Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Місяць атакував Росію: Російська космічна станція, запущена вперше за 46 років, розбилася об поверхню Місяця

Місяць атакував Росію:  Російська космічна станція, запущена вперше за 46 років, розбилася об поверхню Місяця

Російський космічний проєкт "Луна-25" провалився - автоматичний модуль не зміг приземлитися, як планувалося, на поверхні Місяця. Як визнала російська влада, апарат "припинив своє існування в результаті зіткнення з поверхнею Місяця". Це мала бути перша така місія в пострадянській Росії і перша російська місія після початку нових "місячних перегонів", у яких беруть участь кілька країн.

За планом, 21 серпня модуль "Луна-25" мав приземлитися на південному полюсі Місяця. Втім 19 серпня Роскосмос повідомив, що при переході на передпосадкову орбіту на борту станції "сталася позаштатна ситуація".

А наступного дня, в неділю, Москва визнала, що місія провалилася.

Відповідно до офіційного повідомлення, 19 серпня з апаратом втратили зв'язок, а згодом дійшли висновку, що під час спроби посадки "апарат перейшов на нерозрахункову орбіту і припинив своє існування в результаті зіткнення з поверхнею Місяця".

Основна мета місії здавалася не дуже амбітною - долетіти до Місяця, здійснити м'яку посадку, а потім пропрацювати там протягом року, зазначає кореспондент ВВС Павло Аксьонов.

Крім того, станція мала виконати низку наукових експериментів, зокрема визначити наявність води, але все-таки основне завдання - підготуватися до посадки інших станцій у майбутньому.

Водночас посадка на поверхні Місяця, не така проста задача, як показує досвід багатьох міжнародних місій останніх років.

"Якщо вона сяде - значить дуже сильно пощастило", - говорив перед місією ВВС глава російського Інституту космічної політики Іван Моісеєв.

Мовляв, з Землі важко визначити рельєф на місці посадки та розрахувати всі параметри.

Успіх місії голова Роскосмосу Юрій Борисов оцінював в 70%.

Росія поспішала до південного полюсу Місяця, щоб обійти Індію, космічний корабель якої "Чандраян-3" має приземлитися там цього тижня.

Жодна країна ніколи раніше не висаджувалася на південному полюсі Місяця, хоча і США, і Китай вже здійснювали м'яку посадку на його поверхні.

Великий проєкт

Нову російську місячну місію назвали "Луна-25", щоб продемонструвати спадкоємність радянської програми: остання експедиція до Місяця називалася "Луна-24" і тоді, у серпні 1976 року, вона завершилася успіхом.

Місячна станція змогла здійснити м'яку посадку, зробити забір ґрунту і на зворотному модулі доставити його на Землю. Однак з того часу минуло 47 років, і технології змінилися. Тож нову місію довелося робити з нуля.

"Луна-25" фактично мала відпрацювати технології посадки та вивчити місцевість, щоб згодом там могли "паркуватися" складніші апарати.

Російська місячна програма, ухвалена у 2018 році, складається з трьох етапів, які називаються "Вилазка", "Форпост" та "База".

Спочатку передбачалося, що в ході першого етапу Місяць досліджуватимуть автоматичними апаратами з 2021 до 2025 року, потім з 2025 до 2035 року до супутника планувалися польоти пілотованих кораблів, включаючи висадку, а після 2035 року Росія збиралася будувати на Місяці власну базу. Ймовірно, у співпраці з китайцями.

Перший етап місячної програми Росії, який має завершитися до 2025 року, включає запуск до Місяця трьох дослідницьких апаратів - "Луна-25", "Луна-26" і "Луна-27".

Проєкт неодноразово переносили. Спочатку планувалося запустити "Луна-25" у 2014 році, але фактично вийшло на дев'ять років пізніше.

У зв'язку з тим, що Росія вже понад рік веде війну в Україні, космічна програма РФ зазнала змін.

Водночас Борисов з Роскосмосу запевнив, що решта пусків "Луна-26", "Луна-27" та "Луна-28" все одно відбудуться.

Натомість, говорячи про наступні етапи освоєння Місяця - наприклад, про створення на Місяці спільної російсько-китайської станції - він говорив вже менш впевнено.

Виконання нинішньої космічної програми РФ вже йде зі скороченнями виділених коштів.

Так, у 2022 році на виконання федеральної космічної програми було виділено 1,2 млрд доларів, а її касове виконання за підсумками року склало 799 млн доларів.

Ключові теги: Росія
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,4627
 0,2052
0,50
EUR
1
45,3457
 0,3668
0,82

Курс обміну валют на 16.07.24, 10:18
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,7833  0,17 0,42 41,4392  0,20 0,49
EUR 44,4229  0,20 0,45 45,2717  0,27 0,61

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,4500  0,24 0,58 41,5000  0,26 0,63
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес