Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Посол Китаю в ЄС: «Безмежна дружба» з РФ - риторичний прийом

 

Китай не займає бік РФ у війні проти України і не має з Москвою "безмежних" відносин, заявив посол КНР у Європейському Союзі Фу Цун в інтерв'ю виданню The New York Times (NYT), оприлюдненому в середу, 5 квітня, коли президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн (Ursula von der Leyen) і президент Франції Еммануель Макрон прибули з триденним візитом до Пекіна, зокрема й для обговорення війни.

Посол каже, що критики неправильно інтерпретували відносини Китаю з Росією, та додає, що зв'язки між країнами можуть бути не такими "безмежними", як декларували їхні лідери. "Безмежність" - це ніщо інше, як риторичний прийом", - сказав він, коментуючи спільну заяву про "безмежну" дружбу між країнами, підписану лідером Китаю Сі Цзіньпіном і президентом Росії Володимиром Путіним напередодні повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

"Китай - не на боці Росії"

Китай не визнає анексії Росією українських територій, включно з Кримом і Донбасом, продовжив дипломат. За його словами, Пекін не засудив російське вторгнення, бо розуміє заяви РФ про "оборонну війну проти посягань НАТО", а також тому, що КНР вважає першопричини війни "складнішими", ніж західні лідери.

Фу також зазначив, що той факт, що Сі Цзіньпін досі не поговорив з президентом України Володимиром Зеленським "не має великого значення". Посол пояснив це тим, що лідер Китаю "дуже зайнятий", і що між двома країнами відбуваються часті контакти на нижчому рівні. "Я знаю, що люди зациклені на президентському дзвінку. Той факт, що президент Сі не розмовляє з Зеленським, не означає, що Китай - на боці Росії в українському питанні", - заявив дипломат.

"Пекін не даватиме зброю РФ"

Він наголосив, що Китай не буде надавати зброю Росії для використання в Україні ні зараз, ні в майбутньому. Посол розкритикував слова державного секретаря США Ентоні Блінкена про те, що КНР розглядає можливість надання РФ летальної зброї. "Блінкен поширював брехню по телевізору", - заявив він.

Водночас китайський дипломат привітав заяву фон дер Ляєн про те, що ЄС повинен "знизити ризики" у відносинах з Китаєм, встановивши нові базові правила.

Китай може скасувати санкції проти ЄС?

Фу заявив, що Китай відкритий до угоди з ЄС щодо санкцій та інвестицій. Взаємні санкції запровадили, а Всеосяжну угоду про інвестиції заморозили через невдоволення Євросоюзом політикою офіційного Пекіна щодо етнічних уйгурів.

В інтерв'ю NYT, він висловив сподівання, що обидві сторони скасують обмежувальні заходи та завершать підписання угоди. Тим часом європейські дипломати повідомили виданню, що в приватних розмовах посол припустив, що Китай може в односторонньому порядку скасувати санкції, якщо це допоможе розблокувати угоду.

Водночас посол закликав Європу виробити власну політику, відмінну від США.

За матеріалами: Deutsche Welle
Ключові теги: Китай, Росія
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,4272
 0,0033
0,01
EUR
1
42,7549
 0,0903
0,21

Курс обміну валют на 17.05.24, 10:16
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3239  0,12 0,30 39,8843  0,10 0,26
EUR 42,6348  0,06 0,13 43,3461  0,13 0,30

Міжбанківський ринок на 17.05.24, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3900  0,10 0,25 39,4250  0,09 0,22
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес