Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

У Європі й США змінюється ставлення до Зеленського - PRC

 

Напередодні саміту НАТО, який відбудеться в липні у Вашингтоні і буде присвячений 75-й річниці цього військового блоку, соціологи з американського Pew Researche Center провели дослідження, яке виявило, що в середньому 63 відсотки дорослого населення 13 країн-членів Північноатлантичного альянсу дотримуються позитивної думки про нього, тоді як 33 відсотки - негативної.

Ставлення до НАТО значно покращилося з 2019 року в Туреччині, угорці стали більш прихильні до Альянсу за останній рік. Однак у низці держав, включно з Іспанією, Швецією, Великобританією та США, позитивна оцінка дещо знизилася з 2023 року.

Ставлення до Володимира Зеленського погіршилося в 11 країнах

Через більш ніж два роки після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну сприйняття українського лідера Володимира Зеленського у світі неоднозначне. У середньому 40 відсотків опитаних Pew у 35 країнах, серед яких як члени НАТО, так і ті, що не входять до Альянсу, упевнені в тому, що Зеленський чинить правильно у міжнародних справах, тоді як 46 відсотків висловили протилежну думку.

Ставлення до нього значно погіршилося в 11 країнах. Найбільший спад у сусідній Польщі - з 70 відсотків схвалення у 2023 році до 48 відсотків у 2024-му. Менше, але теж значне падіння спостерігається в Австралії, Франції, Німеччині, Нідерландах, Іспанії, Південній Африці, Південній Кореї, Швеції та США.

Думка про РФ і Володимира Путіна залишається негативною

Думка про Росію та її президента Володимира Путіна в низці держав залишається вкрай негативною з моменту початку вторгнення РФ в Україну. У середньому 65 відсотків респондентів у 35 країнах світу заявили, що негативно ставляться до РФ, а 73 відсотки не вважають, що Путін діє правильно в міжнародних справах.

При цьому з моменту останнього опитування Pew думка про Росію й Путіна дещо покращилася в низці країн. Зокрема, за останній рік в Аргентині кількість тих, хто позитивно ставиться до Росії, зросла на 11 відсоткових пунктів, а до Путіна - на дев'ять. У Німеччині - на п'ять і дев'ять пунктів відповідно.

У низці європейських держав ті учасники опитування, які підтримують правих популістів у своїх країнах, сприймають Росію й Путіна більш позитивно, ніж респонденти, які ставляться до таких партій негативно. Позитивне ставлення до Росії та Путіна в середовищі деяких правих популістів різко зменшилося у 2022-2023 роках, але в низці країн воно знову збільшується.

Різниця в поглядах лібералів і консерваторів

Американські дослідники вивчили і зв'язок між сприйняттям НАТО в тій чи іншій державі та політичними уподобаннями респондентів, а також підтримкою ними правлячих партій. Так, в Угорщині, Польщі та США ті, хто називають себе лібералами, набагато частіше, ніж прихильники консервативних поглядів, позитивно ставляться до НАТО. Найбільша різниця спостерігається у США, там позитивно ставляться до Альянсу 79 відсотків лібералів і лише 41 відсоток консерваторів.

У Греції, Іспанії та Швеції зовсім інша картина - праві набагато частіше, ніж ліві, дають Альянсу позитивну оцінку. При цьому в дев'ятьох з 13 країн, де проводилося опитування, його учасники, які підтримують на батьківщині правлячі партії, з більшою ймовірністю позитивно характеризують і НАТО.

Оцінка допомоги Україні в США, Туреччині, Угорщині та Польщі

Соціологи також запитали, як жителі держав, де проводилося дослідження, оцінюють рівень підтримки, яку їхня влада надає Україні у війні з Росією. 61 відсоток угорців і 46 відсотків турків заявили, що їхні країни належною мірою допомагають Києву. Думки поляків розділилися майже порівну: 44 відсотки вважають, що Польща надає Україні занадто велику підтримку, а 45 відсотків - саме таку, яка необхідна.

У США ці показники становили 31 і 25 відсотків відповідно, ще 24 відсотки американців заявили, що Вашингтон недостатньо допомагає Києву. Сполучені Штати - єдина держава, у якій було зафіксовано значні відмінності щодо питання допомоги Україні залежно від ідеологічних поглядів респондентів. 51 відсоток консервативних американців сказали, що їхня країна надає занадто велику підтримку Україні, з цим згодні лише 13 відсотків лібералів.

А думка про Росію залежить і від віку опитаних - у більшості країн молоді жителі частіше, ніж літні, мають позитивне ставлення до РФ. Така ж картина спостерігалася і під час попередніх опитувань Pew. Розрив в оцінках між поколіннями у цьому разі становить 10 відсоткових пунктів і більше. Наприклад, у Перу позитивно ставляться до РФ 63 відсотки респондентів у віці до 35 років і тільки 31 відсоток із тих, кому 50 і більше років (хоча ця категорія опитаних рідше давала відповідь).

Під час дослідження, проведеного Pew Research Center із 5 січня до 21 травня 2024 року, загалом було опитано 44 166 осіб у 35 країнах.

За матеріалами: Deutsche Welle
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
40,5458
 0,2141
0,53
EUR
1
43,7814
 0,0681
0,16

Курс обміну валют на вчора, 09:58
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,4200  0,05 0,11 41,0219  0,07 0,16
EUR 43,5738  0,05 0,12 44,3257  0,05 0,11

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,5700  0,23 0,56 40,5950  0,23 0,55
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес