Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Російські банкіри визнали, що проблема з міжнародними розрахунками – це надовго

 

Поки російська влада рапортує про перехід на розрахунки в національних валютах і штампує закони про альтернативні способи платежів, безпосередні учасники зовнішньої торгівлі та банкіри визнають: переказувати та отримувати гроші за товари та послуги, як і раніше, складно і просвіту не видно.

Про це пише The Moscow Times.

Щоб привернути менше уваги, розрахунки з Китаєм стали проводитися через сільські банки. На них покладалися великі надії: вони не працюють із доларами і їм начебто не страшні вторинні санкції США.

"Раніше ми знали першу лінійку китайських банків, потім опустилися на регіональний рівень, як правило, на північний схід; Зараз ми фактично опустилися на третій рівень - рівень округу", - розповів голова правління "МСП Банку" Іван Подберезняк.

Втім, системного, "магістрального" рішення, за його словами, немає: "Я боюсь, його не буде". Жоден із багатьох нещодавно легалізованих варіантів - розрахунки в криптовалютах та за готівку, бартер та інше - рішенням не стане, а будь-який спосіб обходу, швидше за все, виявиться тимчасовим.

"Ми зробимо інфраструктурне рішення - його можуть закрити через якийсь час, зробимо інше - також закриють", - пояснив банків.

Цю проблему визнавав і Центробанк Росії.

"Виникає небезпека накладання рестрикцій на інститути, які проводитимуть операції в криптовалютах з російським бізнесом", - говорив заступник голови ЦБ РФ Алексєй Гузнов.

Подберезняк вважає неможливість відстежити платіж через блокчейн ілюзією: у сучасному світі за будь-яким цифровим слідом "можна дійти та побачити, хто зробив платіж".

"Є дві абсолютно суверенні країни: Росія та Китай. А платежі ходять цими маленькими лазівками. У середньостроковій та довгостроковій перспективі це ненормально". І поки в Китаї не з'явиться політична воля проводити платежі, "яке б рішення ми не знаходили, платежі ходитимуть лише кустарно", - сказав він.

За його словами, навряд чи варто на це розраховувати: за всіх геополітичних міркувань роль Росії для китайської економіки не можна порівняти з участю США.

Про те, наскільки гострою є проблема платежів, говорить поведінка компаній: за словами керівника пекінського офісу China Window Consulting Group Александра Зайнігабдінова, виявивши новий канал, вони приховують його один від одного і навіть дезінформують інших, щоб мати можливість самим користуватися цим каналом якомога довше.

Проблеми з розрахунками в Росії

Раніше повідомлялося, що китайські банки, побоюючись вторинних санкцій США, почали ретельно й довго перевіряти і найчастіше відмовлятися обробляти перекази до Росії і з неї: частка відмов сягає 80%.

До того стало відомо, що Росія та Китай можуть почати використовувати бартерні схеми в торгівлі між двома країнами через проблеми у фінансових розрахунках, обумовлені загрозою санкцій США.

Як повідомлялося, на початку серпня президент Росії Владімір Путін підписав закони, які легалізують в Росії майнінг криптовалют та дозволяють міжнародні розрахунки за допомогою криптовалюти під контролем російського центробанку.

До того стало відомо, що Центробанк РФ планує провести перші міжнародні розрахунки у криптовалюті до кінця року, заявила раніше його голова Ельвіра Набіулліна.

Нагадаємо, в березні Путін уже підписав базовий закон, який дозволяє використовувати криптоактиви для зовнішньоторговельних розрахунків.

За даними Boomberg, російські сировинні компанії вже почали використовувати криптовалюту для торгівлі з Китаєм. Так, щонайменше два великі виробники металів, що не перебувають під санкціями, перейшли в платежах на стейблкоіни, прив'язані до долара США (USDT).

За матеріалами: БізнесЦензор
Ключові теги: Росія, Китай
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,2640
 0,1664
0,40
EUR
1
45,5431
 0,0809
0,18

Курс обміну валют на сьогодні, 10:55
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,8896  0,11 0,26 41,4704  0,08 0,18
EUR 45,2466  0,10 0,22 45,9552  0,02 0,03

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2550  0,18 0,44 41,2800  0,19 0,46
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес