Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Реалізація земельної реформи має відбуватися згідно з наміченим планом - Мінагрополітики

 

Другий етап ринку землі потрібно впроваджувати з 1 січня 2024 року, щоб не повертатися до ідей емфітевзису, додаткових договорів оренди і прихованого ринку, заявив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Тарас Висоцький.

При цьому він наголосив, що в цьому питанні позиція Міністерства агрополітики залишається незмінною.

"З точки зору неповернення до ідей емфітевзису, додаткових договорів оренди та прихованого ринку землі, а в обігу наразі перебуває не більше ніж 1,5% землі, потрібно охочим його (земельний наділ - ІФ-У) продати надати можливість зробити це офіційно. Наша позиція залишається незмінною", - сказав він у межах фермерського зльоту "Кооперація на 360" у Києві в п'ятницю.

За інформацією заступника міністра, земельне питання доцільно розглядати з тієї позиції, що ні в кого в Україні немає сумнівів щодо того, кому дозволено купувати землю: виключно фізичним особам - громадянам України, а також юрособам, власниками яких є громадяни України.

Водночас, за словами Висоцького, у парламенті є пропозиції від народних депутатів, які підтримують закріплене в законодавстві положення про 10 тис. га. Є також законопроєкти, що згадують допустиму до купівлі площу землі в 100 га і в 500 га.

Заступник міністра також зазначив, що Мінагрополітики не подавало до парламенту на розгляд якийсь документ, у Верховній Раді є тільки ініціативи від народних депутатів. Відповідно, відомство не бере активної участі в земельній дискусії.

"З нашої позиції, якщо подивитися на земельний ринок, то, в принципі, він невеликий із точки зору обсягів - 1,5%, які продають. Якихось великих коштів він не потребує. Як ми й казали, це міф, що українці просто завтра захочуть продати всю землю. Цього немає, ніхто цього не робить. Це справді велика, сильна сторона нашої нації - ми розуміємо цінність землі", - резюмував Висоцький.

Як повідомлялося, ринок сільгоспземель в Україні відкрито з липня 2021 року. На першому етапі право купувати сільгоспземлі отримали фізособи, які є громадянами України і не планують отримати ділянку понад 100 га.

Другий етап ринку землі стартує 1 січня 2024 року, під час якого набувати у власність сільгоспземлі зможуть і юридичні особи з обмеженням до 10 тис. га в одні руки.

Водночас продаж державних і комунальних сільгоспземель, як і продаж її іноземцям, залишиться під забороною. Переважне право на купівлю ділянки належить її орендарю. Мінімальна вартість землі не може бути нижчою за її нормативно-грошову оцінку.

У Київській школі економіки прогнозують, що впровадження другого етапу ринку з 1 січня 2024 року забезпечить щорічний приріст ВВП у межах 1-2,7% протягом наступних трьох років.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
40,6413
 0,1871
0,46
EUR
1
43,6853
 0,4195
0,97

Курс обміну валют на сьогодні, 10:50
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,2835  0,02 0,06 40,8808  0,02 0,04
EUR 43,3327  0,10 0,22 44,0927  0,12 0,28

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:40
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,6600  0,18 0,46 40,6800  0,18 0,44
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес