Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Різні ліги. Хто буде суперником Олесі Ілащук на дипломатичній дуелі в Болгарії

16:55 27.12.2022 |

Політика

 Владислав Гірман / Ділова столиця

23 грудня президент Володимир Зеленський призначив нових послів в Бахрейні, Болгарії та Литві. Нічого сенсаційного, це стандартна і запланована процедура - якби не рішення щодо нової очільниці дипмісії у Софії. Фахового балканіста Віталія Москаленка, що був послом України в Болгарії з 2018 р. поки невідомо за чиєю порадою, замінить Олеся Ілащук.

Офіційної біографії Олеся Ілащук у тій же "Вікіпедії" не мала до 26 грудня. Саме після її призначення на цьому ресурсі з'явилася невеличка за обсягом стаття про майбутню очільницю посольства України в Болгарії.

Проте до цієї публікації ЗМІ досить оперативно зібрали інформацію про пані Ілащук, яка, як виявилося, не має не тільки жодного дипломатичного досвіду, але й мінімального досвіду роботи на державних посадах.

 

Відомо, що новоявлена дипломатка свого часу закінчила історичний факультет Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича.

Видання "Молодий буковинець" повідомляє, що вона також навчалася в організації - "Український Гештальт Інститут", вивчала курс бізнес адміністрування у Бізнес-школі Міжнародного інститут менеджменту (Київ).

За даними "Європейської правди", яка проаналізувала неверіфіковані профілі Ілащук в соцмережах, в одному з екаунтів вона "позиціонується як фахівчиня з питань обробки дорогоцінного каміння". Варто зазначити, що до ювелірної справи вона має якесь відношення, "Молодий буковинець", зокрема, пише, що вона навчалась в бельгійській компанії HRD Antwerp, яка спеціалізується на класифікації діамантів.

=

Окрім того, як повідомляє чернівецьке видання з посиланням на сайт аналітичної системи Youcontrol, з 2010 по 2015 р. Ілащук займала посаду керівника у ювелірній компанії "Джемма", що свого часу потрапила у скандал через відмивання грошей, в чому звинуватили, а потім, у 2015 р., виправдали колишнього директора Калинівського ринку Івана Ринжука.

Також за даними журналістів, з 2015 по листопад 2016 р. Ілащук очолювала ТОВ "ДІДЖІТАЛ-ПК ЛТД". Компанія займається оптовою торгівлею комп'ютерами та програмним забезпеченням.

В одному з профілів у Facebook, які згодом було заблоковано, вона називає себе "клінічним психологом, системно-сімейним терапевтом, гештальт-терапевтом, сексологом-консультантом".

Отже, поле діяльності у пані Олесі Ілащук, відповідно до публікації у ЗМІ, вельми різнопланове. І зрозуміло, чому призначення викликало бурхливу реакцію - через повну відсутність у пані Ілащук відповідних навичок і досвіду.

Так, політичні призначення на дипломатичні посади не є чимось екстраординарним. Така практика поширена в багатьох країнах. В тих же США таким чином президент розраховується з донорами або союзниками. Взяти для прикладу Рекса Тіллерсона, якого Трамп призначив держсекретарем, хоча той не є кадровим дипломатом. Потім їхні шляхи розійшлися, але то вже особливості кадрової політики та поведінки вже самого Трампа. Та Тіллерсон принаймні мав досвід керування транснаціональною корпорацією - очолював раду директорів нафтогіганта Exxon Mobil.

Простіше кажучи, брати на дипломатичну посаду людину з вулиці - не найкраще кадрове рішення. Тим більше в часі війни, коли від дипкорпусу так багато залежить. Особливо в такій складній для Україні державі як Болгарія, тим більше що її значення як постачальника зброї для ЗСУ зростає.

Для порівняння давайте подивимось на персону, яка захищає інтереси нашого ворога - Росії - в Софії, і якій муситиме протистояти Олеся Ілащук в якості посла України.

Елеонора Митрофанова. Випускниця Московського державного інституту міжнародних відносин МЗС СРСР (1975 р.). Колишня депутата Дерджуми від ЛДПР (1993-1995 рр.). Сестра іншого ексдепутата від ЛДПР, а потім від "Справедливої Росії" - скандального Олексія Митрофанова, що стояв за появою брудної кіно-пародії на Юлію Тимошенко та Міхеїла Саакашвілі, і який з 2014 р. є фігурантом кримінальної справи через вимагання (за даними ЗМІ, переховується у Хорватії). Водночас теж має певний дипломатичний бекграунд, оскільки в якості депутата відвідував балканські країни, Кубу, Саудівську Аравію.

Проте в його сестри все ж досвіду у дипломатії та міжнародних контактах набагато більше. Вона є кадровою дипломаткою.

Встигла попрацювати і заступником міністра закордонних справ РФ, і постпредом Росії в ЮНЕСКО, і замгендиректора ЮНЕСКО; і навіть була головою Виконавчої ради цієї організації, використавши цю посаду для лобіювання інтеграції Палестини.

З ЮНЕСКО Митрофанова пішла у 2016 р., щоб вже у 2017 р. очолити "Россотрудничество" - структуру, що давно є ширмою для російських спецслужб в їх діяльності за кордоном.

Влітку 2020 р. пішла з посади за рішенням Путіна і вже на початку 2021 р. Митрофанову було призначено послом до Софії.

Каденцію Митрофанової в Болгарії важко назвати позитивною, адже одразу після її призначення там було розкрито російську агентурну сітку, що супроводжувалося масовою висилкою російських "дипломатів" з цієї країни. Окрім того, експрем'єр Кирил Пєтков звинувачував Митрофанову в організації вотуму недовіри до нього у болгарському парламенті.

Але попри це Митрофанова досі є послом Росії у Болгарії, отже нарікань у Кремля, схоже, щодо неї немає. Тим більше, враховуючи історично регулярне втручання Москви у внутрішню політику Болгарії, як і більшості інших країн соцтабору, шпигунські скандали не позбавлять досвідчену російську дипломатку усіх важелів впливу на цю країну.

Присутність в Софії такої професіоналки з Росії є свідченням того, наскільки важливим для РФ є цей напрямок. Але не менш важливим він є і для України. Тому кидати проти Митрофанової Ілащук - очевидна помилка. Вагові категорії в них геть різні. Річ тут не в недовірі до молодих кадрів. Абсолютно ні. Річ у повній відсутності досвіду і відповідних навичок, що є критичними факторами під час війни. 

 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,4716
 0,1144
0,29
EUR
1
42,1833
 0,0787
0,19

Курс обміну валют на вчора, 10:26
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3646  0,03 0,06 39,9142  0,05 0,11
EUR 42,1417  0,03 0,06 42,9504  0,03 0,08

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,4500  0,13 0,32 39,4700  0,13 0,32
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес