бойка. Льовочкін був відсутній, загальновідомо, що він давно перебуває за кордоном, а ось Бойко натиснув всі 5 разів зелену кнопку. Ця група і до війни виявляла лояльність до влади, а з початком російського вторгнення голосування в унісон з парламентською більшістю стало для них питанням виживання. Їхня мета проста - пересидіти у депутатських кріслах до перемоги, врятувати свій бізнес, а далі діяти за ситуацією. Якщо заради цього доведеться пожертвувати кількома колишніми соратниками, тим більше коли ці соратники й самі втекли з України, жодних моральних перепон перед ними не постає.

Найцікавішим тут виглядає голосування Юрія Бойка. Протягом політичної кар'єри він неодноразово йшов плечем до плеча з Медведчуком. У 2006 році спільно з кумом путіна створив Опозиційний блок "Не так!", разом з ним увійшов до першої п'ятірки. Першим номером тоді був покійний нині Леонід Кравчук, другою Валентина Довженко (партія "Жінки за майбутнє"), Нестор Шуфрич мав 4 місце. Це було проросійське об'єднання, яке йшло на вибори на антизахідній та антинатовській риториці. До парламенту "Не так!" не потрапив. Відтоді Медведчук більше в депутати не балотувався аж до 2019 року, коли в політичних долях створив з Льовочкіним і Бойком ОПЗЖ. У березні того року разом з Бойком літав до Москви на зустріч з тодішнім прем'єром рф Дмитром Медведєвим. А в червні - до Санкт-Петербургу на аудієнцію з главою "Газпрому" Олексієм Міллером. Чому ж Бойко голосував за позбавлення мандату Медведчука? Бо переконаний: той більше в Україну не повернеться і мандат йому вже ні до чого. Але саме в ПЗЖМ й далі перебувають нардепи з орбіти кума путіна - Нестор Шуфрич, Олександр Колтунович, Василь Німченко та інші. Це свідчить про те, що Бойко і компанія про всяк випадок не хочуть спалювати мости з Медведчуком і росією.

Якщо з людьми "газовиків" усе зрозуміло, то давні політичні і бізнес-партнери Медведчука проголосували інакше. Григорій Суркіс підтримав позбавлення мандатів Аксьонова, Деркача, Кузьміна і навіть Медведчука, проте не голосував за Козака. Пояснити такий свій вибір може тільки сам Суркіс. А от Шуфрич підтримав позбавлення повноважень Кузьміна і Аксьонова, а Медведчуку, Деркачу і Козаку мандати Нестор Іванович хотів залишити. У свою чергу Віктор Чорний не голосував у всіх п'яти випадках.

Представники іншої депутатської групи з залишків ОПЗЖ - "Відновлення України" - також не проявили одностайності. За позбавлення мандатів усіх п'ятьох голосували тільки Анатолій Бурміч, Тетяна Плачкова, Олександр Лукашев, Наталія Приходько, ще двоє - Вадим Столар і Дмитро Ісаєнко видали червону картку найодіознішим колегам із квінтету, а за позбавлення мандату Аксьонова не голосували. Зате Ігор Кісільов не голосував за позбавлення мандата Медведчука, Козака, Деркача і Кузьміна, а коли розглядалася доля Аксьонова, взагалі був відсутній.

На цьому цікавинки щодо результатів одного окремо взятого голосування закінчуються, але залишається не закритою тема, що робити з колишніми ОПЗЖешниками далі. Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук пообіцяв: на цих п'яти парламент не зупиниться, очищення триватиме. При цьому і спікер, і представники "слуг" наголошують: робитиметься все у законний спосіб, а не так, як хочуть ініціатори законопроектів про позбавлення мандатів нардепів від померлої ОПЗЖ. У найближчому майбутньому президент позбавить громадянства ще когось з проросійських нардепів і після цього парламент відбере у них мандати? Якщо так, то це буде кілька осіб, тобто знову йдеться про вибіркове правосуддя. Що не вирішує головну проблему - адекватної реакції влади на вимогу суспільства забрати депутатські повноваження у таких, як Бойко, Шуфрич, Льовочкін і так далі. Немає досі й рішення стосовно депутатів від екс-ОПЗЖ у місцевих радах.

Чому "слуги" й Банкова тягнуть кота за хвоста навіть попри іміджеві втрати? Рахуємо: зараз у Верховній Раді 239 "слуг народу", формально, зазвичай голосує плюс-мінус 200. 27 депутатів має "Європейська солідарністьі", вже 21 позафраційний, 25 - ПЗМЖ (з них частина за кордоном і не голосує), 24 - "Батьківщина", 20 - "Голос", 19 - "Відновлення України", по 18 "штиків" у "За майбутнє" і "Довірі". Загальна кількість народних обранців - 411. Віднімаємо від них 37 нардепів від забороненої ОПЗЖ, які ще мають мандати. Виходить 374 депутати. Начебто жодних ризиків, бо це значно більше за необхідну конституційну більшість. Проте в разі відібрання мандатів у всіх ОПЗЖешинків у "слуг" виникне велика проблема - доведеться торгуватися за підтримку ініціатив влади з усіма, адже власними силами забезпечити проходження законопроектів стане складніше. Тому тактика стосовно зручних і поступливих депутатів від п'ятої колони збережеться, а щойно підніматиметься градус вимог суспільства стосовно їхнього покарання, ще у кількох відберуть мандати. Ну або, на крайній випадок, позбавлять повноважень тих, хто скоро вже рік не з'являється на роботі. Не дарма ж Вадим Столар та Ігор Абрамович вперше за 11 місяців показалися на засіданнях 11 і 12 січня. Мабуть, щось знають...

 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,2214
 0,0059
0,02
EUR
1
42,3670
 0,0750
0,18

Курс обміну валют на вчора, 10:44
  куп. uah % прод. uah %
USD 38,9907  0,11 0,28 39,5500  0,09 0,23
EUR 42,2519  0,04 0,11 43,0159  0,04 0,09

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,1350  0,02 0,04 39,1600  0,02 0,05
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес