Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Дефолт США скасовується, стелю держборгу домовились підвищити. Як до такого взагалі дійшло

Білий дім і опозиція в останній момент відсунули загрозу фінансової катастрофи, яка неминуче призвела б до економічної кризи не тільки в Америці, а й у всьому світі. Президент Джо Байден та республіканці у нижній палаті Конгресу домовилися, що дозволять уряду збільшувати держборг, який вже перевищив астрономічні 31,4 трлн доларів.

Рішення мають ще затвердити обидві палати Конгресу, на що піде не менше трьох днів, а деталі компромісу вимагатимуть подальших багатомісячних переговорів навіть після того, як стелю підвищать, попереджають американські чиновники та конгресмени.

Встановленої Конгресом стелі держборгу країна досягла ще в січні, і з того часу американський мінфін позбавлений права збільшувати запозичення для фінансування поточних витрат.

Глава міністерства Джанет Єллен попереджала, що такими темпами гроші закінчаться вже в червні, і тоді Сполучені Штати зіткнуться з першим у своїй історії дефолтом - що, за словами Єллен, стане "катастрофою".

"Економіка нашої країни раптово опиниться у центрі небаченого економічного та фінансового шторму", - говорила Єллен.

Байден вперше особисто обговорив проблему з лідером республіканської більшості у Палаті представників Конгресу США Кевіном Маккарті 9 травня, після чого ще раз зустрівся з ним за тиждень.

Обидві зустрічі виявились безрезультатними, і переговори продовжилися на рівні представників.

Проблема настільки серйозна, що Байден відмовився від азійського турне і поспішив додому із саміту "Великої сімки" в японській Хіросімі.

Одна лише загроза дефолту зашкодила репутації США як найнадійнішого та найпопулярнішого у світі боржника. Ціни облігацій знижувалися, витрати американців на обслуговування боргу зростали.

І ось після кількох днів безперервних переговорів Білий дім у ніч на неділю випустив заяву про те, що домовленостей досягнули.

"Угода компромісна, а значить, не всі отримають, що хотіли. Але в цьому і є відповідальне керівництво країною", - заявив Байден.

"Це хороші новини для всіх американців, тому що угода запобігає катастрофічному дефолту, який призвів би до економічного спаду, втрати пенсійних накопичень та мільйонів робочих місць", - йдеться у заяві.

Маккарті своєю чергою сказав, що текст законопроєкту опублікують у неділю, а Палата представників проголосує за нього, швидше за все, у середу.

Чому США вперлися в стелю держборгу

Стелю держборгу США підіймали неодноразово, проте іноді ця процедура стає предметом політичного торгу. У 2011 році бій президента-демократа Барака Обами з республіканцями настільки затягнувся, що США втратили найвищий кредитний рейтинг у світі.

Цього разу республіканці, які контролюють нижню палату Конгресу, також вимагали скоротити витрати бюджету та відмовлялися підіймати стелю без поступок з боку демократів, під контролем яких і верхня палата парламенту - Сенат, і Білий дім.

Республіканці вимагали скоротити соціальні витрати та збільшити витрати на оборону.

Байден у відповідь вимагав підняти або скасувати стелю без жодних умов, і тільки потім готовий був обговорювати з республіканцями їхні вимоги - без прив'язки одного до іншого.

Проти будь-якого компромісу виступали крайні праві республіканці та крайні ліві демократи, що ускладнювало переговори, а тепер може зірвати затвердження домовленості між Байденом та Маккарті в обох палатах Конгресу.

Поки закон не схвалили і Байден його не підписав, загроза дефолту, нехай віддалена, але зберігається.

Ключові теги: США
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,4627
 0,2052
0,50
EUR
1
45,3457
 0,3668
0,82

Курс обміну валют на сьогодні, 13:55
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,1200  0,34 0,83 41,8000  0,36 0,87
EUR 44,8100  0,39 0,87 45,7880  0,52 1,14

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,4200  0,03 0,07 41,4400  0,06 0,14
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес