Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

ЄС виключив російський газ та ЗПГ зі спільних закупівель

 

Рада Європейського Союзу ухвалила резолюцію й директиву про встановлення спільних правил внутрішнього ринку для відновлюваних джерел енергії та природного газу й водню, а також реформування газового законодавства ЄС.

"Держави-члени повинні мати можливість у виняткових випадках вживати пропорційних заходів для тимчасового обмеження попередніх торгів на потужність будь-яким окремим користувачем мережі в точках входу та на терміналах ЗПГ для постачання з Російської Федерації та Білорусі, якщо це необхідно для захисту їхніх основних інтересів безпеки", - заявили в Раді.

На механізм, введений у відповідь на розв'язану Москвою газову війну, припадає 15% газу, що закачується в сховища. Обмеження стосуються як трубопровідного газу, так і зрідженого.

"До 31 грудня 2025 року постачання природного газу походженням із ЗПГ-об'єктів, розташованих у Російській Федерації чи Білорусі, не повинно пропонуватися через механізм агрегування попиту та спільної закупівлі природного газу", - йдеться в документі.

Після цієї дати Комісія повинна мати можливість винести рішення про тимчасове виключення постачання природного газу, що походить із Російської Федерації чи Білорусі, або постачання ЗПГ із заводів, розташованих у Російській Федерації чи Білорусі, на період до одного року.

"Механізм агрегування попиту та спільної закупівлі природного газу є важливим інструментом для організації диверсифікації постачання природного газу та поступового виходу із залежності від російського природного газу в багатьох державах-членах", - йдеться в директиві.

Нові правила "дозволять відновлюваному газу й газу з низьким вмістом вуглецю та водню відігравати важливу роль" у ЄС і допоможуть досягти цілей декарбонізації ЄС.

Документ також встановлює нові правила транспортування, доставлення та зберігання природного газу й водню. Оператори газо- та воднепроводів мають розробити десятирічний план розвитку мережі ЄС.

ЄС уже поставив за мету повністю відмовитися від російського газу до 2027 року. Але поки що постачання Газпрому тривають двома трубопроводами з п'яти, а закупівлі російського ЗПГ за період війни в Україні навіть зросли.

План REPowerEU

Минулого тижня Європейська комісія опублікувала звіт про прогрес у виконанні плану REPowerEU, ухваленого в травні 2022 року у відповідь на проблеми та перебої на світовому енергетичному ринку, викликані військовим вторгненням Росії в Україну.

Як зазначено у звіті, за останні два роки План REPowerEU допоміг ЄС економити енергію, диверсифікувати постачання, виробляти чисту енергію та розумно поєднувати інвестиції й реформи. Для подальшої успішної реалізації плану, 21 країна Європейського Союзу залучила інвестиції у власну енергетичну інфраструктуру.

З метою зміцнення міжнародного співробітництва та партнерства, Єврокомісія продовжує співпрацювати з неросійськими постачальниками для забезпечення більш надійного імпорту газу, а також водню.

Зокрема, у лютому 2023 року на 24-му Саміті Україна-ЄС у Києві було започатковано Стратегічне партнерство щодо відновлюваних газів. У цьому контексті було підписано Меморандум про взаєморозуміння "Стратегічне партнерство Україна-ЄС щодо біометану, водню та інших синтетичних газів".

Законодавці ЄС удосконалили законодавчу базу, необхідну для повноцінного функціонування й розвитку ринку водню. Уже підписані перші угоди про відбір відновлюваного водню, стрімко розвиваються потужності з виробництва електролізерів, будуються перші великомасштабні потужності з виробництва водню (200 МВт), а майбутні оператори водневих мереж уже планують необхідну інфраструктуру.

За матеріалами: ЛIГАБiзнесIнформ
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
40,6490
 0,0418
0,10
EUR
1
43,4782
 0,4068
0,93

Курс обміну валют на 14.06.24, 10:49
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,4365  0,06 0,15 41,1027  0,15 0,36
EUR 43,6442  0,00 0,01 44,4862  0,06 0,12

Міжбанківський ринок на 14.06.24, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,6200  0,02 0,05 40,6600  0,04 0,10
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес