Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

До ВАКС направили справу про штучне заниження вартості ліцензії на Свистунківсько-Червонолуцьке родовище

09:06 27.01.2023 |

Політика

 

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерували до Вищого антикорупційного суду справу щодо корупційної схеми отримання ТОВ "Аркона Газ-Енергія" права на користування надрами Свистунківсько-Червонолуцького газоконденсатного родовища (Полтавська область) за штучно заниженою вартістю, що завдало 196,8 млн грн збитків державі.

Як повідомляє НАБУ, серед обвинувачених:

* колишній заступник директора з виробництва, економіки та загальних питань Українського державного геологорозвідувального інституту (УкрДГРІ);
* колишня завідувачка сектору геолого-економічної оцінки ресурсної бази нафти та газу відділу геолого-економічної оцінки УкрДГРІ;
* експерт Державної комісії України по запасах корисних копалин (ДКЗ) та директор ТОВ "НВФ "Проект-Нафтогаз";
* ексдиректор ТОВ "Аркона Газ-Енергія";
* провідний інженер ТОВ "НВФ "Проект-Нафтогаз" (також є експертом Державної комісії України по запасах корисних копалин);
* головний інженер ТОВ "НВФ "Проект-Нафтогаз".

Дії всіх шістьох осіб кваліфіковані за ч. 2 ст. 364 ("Зловживання владою або службовим становищем"). П'ятьом учасникам злочину (колишньому завідувачу, експерту, ексдиректору ТОВ і інженерам) додатково інкриміновано ч. 1 ст. 366 ("Службове підроблення") Кримінального кодексу України.

Як з'ясувало слідство, впродовж 2016-2017 років ТОВ "Аркона Газ-Енергія" неодноразово і безрезультатно зверталося до Державної служби геології та надр України за отриманням спеціального дозволу на користування надрами Свистунківсько-Червонолуцького газоконденсатного родовища без проведення аукціону. Однак згодом склад власників компанії змінився - державні та місцеві органи влади переглянули своє ставлення до звернень ТОВ.

У квітні 2017 року Полтавська обласна рада, після декількох попередніх відмов, погодила Держгеонадра надання спеціального дозволу на геологічне вивчення родовища ТОВ "Аркона Газ-Енергія" без проведення аукціону. Після цього учасники корупційної схеми розподілили ролі та розробили план із заниження суми збору за видачу зазначеного спецдозволу.

Для цього вони використали неіснуючі показники проєктних видобутків газу і конденсату, капітальних вкладень та експлуатаційних витрат, у тому числі амортизаційні відрахування. У результаті встановили початкову ціну продажу спеціального дозволу у 3,8 млн грн.

При цьому початкова вартість продажу спецдозволу мала б становити 200,6 млн грн. Розрахункова різниця між фактично сплаченою вартістю збору та дійсною початковою ціною продажу спеціального дозволу на користування надрами - 196,8 млн грн, що і становить розмір збитків, завданих державному бюджету України.

У липні 2020 року НАБУ та САП повідомили шістьом особам про підозру в організації цієї схеми. У вересні 2021 року слідство завершили.

Слідство встановлює й інших осіб, причетних до вчинення злочину: розслідування в цій частині виділено в окреме кримінальне провадження.

Британська компанія Enwell Energy, яка входить до групи "Смарт-Холдинг" Вадима Новинського в березні 2020 року оголосила про купівлю за $8,63 млн ліцензії на Свистунківсько-Червонолуцьке родовище "Аркона Газ-Енергія".

За матеріалами: БізнесЦензор
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,2214
 0,0059
0,02
EUR
1
42,3670
 0,0750
0,18

Курс обміну валют на сьогодні, 10:44
  куп. uah % прод. uah %
USD 38,9907  0,11 0,28 39,5500  0,09 0,23
EUR 42,2519  0,04 0,11 43,0159  0,04 0,09

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,1350  0,02 0,04 39,1600  0,02 0,05
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес