Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

У половині країн світу падає рівень демократії - IDEA

 

У половині країн світу спостерігається падіння рівня демократії. Такого висновку дійшли автори щорічної доповіді "Глобальний стан демократії" дослідницького центру "Міжнародний інститут демократії та сприяння виборам" (IDEA), оприлюдненої у Стокгольмі у четвер, 2 листопада.

У половині зі 173 країн світу за останні п'ять років відбулося послаблення демократичних стандартів щонайменше в одній із галузей, констатують автори доповіді. За їхніми оцінками, ця негативна тенденція торкнулася і держав з історично сильною демократичною традицією в Європі, Азії та Північній Америці. "Багато усталених демократій переживають спад, (...) починаючи від зниження рівня рівності соціальних груп у США, свободи преси в Австрії і завершуючи доступом до правосуддя у Великобританії", - зазначається у доповіді.

У таких країнах, як Угорщина, Австрія та Перу, аналітики зафіксували політичний тиск на суди, що послаблювало верховенство права. А Росія, Білорусь, Азербайджан та Туреччина, за даними авторів доповіді, "відірвалися" від основної частини Європи - їхні показники щодо рівня демократії опинилися на набагато нижчому рівні, ніж середньоєвропейський.

"Рецесія демократії" у світі

За словами одного з авторів доповіді Майкла Рані, у 2023 році експерти вже вшосте поспіль зафіксували, що країн, де спостерігається послаблення демократії, у світі більше, ніж держав, де фіксують покращення у цій сфері. Спад рівня демократії у світі протягом останніх шести років є найтривалішою "рецесією демократії", яку в IDEA зафіксували від початку проведення таких досліджень у 1975 році, наголосив він.

Крім того, експерти вказують і на демократичний спад, пов'язаний з пандемією COVID-19. За словами Рані, і зараз, на базі даних, отриманих після піку пандемії, жодного "підйому" у цій сфері не спостерігається.

За оцінкою IDEA, спад рівня демократії у світі слід розглядати вкупі з кризою, викликаною зростанням вартості життя, зміною клімату, а також вторгненням Росії в Україну, що стали серйозними викликами для багатьох лідерів, які прийшли до влади через вибори.

Водночас у доповіді згадуються й деякі позитивні зміни. Так, у низці країн Центральної Європи, за оцінкою IDEA, покращилася ситуація в галузі верховенства права, а в низці африканських держав знизився рівень корупції та розширилася участь громадян у політичному житті.

IDEA ґрунтує свої індекси глобального стану демократії на понад 100 змінних та використовує чотири основні категорії - представництво, права, верховенство права та політична участь - для класифікації.

За матеріалами: Deutsche Welle
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,4912
 0,0692
0,17
EUR
1
45,1860
 0,0758
0,17

Курс обміну валют на вчора, 10:10
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2020  0,08 0,20 41,9328  0,13 0,32
EUR 44,9320  0,12 0,27 45,8752  0,09 0,19

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,4150  0,01 0,01 41,4900  0,05 0,12
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес