Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Страйки поляків штовхають ціни на газ угору

Страйки поляків штовхають ціни на газ угору

 

Автогаз на польському ринку продовжує дешевшати в умовах низького попиту й надлишкових обсягів пропозиції. Гуртова вартість російської пропан-бутанової суміші у східних воєводствах Польщі протягом тижня зменшилася на 20 зл/т, до 2 180-2 250 зл/т ($545-563/т).

На український ринок автомобільні партії російськовмісного газу зі східних терміналів на умовах FCA пропонуються за $604-621/т, це на $27-45/т дорожче порівняно з попереднім тижнем. Учасники ринку повідомляють, що компанії Barter і Bialchem Group наразі пропонують невеликі обсяги продукту, через це зростає ціна.

Ціни на неросійський ресурс починаються від $720/т FCA, але попит на нього майже відсутній. Утім, останні кілька днів для українських покупців головною проблемою стала не ціна на газ на терміналі, а можливість до нього дістатися. З 9 лютого польські фермери почали блокувати автомобільний пункт пропуску «Медика-Шегині», а станом на 20 лютого рух вантажного транспорту було зупинено на решті польсько-українських КПП.

Кілька компаній повідомило enkorr, що вони відправили газовози в обхід польсько-українського кордону через Румунію, Угорщину й Словаччину. «Наслідки страйку вже відчуваються, українські машини до нас перестали доїжджати», - каже оператор одного з польських терміналів.

На польському ринку пропану з'явилися перші ознаки зменшення попиту. «У Польщі стає тепліше, тому нових продажів значно менше. Основні обсяги наразі відвантажуються за довгостроковими зобов'язаннями», - каже великий продавець пропану в Польщі. Водночас ціни на ресурс тримаються на стабільному рівні. Вартість російського пропану на сході країни не змінилася й становить 2 900-2 950 зл/т ($725-738/т). Пропозиція американського ресурсу також не зазнала змін і з урахуванням вартості транспорту у східні воєводства становить 3 300-3 350 зл/т ($825-830/т).

У країнах Балтії вартість автомобільних партій ПБТ з урахуванням транспорту до українського кордону зменшилася на $5-14/т, до $663-709/т. Латвійські й литовські компанії змушені зменшувати ціни, оскільки не здатні конкурувати з польськими пропозиціями, а з відновленням страйку на польсько-українському кордоні охочих їхати на балтійські термінали стало ще менше.

Залізничні обсяги пропан-бутанової суміші дорожчають слідом за зростанням котирувань у північно-західній Європі. Цього тижня газ у вагонах пропонується за $740-800/т DAP Ізов/Ягодин, це на $10/т більше порівняно з минулим тижнем. З урахуванням транспорту до українського кордону розрахункова вартість партій морського пропану, що надходить у балтійські порти Польщі, на українському кордоні не змінилася й становить $820-830/т DAP Ягодин/Ізов. Вартість залізничних партій ПБТ на білорусько-польському кордоні 19 лютого оцінювалася у $436-452/т.

Варто зазначити, що минулого тижня з Польщі в Україну прибуло кілька залізничних партій ПБТ, які було придбано за $655/т DAP Ягодин, що, враховуючи поточні рівні котирувань, вказує на російське походження ресурсу. Отримувачем ресурсу є «БРСМ-Нафта». Компанія раніше купувала ресурс у польських трейдерів, а цього разу імпортувала його самостійно, скориставшись послугами терміналу Tezet.

Страйки на польсько-українському кордоні вплинули на ціни пропозицій газу в сусідній Словаччині. При цьому автомобільні партії суміші за останній тиждень здорожчали приблизно на €80/т, до €650-670/т. «Продукт є і наявності, й поки його вдається безперешкодно відвантажувати», - каже трейдер зі Словаччини. Співрозмовник додає, що невдовзі ситуація може змінитися. У четвер, 22 лютого, до польських колег можуть приєднатися словацькі протестувальники. Але наразі невідомо, чи буде під час акції блокуватися український кордон.

На півдні логістичних перешкод для українських імпортерів немає, як немає і великої кількості газу. Декілька українських компаній повідомило, що цього тижня їм не вдалося знайти продукт у Хорватії й Сербії. За даними enkorr, на хорватському НПЗ INA в Рієці з початку грудня триває ремонт, який закінчиться лише навесні. На сербському NIS профілактичні заходи розпочнуться у березні.

Скраплений газ закінчується й на румунських терміналах. «Запитів з України останнім часом багато, але ми все вже продали наперед. У лютому ніхто не тримає великих обсягів газу через низький попит», - каже румунський трейдер. «На нашому терміналі кількість продукту також обмежена», - зазначають у компанії Bulmarket. Зі слів учасників ринку, на початку тижня в черзі на налив біля терміналу в Галаці стояло понад 100 газовозів. Вартість автомобільних партій пропану й ПБТ в Галаці становить $690-700/т, у Мангалії пропан-бутанова суміш продавалася за $670-690/т. Але нових угод оператори терміналів майже не укладають.

За матеріалами: EnKorr
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,7206
 0,1688
0,43
EUR
1
42,8148
 0,3836
0,90

Курс обміну валют на 10.05.24, 10:53
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,4328  0,13 0,34 39,9820  0,14 0,36
EUR 42,3788  0,16 0,39 43,1064  0,15 0,35

Міжбанківський ринок на 10.05.24, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,8100  0,29 0,73 39,8350  0,30 0,75
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес