Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

The Economist назвав «гарячі» тренди 2023 року, на які варто звернути увагу

 

У 2023 році світу доведеться перебувати в епіцентрі непередбачуваності, оскільки на геополітику і безпеку у світі впливатимуть війна Росії проти України, боротьба з інфляцією і рецесією в національних економіках, складнощі на енергетичних ринках і невизначений постпандемічний шлях Китаю.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Economist.

Впливове британське видання The Economist запропонувало 10 "гарячих" трендів, на які варто звернути увагу в 2023 році.

Усі аспекти життя світу зосереджено нині на Україні. На думку The Economist, Росія сама загнала себе у глухий кут, сподіваючись, що брак енергії і політичні змині у США підірвуть західну підтримку України. Відтепер все залежить від того, як розгорнуться події на полі бою в Україні.

Загроза рецесії. The Economist гадає, що наслідки підвищення відсоткових ставок з метою стримування інфляції, загалом монетарна політика центробанків стануть болючими для всього світу. При цьому у США рецесія буде помірною, а у країнах Європи - більш жорсткою. Бідні країни значно потерпатимуть від сильного долара і як наслідок - підвищення цін на продукти харчування.

Увага до альтернативної енергетики. Країни світу здебільшого повертаються до використання "брудного" викопного палива через багато факторів, насамперед скорочення обсягів постачання енергоносіїв та їх значну вартість. Але в середньостроковій перспективі війна РФ в Україні прискорить перехід на відновлювані джерела енергії як безпечнішу альтернативу вуглеводням, що їх постачають диктаторські режими.

Китайські проблеми народонаселення. Приблизно у квітні цьогоріч Індія за кількістю населення перевершить Китай. Зважаючи на те, що населення Китаю, яке наразі налічує приблизно 1,43 млрд жителів, скорочується і старішає, а економіка країни переживає значні складнощі, постає питання, чи зможе економіка Китаю конкурувати на рівні з американською.

Соціально-культурні розбіжності США. Поділ американського політикуму разом з електоратом стосовно гострих питань соціально-політичного і культурного характеру поглиблюватимуться й надалі. При цьому ще більшого розколу може внести офіційний вступ експрезидента Дональда Трампа у президентські перегони 2024 року.

Поява нових "гарячих" точок на карті світу. Поки Росія відволікається на Україну, конфлікти спалахують у регіонах, що належать до її зони впливу. Водночас Китай може вирішити, що кращого часу для рішучого кроку щодо Тайваню не буде. У Гімалаях може посилитися напруженість між Індією та Китаєм. Та й Туреччина може спробувати захопити грецький острів в Егейському морі.
Зміни в геополітичних альянсах. Так, блок НАТО, що набув другого дихання після початку війни Росії в Україні, прийме двох нових членів. Саудівська Аравія може приєднатися до Авраамівських угод - обʼєднання, що наразі формується. Серед інших угруповань із зростаючим впливом - Quad та AUKUS (два очолювані США клуби, діяльність яких спрямована вирішувати проблему зростання впливу Китаю) та I2U2 (форум сталого розвитку за участю Індії, Ізраїлю, ОАЕ і США).

Реваншистський туризм. Цей тренд після карантину тільки-но починає набирати обертів, проте витрати традиційних мандрівників повернуться майже до рівня 2019 року в розмірі 1,4 трлн доларів.  Хоча фактична кількість міжнародних туристичних і ділових поїздок буде все ще незначною.

Перевірка реальності метавсесвіту. Чи залишиться у полі зору користувачів ідея працювати і розважатися у віртуальному світі, стане зрозумілим після того, як Apple випустить свою першу гарнітуру, а Meta вирішить, чи варто змінювати свою стратегію на тлі падіння ціни її акцій.

Новий рік - новий жаргон. Усі розуміють, що криптовалюти вже не круті, а постквантова криптографія - насправді гаряча тема, а ще можуть пояснити поняття "заморожений конфлікт" або "синтетичне паливо" і т. ін.

"Сьогоднішній світ набагато нестабільніший, його трясуть перипетії суперництва великих держав, наслідки пандемії, економічні труднощі, екстремальні погодні явища, а також швидкі соціальні й технологічні зміни. Непередбачуваність - це нова норма. І від цього нікуди не подітися", - зазначає Том Стендейдж, головний редактор The Economist.

За матеріалами: РБК-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,2214
 0,0059
0,02
EUR
1
42,3670
 0,0750
0,18

Курс обміну валют на сьогодні, 10:44
  куп. uah % прод. uah %
USD 38,9907  0,11 0,28 39,5500  0,09 0,23
EUR 42,2519  0,04 0,11 43,0159  0,04 0,09

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,1350  0,02 0,04 39,1600  0,02 0,05
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес